Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Totul despre TSN si Internet of Things (IoT)

Exista milioane de sisteme conectate care interactioneaza prin intermediul internetului. Acestea variaza de la sisteme industriale robotizate, la infrastructurile oraselor care reglemeteaza iluminatul stradal si drumurile cu taxa, la componentele rezidentiale, cum sunt detectoarele de fum, incuietorile automate ale usilor si sistemele HVAC. Asa cum am intrat intr-o epoca in care vietile noastre personale, profesionale, si industriale interactioneaza in mod automat, necesitatea unei limbi tehnologice comune nu devide doar o prioritate, ci o adevarata necesitate.

In cadrul industriei AV, ultimele doua decenii au vazut mai multe protocoale media adoptate, inclusiv AVB, Cobranet si Dante. Pe langa inovatia tehnologica si asteptarile clientilor conectati de astazi, exista cei din piata profesionala AV care vad acum AVB ca o faza initiala a revolutiei retelelor, cum ar fi Time Sensitive Networking (TSN) pentru Internetul Obiectelor (Internet of Things – IoT).

 

TSN si noile oprtunitati pentru AV

 

Institutul de Inginerie Electrica si Electronica (IEEE) a creat un grup de studiu  pentru a aborda in mod specific pro AV streaming, numit pe buna dreptate AVB Task Group. La sfarsitul anului 2012, numele a fost schimbat in  Time Sensitive Networking (TSN) Task Group, un nume care reflecta mai exact domeniul de aplicare al focusului grupului.

In acest moment, o a patra industrie a fost adaugata – control industrial – la industria pro AV originala, industria electronicelor de larg  consum, si industria automobilistica. La stabilirea ca majoritatea aplicatiilor AVB depasesc utilizarile traditionale AV, pentru a include furnizarea de date sincronizate si cerintele sensibile la factorul timp, IEEE a schimbat denumirea protocolului AVB in TSN. Aceasta actualizare a denumirii protocolului si task grupului reprezinta mai bine adevaratul potential al capabilitatilor TSN din toate industriile.

TSN arata, de asemenea, ganditorilor progresisti din industria AV convingerea ca este un standard deschis, atunci cand este combinat cu o parte a certificarii de interoperabilitate, oferind cel mai promitator vehicul pe termen lung, limbaj universal care poate beneficia de IoT in timp ce imbratiseaza atat nevoile clientilor, cat si  evolutia infrastructurilor IT. 

In cea mai mare masura considerat ca “protocolul de date IoT sensibil la factorul timp”, TSN va permite AV sa participe imediat la aceasta revolutie importanta, in timp ce abordeaza oportunitatilor emergente, cum ar fi miscarea cladirilor inteligente. Un punct suplimentar, atunci cand se ocupa cu cerintele si nevoile departamentului IT, este ca un standard focusat pe IT este un instrument bine venit pentru valorificarea evolutiilor cum ar fi Energia Ethernet Eficienta (standardul IEEE 802.3az), care a devenit un element critic in construirea de cladiri verzi prin salvarea a sute de milioane de dolari pe an, din costurile de energie. Atunci cand ne uitam la imaginea de ansamblu, TSN este prognozat sa devina fundamentul oricarui sistem bazat pe retea, satisfacand orice format media, inclusiv audio, video, sau necesitatea de a comunica date de semnal de control intr-un mod determinist, sincron.

 

Produse si Jucatori Cheie

 

Cu companii precum Intel, Cisco, General Electric, si National Instruments care imping in mod activ TSN inainte, probabilitatea ca protocolul sa fie adoptat pe scara larga este din ce in ce mai mare. Tot mai multe companii globale isi dau seama ca natura deschisa a TSN si lipsa unei taxe de licentiere va ajuta pe scara larga aplicatiile sa impinga retelele la punctele finale cu o eficienta incredibila a costurilor. De fapt, Cisco crede ca vor exista 50 de miliarde de dispozitive on-line in termen de cinci ani, in timp ce Siemens merge chiar mai departe, spunand ca “dispozitivele inteligente” au puterea de a crea o a patra revolutie industriala.

Efectul imediat al IoT asupra industriei AV este necesitatea de switch-uri TSN. Marii jucatori, cum ar fi Cisco, se indreapta deja spre noul hardware, ceea ce inseamna o evolutie pozitiva in sensul ca switch-uri aditionale pot fi produse in viitorul apropiat. O a doua dezvoltare chiei va fi cerinta de obiective mai mici pentru adoptatorii TSN. Idustria AV poate ajunge si mai departe, la crearea de tehnologii complete bazate pe protocol avand beneficii cum ar fi un numar mai mare de canale si reducerea latentei sistemelor de comunicare.

 

IoT pentru Pro AV si Integratori

 

Cum diferitele sisteme si tehnologii continua sa convearga pe arhitecturi IT, un standard deschis permite diversilor producatori sa construiasca si sa interconecteze echipamentele, creand un peisaj cu totul nou pentru  industria AV.

Dispozitivele, sistemele, si componentele vor cere capabilitati de conectare sensibile la factorul timp – asigurarea faptului ca datele sunt trimise in mod fiabil la locul potrivit, la momentul potrivit, fara latenta apreciabila. Pentru clienti, acest nou model creaza eficiente enorme, simplitate in gestionare si monitorizare, si reducerea costurilor, obtinandu-se numarul de sisteme necesar pentru a crea mai multe instalatii universale in retea.