Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Rolul A/V in Viitorul Medicinei

Telemedicina a parcurs un drum lung de cand comunicatiile radio bidirectionale si liniile telefonice au permis medicilor sa ofere asistenta medicala pacientilor din locatii aflate la distanta. Acum, la mai putin de 30 de ani de la introducerea primului sistem de telemedicina interactiv – un defibrilator si un monitor controlate printr-o linie telefonica – medicii sunt gata sa intre intr-o lume a robotilor si a realitatii virtuale, care ar fi fost candva considerata science-fiction.


 

Telemedicina – in linii mari, utilizarea informatiilor medicale schimbate de la un site la altul prin intermediul comunicatiilor electronice pentru a imbunatati sanatatea clinica a unui pacient –  este folosita de zeci de ani pentru a furniza servicii de asistenta medicala pacientilor aflati la distanta. Dar, progresele in domeniul tehnologiilor informationale si AV, permit acum medicilor sa se consulte si sa participe la proceduri medicale, in timp real, din cealalta parte a lumii.

 

Oricine a urmarit o emisiune TV de sport live este familiarizat cu telestrator, dispozitivul care permite unui comentator sa evidentieze lucrurile importante de pe ecran. Pointmaker, compania cu sediul in AZ Tucson, care a introdus tehnologia, a gasit un public receptiv in randul radiodifuzorilor din SUA, dar o piata saturata, foarte limitata.

“Pentru a avea o afacere continua, ne-am mutat in AV, pentru ca are aplicatii mult mai largi, inclusiv medicale”, a declarat presedintele companiei, Pat Brey. Cel mai bun exemplu de aplicare a Pointmaker in telemedicinasunt videoconferintele, a declarat Brey.

Directorul NIH a comentat ca sala de videoconferinta, tipic, statea nefolosita, dar nu isi putea da seama de ce, si-a amintit Brey.

“Ei s-ar fi uitat la slide-uri cu tumori si celule si le-ar fi discutat intr-o videoconferinta, dar nimeni nu ar fi putut vedea exact despre ce parte a imaginii se discuta. Prin posibilitatea de a desena un cerc in jurul ei, oamenii de la celalalt capat stiu exact despre ce se vorbeste.”

Sistemul video de adnotare Pointmaker utilizeaza un touchscreen care afiseaza inclusiv informatiile din prezentarea curenta.

“Medicul atinge ecranul, incercuieste zona de interes, ecranul respectiv este conectat la Pointmaker, iar video-ul cu aceste informatii este transmis la celalalt capat”, a explicat Brey. Sistemul este utilizat si la Spitalul pentru Copii din San Diego, unde mai multe sali de operatie sunt conectate la un amfiteatru in care medicii si studentii pot observa, de exemplu.

“Am asistat la o procedura robotizatain Santa Barbara”, a continuat el. “Daca faci chirurgie robotica de la distanta, ai aceeasi problema – ai video ca si mediu de partajare si oameni care trebuie sa se concentreze pe asta.”

Ca raspuns la o cerere tot mai mare de servicii de chimioterapie si o experienta confortabila pentru pacient, Vanderbilt University Medical Center a adaugat noi clinici de tratament la facilitatile sale, care includ televizoare cu ecran plat private, sisteme audio Spotlight Holosonics in fiecare pat. Dupa ce industrtia TV a trecut de la standard la high definition, Brey asteapta cu nerabdare ca telemedicina sa treaca la 4K.

“Cu cat avem mai multa rezolutie, cu atat este mai important sa putem  incercui ceva”, a spus el, mentionand ca un ecran 4K afiseaza de 16 ori mai multi pixeli decat un ecran HD. 

La inceputul acestui an, ziarul The Guardian din U.K. a scris despre prima operatie din lume ce a putut fi transmisa in direct printr-un video la 360 de grade, de la Barts Health Trust NHS in Londra. Procedura chirurgicala, pentru eliminarea unei tumoari canceroase, a fost filmata folosind doua camere de 360 de grade, plus lentile suplimentare in jurul salii de operatie si a putut fi vizionata de studentii la medicina, chirurgii stagiari, precum si de alte persoane, inclusiv reporterul –  cu un headset de realitate virtuala conectat cu un smartphone prin intermediul site-ului Medical Realities si al unei aplicatii. O intarziere de emisie de un minut a fost introdusa in caz de complicatii.

 

Chirurgul, Dr. Ahmed Shafi, cofonadator al  Medical Realities, a spus ca el crede ca realitatea virtuala, realitatea augmentata, si jocurile ar putea avea un rol in formarea studentilor la medicina. In urma cu doi ani, Ahmed a folosit sistemul de realitate augmentata Google Glass pentru a prezenta telespectatorilor punctul sau de vedere in timpul unei operatii. Ahmed ar dori sa adauge grafice in scopul de a furniza informatii suplimentare in timpul operatiilor, raspunzand chiar si la intrebarile spectatorilor.

“[In timpul unei operatii] Eu invat oamenii, vorbind cu ei, oricum exista o comunicare – asa ca va fi doar o prelungire a acestei”, a spus reporterului, Nicola Davis. “Companiile lucreaza intr-adevar pe diverse manusi sau costume si dispozitive, astfel incat sa poata reproduce atringerea si simtul tactil”, a adaugat el. Dispozitivele haptice capabile sa transmita senzatii fizice vor deveni probabil mai disponibile la scara larga in urmatorii cativa ani.

Tech Works, cu sediul in Yorba Linda, CA, este specializata in domeniul comunicatiilor audio pentru sectorul medical, pe langa sectoarele corectional si de aplicare a legii, precum si in aplicatii industriale mai largi. Proprietarul si fondatorul companiei Mark Dundas, cu o cariera de 40 de ani in domeniul echipamentelor audio, a dezvoltat Tech Works dintr-un joc: “Hobby-ul meu a fost punerea in aplicare a cunostintelor mele acusticii pentru dezvoltarea sistemelor de interfonie foarte, foarte specializate pentru aplicatii foarte specializate”, a spus el. 

 

Tech Works ofera produse de comunicatii pentru medii sterile. “Am construit un numar de camere de izolare in timpul epidemiei Ebola”, a spus el, mentionand ca aceste camere sunt pregatite acum pentru virusul Zika. Produsele companiei adesea sunt integrate cu sisteme medicale de imagini digitale pentru oftalmologie, a spus el.