Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum e sa nu fii conectat la tehnologie in epoca digitala?

Traim intr-un secol al tehnologiei. Ne este greu sa ne imaginam cum ar fi sa trebuiasca sa renuntam la telefon, tableta, laptop sau internet, chiar si pentru scurt timp. Dar cum e sa nu poti fi in contact cu aceasta tehnologie in orice minut? Exista ipostaze diferite, in functie de forma de tehnologie de care suntem privati.

Suntem in permanenta conectati la internet, pentru informare, pentru socializare, pentru relaxare, dar si in scopuri profesionale. Ne vine greu sa concepem ca am putea fi privati de internet, indiferent de motiv. Totusi, cred ca tuturor ni s-a intamplat macar o data sa nu mai avem conexiune la internet. Probabil este una din cele mai frustrante probleme ale lumii moderne. Fie ca e furtuna afara, fie ca am uitat sa platim factura, este foarte probabil sa avem o reactie nervoasa atunci cand browserul nostru afiseaza mesajul „Nu se poate conecta la internet”.

Aceasta stare escaladeaza foarte repede atunci cand avem un termen limita care ne preseaza, iar pagina continua sa nu se incarce. Dupa doua minute in care tot incercam, ne obisnuim cu ideea ca reteaua noastra nu mai e disponibila si incercam sa gasim solutii. Sunam la compania de internet, le sesizam problema si asteptam ca aceasta sa se rezolve. Pentru urgente, apelam fie la internetul prietenilor, fie la cel pus la dispozitie de catre institutii sau localuri.

In schimb, atunci cand lipsa internetului nu reprezinta o problema atat de apasatoare, incercam mai degraba sa ne ocupam timpul devenit brusc liber. Ne uitam la poze, descoperim documente noi in laptop, ajungem sa ne jucam Solitaire. Evident, din cand in cand mai incercam butonul de refresh, in speranta ca a revenit internetul.

Dar ce facem atunci cand stim ca vom fi lipsiti de internet o perioada mai lunga de timp? Cautam noi hobby-uri, ne apucam sa rezolvam toate treburile pe care le-am tot amanat si chiar ne ocupam in avans de altele.

Mai complicat decat pierderea conexiunii la internet se poate dovedi incapacitatea de a apela la un calculator pentru rezolvarea sarcinilor sau pentru relaxare. In general, avem salvate filme sau seriale pe laptop, asa ca daca pica internetul nu ne deranjeaza atat de tare. Totusi, daca se strica hard disk-ul calculatorului, este putin probabil sa gasim o alinare. Putini suntem cei care facem back-up fisierelor, putini suntem cei care ne gandim la cum ar fi sa avem nevoie de ceva de pe acel laptop si sa nu putem avea acces.

Tableta si telefonul pot fi un bun substitut pentru functiile pe care le are laptopul, insa abia atunci cand ducem lipsa calculatorului ne dam seama cat de folositor ne-ar fi. E frustrant si ne vine greu sa pornim de la zero, atunci cand stim ca deja rezolvaseram respectiva sarcina.

Nu mai putem comunica la fel de usor atunci cand telefonul nostru se strica. De asemenea, daca avem un smartphone, pierderea posibilitătii de a accesa device-ul se poate dovedi a fi si mai problematica. Smartphone-urile reprezinta in ziua de azi unelte de care ne folosim din ce in ce in mai multe scopuri. Nu mai sunt simple telefoane mobile construite doar pentru apeluri sau mesaje. Devine complicat sa fim la curent cu noutatile, sa putem raspunde in timp util la e-mail-uri sau, cel mai important, sa fim in contact cu cei din jurul nostru fara un telefon. Avem norocul ca exista retele sociale si platforme care pot inlocui, pentru moment, lipsa vorbitului la telefon.

Am devenit interconectati cu tehnologia. Ne provoaca trairi bune si rele. Ne ajuta sa ducem sarcinile la capat mai repede si mai bine, fiind in acelasi timp un mediu propice relaxarii. Stim sa profitam de ea. Invatam cum sa trecem peste problemele pe care ni le creeaza. Simtim o lipsa atunci cand nu putem avea acces la ea.

Cu un singur lucru suntem mai conectati decat cu tehnologia, si anume energia electrica. Fara ea nu avem internet, iar telefoanele, tabletele si calculatoarele nu se pot incarca, devenind inutile. Constientizam, de obicei, in momente nefaste cat de fragila este relatia noastra cu tehnologia si cat de vulnerabili suntem. 

 

 
Sursa: https://e-conexiuni.ro/archives/2603