Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Casa Inteligenta in 2019 – Tendinte Cheie

 

IoT pentru consumatori si industria smart home au realizat un obiectiv cheie pe termen lung – au generat un interes suficient pentru consumatori si intentii ulterioare de cumparare pentru a muta adoptarea solutiilor smart home in majoritatea timpurie, alaturi de o crestere puternica a numarului de gospodarii multidevice. In prezent, multe gospodarii dispun atat de un dispozitiv de divertisment conectat la internet, cat și de un dispozitiv smart home.

 

Pe masura ce consumatorii achizitioneaza solutii mai conectate, iar acestea preiau roluri mai importante in stilul de viata conectat, mai multe tendinte cheie apar in ecosistemul smart home.

 

Solutiile puctuale sunt preferate in locul sistemelor standard

 

Industria smart home a inceput prin vanzarea de sisteme, insa in ultimii ani solutiile punctuale genereaza mai multe vanzari, creand tensiuni intre solutiile punctuale si sisteme. Aceasta este o tendinta in S.U.A., in Marea Britanie si in alte tari europene mari.

 

De exemplu, in S.U.A., mai mult de 25% dintre gospodarii detin un dispozitiv smart home, iar peste 40% intentioneaza sa cumpere unul in urmatoarele 12 luni. In Marea Britanie, 16% detin cel putin un dispozitiv smart home. Prin comparatie, vanzarile de securitate din S.U.A. au stagnat de ani de zile, in timp ce in Marea Britanie, doar 5% dintre gospodarii au un sistem de securitate monitorizat si 12% unul auto-monitorizat.

 

Vocea si AI vor conduce experienta

 

Popularitatea difuzoarelor inteligente cu asistentii vocali a ajutat vocea sa devina o parte stabila si fundamentala a casei inteligente. In S.U.A., 28% dintre gospodarii detin un difuzor inteligent cu asistent vocal. In Marea Britanie, 51% dintre proprietarii Echo Dot folosesc dispozitivul zilnic, iar 75% il folosesc saptamanal. Cand devine o obisnuinta, nu este doar un gadget, iar entuziasmul pentru controlul vocal si difuzoarele inteligente s-a extins la alte solutii smart home, inspirand consumatorii sa cumpere multe platforme si produse noi.

 

Aceasta tendinta a contribuit la crearea unui camin cu o varietate de protocoale si aplicatii de retea diferite. Consumatorii isi doresc sa controleze vocal mai multe dispozitive conectate din casa lor, iar casa conectata va avea nevoie de inovatii AI si de invatare automata (machine learning) pentru a coordona si sprijini toate aceste dispozitive si pentru a oferi o experienta personalizata consumatorilor.

 

Organizatiile OSM cauta o noua directie

 

Serviciile inteligente avansate, care combina serviciile de divertisment cu solutiile si controlul smart home, vor fi urmatorul pas pentru furnizorii de servicii, precum companiile de telefonie, de cablu, ISP-urile si alte organizatii OSM (Operator de Servicii Multiple) care lucreaza pentru a furniza servicii unice cu valoare adaugata pentru a atrage si a mentine abonatii. Multe OSM au fost lideri de piata timpurii in introducerea serviciilor smart home, dar rezultatele au fost amestecate. Cu toate acestea, conectivitatea este directia viitoare pentru aceasta piata, iar furnizorii vor continua sa inoveze.

 

Modelele de afaceri evolueaza de la produs la servicii

 

Multe modele de afaceri noi se deplaseaza de la axarea pe produs la furnizarea de servicii. Consumatorii se vor confrunta cu perspectiva initiala a taxelor lunare pentru servicii si, desi nu le plac aceste taxe, atunci cand li se ofera posibilitatea de a alege intre un singur cost initial pentru un dispozitiv sau o oferta hardware-as-a-service cu valoare adaugata, marea majoritate o prefera pe cea din urma. Cu o propunere hardware-as-a-service, consumatorii platesc mai putin in avans si stabilesc o relatie de suport permanent si service cu furnizorul.

 

Multe sectoare din ecosistemul smart home lanseaza aceste optiuni de servicii. Companiile de energie ofera intretinerea boilerelor folosind analize predictive. Companiile de asigurari asociaza dispozitive si sisteme smart home cu prime, transformand in mod eficient asigurarea intr-un serviciu. Serviciile de control al accesului transforma vanzarile de sisteme de blocare a usilor intr-un serviciu care ofera o platforma de management pentru proprietari.

 

 

Securitatea si confidentialitatea datelor

 

Nivelul de ingrijorare in randul consumatorilor variaza atunci cand vine vorba de securitatea si confidentialitatea datelor. Consumatorii se asteapta ca furnizorii sa se asigure ca informatiile lor sunt protejate. Jucatorii din zona smart home care se straduiesc sa fie parteneri de incredere pentru consumatorii lor vor avea un avantaj in atragerea de noi afaceri. Castigarea increderii consumatorilor ar putea fi diferentiatorul final.

 

Ecosistemul smart home deschide noi oportunitati de afaceri, dar și solicita companiilor sa creeze noi modalitati de a se conecta cu consumatorii. Optiunile de crossover in domeniul securitatii, controlului, divertismentului etc. pot crea parteneriate pentru a extinde functionalitatea fiecarei solutii, dar cu fiecare extindere vin si asteptari suplimentare de interoperabilitate si usurinta in utilizare. Vocea a reusit deoarece platformele sale ofera o experienta simpla, intuitiva si extrem de placuta in ceea ce priveste extinderea beneficiilor IoT pentru utilizatorii sai. Solutiile viitoare de succes vor aduce beneficii similare.