Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 lucruri pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand trecem la CLOUD

Trecerea la serviciile bazate pe Cloud poate crea flexibilitate, dar mutarea este inevitabila fara propriile sale provocari.

 

In fiecare zi, sute de reclame sau articole proclama faptul ca trecerea la Cloud va rezolva toate problemele legate de IT ale companiilor. Odata ce totul este virtualizat, nu veti avea nici un echipament fizic pentru care sa va faceti griji si Cloud-ul va face totul si se va descurca de unul singur. 

 

Marketerii au petrecut atat de mult timp promovand cloud-ul ca beneficiile subtile ale “going on-demand” suna ca un raspuns greu pentru fiecare  durere de cap cu care un CIO are de-a face.

 

Castigurile potentiale sunt de asa natura incat cercetatorul Forrester spune ca utilizarea Cloud va trece la un alt nivel in 2016.  Dar asta nu inseamna ca nu sunt probleme pe care un CIO trebuie sa le ia in considerare atunci cand se analizeaza trecerea la Cloud.

 

Promisiunea Cloud-ului ofera multe avantaje potentiale. Poate oferi o eficienta mai mare a resurselor folosite, o reducere a consumului de energie si ceea ce este cel mai important…reduce foarte mult costurile logistice.

 

 

Trecerea la Cloud a fost sustinuta de majoritatea companiilor, deoarece acestea nu isi permit sa aiba un mainframe propriu care ar insemna o investitie uriasa, dar vor sa beneficieze de facilitătile pe care le ofera o astfel de infrastructura. 

 

3 lucruri pe care trebuie sa le stim atunci cand trecem la CLOUD

 

1. Trebuie sa identificati cum o crestere a flexibilitatii poate crea noi preocupari si costuri

 

Spre deosebire de ofertele de aprovizionare pe termen lung, cloud-ul este adesea descris ca o crestere a flexibilitatii financiare. In timp ce externalizarea implica contracte de lunga durata, “going on-demand” este vazuta ca o modalitate de a scala resursele IT in sus sau in jos in raport cu cererile de schimbare.

 

O astfel de flexibilitate este, fara indoiala, un avantaj pentru afaceri, dar acesta agilitatea trebuie privita in context.
“Going on-demand” implica inca o decizie de achizitii publice si un contract. In timp ce cloud-ul ofera mai multe avantaje decat aranjamentele traditionale de externalizare, orice afacere care doreste sa paraseasca o relatie la cerere va intalni in continuare o serie de provocari.

 

Amintiti-va ca noi comportamente pot deveni rapid “batute in cuie”. Unii CIO sugereaza utilizatorilor finali sa fie fericiti atunci cand li se da acces la cloud. Capacitatea de a cumpara tehnologie “on-demand” inseamna ca angajatii cumpara mai multe resurse decat ar putea avea sub controlul unui departament IT traditional.

 

De asemenea, amintiti-va ca orice retragere potentiala dintr-un regim cloud este mult mai complexa decat simpla atingere a unui comutator. CIO se tem, pe buna dreptate, de modul in care datele lor vor fi eliminate din sistemul unui furnizor extern in cazul rezilierii contractului.

 

Pentru unii CIO, teama de a parasi cloud-ul o zi este atat de mare incat organizatia nu trece dincolo de stadiul initial de definire a domeniului.

“Este important sa recunoastem ca unele elemente de IT nu vor trece pur si simplu la cloud”, spune Geert Ensing, cercetator de conducere IT si fost CIO la ABN AMRO.

 

2. Asigurati-va ca luati in considerare intregul ecosistem de date si procese

 

BT Business CIO Colin Lees spune ca deciziile cu privire la sistemele care trebuie sa migreze la cloud vor fi strans legate de sectorul de functionare. BT, de exemplu, foloseste propriul cloud si, de asemenea, lucreaza in stransa colaborare cu furnizorii pentru a utiliza sisteme IT securizate si servicii la cerere.

 

“De foarte putine ori ne-am simti suficient de siguri sa ne gazduim datele in mediile cloud ale altui furnizor”, spune Lees. “CIO trebuie sa ia decizii constiente cu privire la posibilitatile de afaceri, trebuie sa stie daca are nevoie de un prestator extern de resurse, sau daca organizatia este pregatita sa intre in cloud-ul public.”

 

Cand vine vorba despre procesul de luare a deciziilor, majoritatea indicatorilor sugereaza ca “movie on-demand” creste ritmul si va continua sa accelereze. Cheltuielile pe cloud sunt in crestere cu mai mult de 28 la suta pe an, conform Synergy Research. Cresterea are loc la toate nivelurile, inclusiv pentru platforma publica si pentru servicii de infrastructura.

 

O astfel de analiza corespunde cu convingerea lui Forrester – cloud se va extinde in noi domenii de furnizare in 2016. CIO pot gasi acum un raspuns “on-demand” pentru aproape fiecare proces de afaceri, de la facturare la managementul resurselor. Unii lideri IT sunt deja in acest stadiu. 

 

3. Impactul migrarii la cloud influenteaza rolul CIO

 

Aceasta dorinta pentru deschidere poate parea in contradictie cu interesele legitime ale furnizorilor. CIO sunt adesea ingrijorti cu privire la lipsa unor standarde pentru jucatorii cloud, dar vestea buna este ca multe servicii la cerere sunt acum construite “gata sa vorbeasca”. Indiferent de serviciul cloud utilizat in 2016, acesta trebuie sa fie dotate cu plug-in-uri care sa permita integrarea cu alte instrumente si platforme.

 

Cum noi servicii sunt create si adaugate, veti avea nevoie de plug-in-uri pentru a integra aplicatii si va trebui, de asemenea, sa gestionati evolutiile intr-o maniera sigura.

 

Un studiu recent al Cloud Security Alliance sugereaza ca lipsa de profesionisti de securitate calificati este bariera de top pentru oprirea pierderii de date atunci cand intreprinderile se muta la cerere. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca increderea in cloud este in crestere. Asa cum mai mult de 64,9% dintre liderii IT cred ca tehnologia cloud este la fel de sigura sau mai sigura decat software-ul traditional on-premise.

 

Argumentul este ca furnizorii mari, cum ar fi Google si Amazon, sunt in masura sa aloce mult mai multe resurse pentru securitatea informatiilor, decat un manager IT individ.

 

Andrew Marks, fost CIO, iar acum director general pentru energie in Marea Britanie si Irlanda al Accenture Technology Strategy, spune ca directorii executivi trebuie sa recunoasca acum ca tehnologia de rulare este o parte relativ mica a rolului liderului IT modern. Multe domenii cheie – cum ar fi mobilitatea, big data, si cloud – pot fi contractate, cu performante masurate in rezultatele in afaceri.

 

“Un CIO cu adevarat angajat isi va concentra intreaga energie pe modul in care transformarea IT  poate fi folosita pentru a crea un avantaj de afaceri, si pe modul in care acest lucru poate fi realizat intr-un mod comercial abil.”