Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologia Smart Home schimba casele de astazi

 

Atunci cand achizitionau o casa, cumparatorii obisnuiau sa se decida asupra modului de personalizere pe baza valorii de revanzare.

 

Totusi, in ultimii ani, expertii in design interior au observat ca cei care cumpara case nu le mai amenajeaza/ proiecteaza “cu urmatorul proprietar in minte”.

 

Deci, ce cauzeaza schimbarea in proiectarea locuintelor? Smartphone-urile. Sau mai degraba, o tehnologie smart home, care este controlata cu usurinta de pe smartphone, laptop sau alt dispozitiv mobil.

 

Cumparatorii de case au trecut de la examinarea cu atentie a necesitatii oricarei renovari costisitoare la dorinta ca “fiecare centimetru partat al casei sa fie functional si utilizabil”, fara a tine seama de cine urmeaza sa traiasca in acea casa, spune Rose Dostal, designer de interior si proprietar al RMD Designs.

 

O schimbare in personalizarea casei

 

Carla Aston, proprietar al Aston Design Studio si blogger de design, a observat ca dorinta clientilor sai de a achizitiona facilitati moderne depaseste orice limita.

 

De fapt, chiar si generatia Baby Boomers – care imbratiseaza de obicei simplitatea si este mai usor de lovit de noile tehnologii – utilizeaza probabil o aplicatie smartphone, precum cele care controleaza sistemele de securitate, pentru a controla diferite sisteme din casele lor, ca si Gen Xers si Millennials.

 

In timp ce un sistem de securitate poate fi o comoditate pentru toata lumea, exista personalizari populare pe care proprietarii de case le instaleaza, care nu au nimic de a face cu comoditatea ci mai mult cu wellness-ul.

 

Aston a personalizat o casa pentru un client cu o boala neurologica progresiva. Casa s-a vandut unui al doilea proprietar, care a spus ca acele personalizari unice au facut casa mult mai atragatoare, chiar daca nimeni din familia sa nu are probleme neurologice.

 

Tehnologia devine mai accesibila si mai usor de instalat

 

Costurile reduse cu instalarea si echipamentele sunt unul dintre motivele pentru care sentimentele fata de tehnologia smart home au evoluat intr-un mod pozitiv.

 

Cu cincisprezece ani in urma, proprietarii de locuinte aveau inca totul conectat traditional: computerele erau conectate la priza din perete, iar sistemele de securitate si divertisment erau legate la telefoane fixe, camere video, difuzoare si cutii cu cabluri greu accesibile. Acest tip de cablare este o lucrare majora realizata cel mai bine atunci cand o casa se afla in etapele de constructie, iar proprietarii care initiaza astfel de proiecte dupa ce constructia s-a finalizat platesc de obicei sume foarte mari.

 

Adaugarea acestor costuri de upgrade la valoarea de revanzare a unei case ar putea sa fie o greseala deoarece, cat de curand, aceasta tehnologie va deveni invechita. Va amintiti acele statii de andocare pentru iPod si de incarcare a telefonului care eraut inteligente acum cativa ani?

 

 

Deoarece cumparatorii de case isi utileaza casa cu cea mai recenta tehnologie, este important sa ne amintim ca cea mai mare parte a tehnologiei de astazi este wireless, deci exista mai putine repercusiuni sau pierderi de valoare atunci cand echipamentul devine depasit.

 

Tehnologia smart home este menita sa simplifice intretinerea casei, facand aceste caracteristici atractive pentru cumparaori. “Scopul este ca tehnologia din casa sa contribuie la usurarea vietii”, spune Dostal.

 

Incotro se indreapta casele

 

Ceea ce a inceput ca o tehnologie care odinioara parea kitschy a transformat modul in care ne proiectam casele. Cu multitudinea de tehnologii smart home existente in prezent pe piata, ne putem astepta ca locuinetele noastre sa se adapteze modului in care traim in toate modurile posibil.