Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

8 Solutii pentru Proiectarea unui Stadion Modern

 

Multe aspecte ale proiectarii unei instalatii pentru stadion sau arena nu sunt diferite fata de majoritatea celorlalte proiecte AV. Principala diferenta este magnitudinea designului. Impreuna cu dimensiunea mult mai mare a sistemelor AV vine si o coordonare mai stransa intre proprietar, arhitect (uneori mai multi arhitecti), echipa de design de proiect, antreprenorul general, si subalternii lor.

 

Care sunt principalele aspecte ale acestui tip de proiect:

 

1. Stadioanele in aer liber nu sunt afectate de problemele acustice de interior, cum ar fi nivelul de zgomot HVAC si reverberatia.

 

2. Acestea sunt totusi sub rezerva unui set diferit de obstacole. De exemplu, fara suportul camereie acustice, proiectantul se confrunta cu utilizarea mai multor sisteme de difuzoare directionale care imping limita superioara a nivelului de iesire a presiunii acustice a sunetului.

 

3. Daca stadionul nu are un acoperis cu o structura rigida si o rezistenta rezonabila, proiectantul este limitat la plasarea principalelor sisteme de difuzoare deasupra structurii in forma de cupa. Acest lucru creeaza propriul set de obstacole. Daca proiectantul nu ia in considerare reflectiile indepartate, calea de intoarcere intarziata a oricarui sunet reflectat va avea ca rezultat ecoul acustic.

 

4. Datorita modificarilor umiditatii din aer provocate de vant, etc., raspunsul de inalta frecventa va fi purtat de miscarea vantului sau a apei. Singura solutie partiala aici este sa se concentreze cat mai multa energie de inalta frecventa intr-un model de acoperire mai directional. Aici sunt foarte utile difuzoarele tip line-array de mari dimensiuni.

 

5. A devenit obisnuinta utilizarea difuzoarelor compacte montate sub streasini si sub puntile superioare pentru a acoperi zonele de relaxare adiacente. Acest lucru ajuta la furnizarea unui sunet mai bun pentru ascultatori. Aceste difuzoare sunt apoi “prelungite’ la principalele line-array-uri de pe acoperis, acolo unde este necesar. Acest lucru ajuta, de asemenea, la reduce necesarului de putere audio pentru line-array-urile de pe acoperis, si, ulterior, reduce efectele energiei sonore reflectate de pe suprafetele verticale structurale.

 

6. Toate componentele audio si video care vor veni in contact direct cu vremea (caldura, frig, umiditate, ploaie) vor fi rezistente la intemperii. Exista mai multi producatori care ofera echipamente de exterior, rezistente la conditii meteo extreme, si cabluri externe dirijate spre o cutie de jonctiune adiacenta rezistenta la intemperii. In plus, toate conexiunile trebuie sa fie adapostite si protejate de carcase rezistente la intemperii, si toate cablurile trebuie sa indeplineasca specificatiile de mediu.

 

7. In ceea ce priveste tabelele de marcaj, display-urile video de format mare si display-urile Ticker dintr-un loc in aer liber, trebuie sa indeplineasca cerinte mai mari de luminozitate. De aceea abordarea actuala implica intotdeauna elementele video cu LED-uri. Fiindca aceste ecrane sunt privite de la o anumita distanta, rezolutia nu este la fel de ‘critica’ cum ar fi in cazul in care ar fi privite de aproape.

 

8. Intr-un stadion in aer liber, rareori vom intalni locatii ale operatorului de sistem amplasate in aer liber, fara nicio protectie impotriva intemperiilor. Aceste spatii, cum sunt cabinele de difuzare, cabinele de control ale operatorului audio, cabinele crainicilor etc. necesita, de obicei, suprafete substantiale de vizualizare din sticla,izolate fonic. Nu este nimic mai dificil, mai ales pentru un crainic incepator, decat sa incerce sa ignore ecourile reflectate ale sistemului de sunet. 

 

Aceste aspecte sunt doar o parte din factorii care trebuie luati in considerare atunci cand vine vorba de proiectarea AV a unui stadion. Exista numerosi factori de proiectare pentru spatiul interior, cum ar fi proiectarea AV a spatiilor pentru suporteri, digital signage, wayfinding, salile pentru conferinte de presa/ interviuri, camerele echipelor, camerele de recrutare, spatiile de formare si de terapie fizica, zonele de divertisment, si apartamentele private. 

 

Exista un motiv pentru care proprietarii si arhitectii iau in considerare firmele de consultanta multidisciplinare, care au o experienta bogata in proiectarea si coordonarea necesare pentru acest tip de facilitate. Expertiza ‘in-house’ pentru acustica in aer liber, sunetul live profesional, si difuzarea audio si video, tabela de marcaj si display-urile video de format mare, reteaua de distributie pe fibra optica, si cerintele de putere AC sunt doar cateva dintre aspectele care creaza sau distrug un proiect de o asemenea magnitudine.