Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

10 intrebari pe care trebuie sa le puneti inainte de a alege cele mai bune echipamente de retea

 

Cu toate optiunile de retea disponibile astazi, este mai dificil decat oricand sa alegi echipamentele de retea potrivite pentru sistemele tale.

 

Nu trece o zi fara ca un comerciant sa ne intreabe ce hardware-ul de retea ii recomandam. Este o intrebare grea, iar raspunsul nostru poate varia foarte mult, in functie de nevoile specifice ale afacerii. Aici sunt 10 intrebari la care trebuie sa afli raspunsul inainte de a te decide care echipament este cel mai potrivit pentru sistemele tale si pentru nevoile clientilor.

 

1. Cat de importanta este reteaua pentru acesti clienti si pentru sistemele lor?
In cazul in care reteaua este “stalpul” sistemului lor de electronice integrate sau cel mai important lucru din viata lor, alege echipamentul care ofera cele mai bune performante si fiabilitate. Acest lucru poate necesita echilibrarea nevoilor clientului cu bugetul acestuia, sau optimizarea valorii altor aspecte ale proiectului, pentru a-si permite cea mai robusta retea.

 

2. Are nevoie de redundanta?
Multe solutii pentru intreprinderi ofera redundanta in sursele de alimentare, porturi si echipamente in sine. Unele permit chiar si multiple ISP failover. In cazul in care clientul vede valoare in redundanta si are bugetul necesar pentru ea, atunci specificati-i aceasta solutie. Sigur va aprecia.

 

3. Ar trebui afacerea ta sa se angajeze sa specifice acelasi producator pentru router, switch, si sistemul wireless?

Ca profesionist in tehnologia pentru acasa esti foarte experimentat in a alege cel mai bun echipament AV pentru clientii tai, iar cu reteaua nu ar trebui sa fie diferit. Ar fi foarte dificil sa gasesti un producator de retea care ofera cel mai bun router, switch, si sistem wireless din lume. Exista cateva exceptii cand vine vorba de intreprinderi. Dar clientul te-a solicitat pe tine pentru a alege hardware-ul potrivit care sa faca sistemele sale sa performeze la cel mai inalt nivel, indiferent de numele marcii.

 

4. Are clientul nevoie de un sistem wireless de tip mesh pentru a imbunatati acoperirea?

Daca sistemul nu dispune de cabluri suficiente pentru a acoperi intreaga casa, atunci o retea de tip mesh poate contribui la extinderea acoperirii retelei in zonele greu accesibile.

 

Exista si alte optiuni pentru a extinde acoperirea retelei in locatii dificile intr-o instalatie retehnologizata. Cele mai recente specificatii Multimedia-over-Coax (MoCa) necesita viteze de pana la 2.5Gbps. Au existat, de asemenea, unele imbunatatiri la tehnologii de retea Powerline care afiseaza pana la 2Gbps. Puteti combina oricare dintre aceste tehnologii cu un extender Wi-Fi sau cu un pod Ethernet pentru a extinde acoperirea unei retele.

 

5. De ce viteza are clientul intr-adevar nevoie?
Ofera ISP 150Mbps? 300Mbps? 1 Gigabit pe secunda!? Are clientul nevoie de aceste viteze in toata casa? Transmite/ descarca clientul foarte mult continut? Luati in considerare nevoile clientului si capacitatile actuale ale ISP atunci cand proiectati reteaua, si asigurati-va ca router-ul, switch-ul, si sistemele wireless pot face fata provocarilor. Fiecare piesa de echipament are specificatii publicate pentru referinte. Reteaua este la fel de puternica si de rapida ca cea mai slaba componenta.

 

6. Cate dispozitive trebuie sa suporte reteaua?
Tineti cont de numarul dispozitivelor care vor fi conectate simultan la retea, in special o retea wireless,  si de cat de multa latime de banda au nevoie aceste dispozitive. Toate concureaza pentru timpul in reteaua wireless si unele sisteme gestioneaza mai bine acest lucru decat altele.

 

7. Este roaming-ul o prioritate?
Roaming-ul poate fi o provocare, si este din ce in ce in ce mai important pentru clienti. Intrebati furnizorii daca echipamentul lor se descurca cu roaming-ul. Cititi opiniile si vorbiti cu colegii pentru a afla experientele lor cu anumite echipamente. De asemenea, trebuie sa realizati ca exista compromisuri pe care le puteti face atunci cand proiectati pentru cele mai bune capabilitati de roaming, daca acesta este atat de important pentru client.

 

8. Ar trebui sa sacrifici performanta pentru acoperire?
Reteaua este “temelia digitala” a oricarui sistem si trebuie tratata ca atare. Fara o baza solida, lucrurile se destrama. Ca profesionist home tech, ai putea pierde bani si timp furnizand servicii si suport pentru probleme de retea dificile si complexe, daca nu recomanzi echipamentul potrivit. In cel mai rau caz, ai putea pierde un client sau ai putea afecta reputatia companiei prin specificarea produselor care nu functioneaza la fel de bine cum era de asteptat. De aceea, alegerea unui produs exclusiv pentru acoperire poate fi periculoasa.

 

9. Ce nivel de sprijin imi trebuie de la partenerul meu de retea?

Esti un expert IT care nu se bazeaza pe producator pentru sprijin? Ai nevoie de un colac de salvare? Esti dispus sa platesti pentru colacul de salvare sau ti-l doresti fara nicio taxa? Vrei pe cineva care se se ocupe de toate de configurarile si de suport pentru tine? Pentru a alege furnizorii si partenerii potriviti trebuie sa va ganditi la toate aceste intrebari.

 

10. Ce nivel de securitate isi doreste clientul?
In cazul in care clientul vrea securitate de ordinul gigabitilor si de clasa mondiala, atunci trebuie sa fii pregatit sa vorbesiti cu el despre un firewall performant. Un router de calitate medie, cu un firewall integrat are  adesea limitari de productie majore. Gasirea unuia care se pot ocupa de latime de banda mare, cu inspectie de pachete, are un pret mai mare si de multe ori separa router-ul de firewall.