Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

2021: Inca un an de munca la distanta, timp in care vom avea nevoie de birou mai mult ca niciodata

2021: Inca un an de munca la distanta, timp in care vom avea nevoie de birou mai mult ca niciodata

 

 

Criza Covid a accelerat trecerea la munca la distanta in 2020. Inainte de 2020, cresterea muncii la distanta a fost constanta, dar lenta, in ciuda instrumentelor tehnologice necesare acestei schimbari. In schimb, in ​​martie 2020, procentul de forta de munca care a trecut la munca la distanta s-a dublat.

 

2021 va confirma aceasta tendinta. A devenit din ce in ce mai costisitor – resurse, eforturi si energie – pentru firme si angajați sa se tot “plimbe” intre birou si munca la distanta. De fiecare data cand o tara ar anunta un nou lockdown, firmele care si-au adus angajatii inapoi la birou, ar trebui sa revina din nou la munca la distanta. Natura vietii de birou, a intalnirilor, a colaborarilor si, in general, a muncii, a trebuit sa fie regandita de mai multe ori in ultimele luni. Nevoia de consecventa in timp determina firmele sa aleaga cel mai prudent mod dintre cele doua: munca de la distanta. Companii tehnologice precum Google, Twitter si Facebook au anuntat deja ca vor functiona de la distanta pana in iunie 2021. Dar asta inseamna ca viata de birou pe care o cunoastem nu se va mai intoarce niciodata dupa Covid?

 

2021 ne va reaminti de ce avem nevoie de birou

 

Multe companii au abordat trecerea la munca la distanta ca o oportunitate de a reduce costurile, iar 2020 a demonstrat cu succes ca o mare parte din sarcini ar putea fi realizate cu succes de la distanta. 2021 ne va reaminti cu siguranta cat de importante sunt interactiunile fata in fata la locul de munca.

 

In primul rand, organizatiile vor avea nevoie de solutii creative pentru a construi un avantaj competitiv in lumea post-Covid – un viitor care este, speram, la orizont în 2021. S-a descoperit ca interactiunile fata in fata incurajeaza idei mai inovatoare. Energia si entuziasmul declansate de brainstorming si intalnirile in persoana vor fi esentiale pentru a impulsiona ideile de care avem nevoie pentru redresare. Intre 2015 si 2017, mai multe firme mari au decis, in mod surprinzator, sa-i readuca la birou pe unii dintre lucratorii de la distanta. Printre acestea, IBM a invocat necesitatea de a concura pentru idei cu firme mai mici si mai agile.

 

In special, situatia Covid va continua sa se inrautateasca inainte de a se imbunatati, afectandu-ne viata sociala si sanatatea mintala. Multe tari au intrat din nou in lockdown total, iar intoarcerea la birou va parea mai putin probabila ca niciodata. Totusi, aceasta perioada dificila pe care urmeaza sa o experimentam ne va aminti, de asemnea, ceea ce pretuim cel mai mult la viata de birou: sprijin social, prietenii si legaturi umane, singurele lucruri care ne pot ajuta sa trecem prin izolarea pe care ni-o impune Covid. Munca la distanta declanseaza o intensificare a muncii care poate agrava si mai mult sanatatea mintala a angajatilor.

 

Mirajul „biroului hibrid”

 

Noul cuvant cheie din lumea muncii este cel de birou hibrid – cateva zile din saptamana se merge la birou, iar in restul timpului se lucreaza de acasa. Unii au propus un model 3-2-2 in aceeasi ordine de idei, in care lucratorii sunt trei zile acasa, doua zile la birou si doua zile libere. Ideea este de a aduce colegii de munca sa colaboreze intr-un spatiu fizic de birouri si sa experimenteze viata de birou cateva zile pe saptamana. In acest fel lucratorii vor experimenta interactiunile fizice de care au nevoie pentru a fi energizati social si, in acelasi timp, firmele vor avea nevoie de mai putin spatiu de birouri, deoarece echipele care lucreaza la fata locului s-ar roti.

 

Cu toate acestea, realitatea organizatiilor mari si moderne impune lucrul de la distanta si colaborarea intre echipe. Biroul hibrid ar putea aduce angajatii atunci cand trebuie sa se coordoneze practic cu colegii raspanditi in organizatie si sa lucreze de la distanta. O alternativa ar fi sa aducem pe toti angajatii la birou pentru initierea proiectului, consolidarea echipei si orientare si sa ii lasam sa lucreze restul timpului de la distanta. In acest fel, acelasi birou ar putea fi impartit de diferite organizatii. Totusi, ar fi dificil sa se inteleaga din cauza incertitudinii largi pe care o experimentam in climatul economic actual – majoritatea proiectelor corporative, de la lansarea de noi produse pana la misiunile de consultanta, trebuie sa fie schimbate si revizuite continuu. 

 

Biroul hibrid va genera o varietate de experiente de birou. Desi este adevarat ca munca la birou cateva zile pe saptamana ar putea avea un efect pozitiv asupra angajatilor pentru a evita izolarea sociala si a sprijini sanatatea mintala si colaborarea, aceste beneficii ar putea fi raspândite inegal intre echipe si organizatii. Astfel, firmele ar putea decide in mod strategic sa aiba toata forta de munca la distanta sau invers, sa isi aduca toata forta de munca la birou odata ce Covid va fi invins.