Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

EN 60849:1998

EN 60849 (BS EN 60849:1998) – Prezentare generala

Denumirea standardului: Sisteme de sunet pentru situatii de urgenta

Obiect si domeniu de aplicare:

Sisteme PA utilizate pentru alarmare in situatii de urgenta. Scopul acestui standard este de a specifica cerintele de performanta pentru sistemele de sunet destinate, in primul rand, sa difuzeze informatii privind protectia vietii in una sau mai multe zone specifice, in caz de urgenta. Standardul ofera caracteristicile si metodele de testare necesare pentru specificatiile sistemului.

Domeniul de aplicare:

Acest standard international se aplica sistemelor de armare si de distributie a sunetului, utilizate pentru a efectua o mobilizare rapida si ordonata a persoanelor, intr-o zona de interior sau exterior, intr-o situatie de urgenta. Prezentul standard se aplica sistemelor care utilizeaza semnale de ton si sistemelor cu anunturi vocale pentru situatii de urgenta.

Cerintele generale ale sistemului:

– Caracteristici principale – un sistem de sunet pentru situatii de urgenta trebuie sa permita difuzarea de informatii inteligibile a masurilor care trebuie luate pentru protectia vietii in una sau mai multe zone specifice.

– Persoana responsabila – are datoria de a se asigura ca sistemul este corect intretinut si reparat, astfel incat sa continue sa functioneze in mod corespunzator, conform specificatiilor tehnice.

– Prioritati – este necesar sa se decida asupra prioritatii privind distribuirea mesajului.

– Cerinte de securitate – cerintele de securitate aplicabile sistemelor de alarmare in caz de urgenta sunt prezentate in IEC 60065 sau alte standarde corespunzatoare de siguranta.

Cerintele tehnice ale sistemului:

– Inteligibilitatea convorbirii
– Indicarea automata a starii

– Monitorizarea automata a defectiunilor
– Monitorizarea echipamentelor controlate prin software
– Integrarea cu sistemele de detectare a urgentelor
– Sursa de alimentare secundara
– Conditiile climaterice si de mediu
– Marcarea si simbolurile pentru marcare – echipamentele trebuie sa fie marcate permanent cu informatii privind functionarea.
– Valori de potrivire electrica
– Conectorii – respecta IEC 60268-11 sau IEC 60268-12