Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 metode de colaborare. Ce reprezinta ele pentru proiectarea sistemelor?

In ultimii ani cu totii am tot auzit “zumzetul” cuvintelor A/V, dar exista unul care pare sa iasa mai mult in evidenta, si anume “colaborare”. Acest cuvant capata mai multe sensuri diferite atunci cand vine vorba de asteptarile clientilor. In acest articol va voi prezenta cateva metode de colaborare si ce reprezinta ele pentru sistemele proiectate astazi.

 

1. O singura camera, un singur continut (SRSC – Single Room, Single Content): Acest tip de colaborare implica oameni care stau in jurul unui ecran de colaborare si discuta asupra unui singur document afisat pe ecran. Aceste sisteme sunt inca foarte utilizate astazi, dar au fost extinse putin pentru a permite elemente de colaborare mai flexibile. Asta ar putea include suport BYOD wireless sau adnotare prin intermediul tehnologiei interactive tactile. Este important sa ne dam seama cand clientul are nevoie doar de acest tip de colaborare, deoarece solutiile costisitoare si complicate de colaborare ar putea afecta satisfactia utilizatorilor.

 

 

2. O singura camera, continut multiplu (SRMC – Single Room, Multiple Content): Atunci cand oamenii mentionaza colaborarea, la acest lucru se refera, cel mai probabil. Acest tip de configurare implica oameni care stau in jurul unui afisaj si vizualizeaza mai multor bucati de continut. Toti utilizatorii pot partaja continut pe ecran si pot colabora prin adnotare. In multe dintre aceste sisteme, utilizatorii cauta conexiunea wireless pentru a lucra cu aceeasi solutie pe acelasi continut. Aceste sisteme folosesc Wi-Fi-ul pentru oaspeti, si pentru intreprindere pentru a partaja continut. Cele mai multe dintre aceste solutii sunt inca locale (in camera), dar au inceput sa se adauge capabilitati pentru aplicatii mai largi.

 

 

3. Camere multiple, continut multiplu (MRMC – Multiple Room, Multiple Content): Mai multi utilizatori din mai multe locatii colaboreaza pe continut in cadrul unei sesiuni partajate. La nivelul de baza, aceasta poate include caracteristici de colaborare in timp real ale Office365 si acum Apple iWork. Permitand mai multor utilizatori sa editeze si sa colaboreze in timp real pe documente din cloud este o forma de MRMC. Urmatorul pas ar fi introducerea unor serii de aparate de colaborare sau  a unor solutii software care sa poata fi distribuite in reteaua intreprinderii. Utilizatorii din Camera A pot partaja continutul cu Camera B, ambele camere avand capacitatea de a partaja mai multe piese de continut pentru colaborare si adnotare. Combinarea audio si video pentru conferinta completeaza cercul de colaborare. Acest tip de colaborare este cel la care utilizatorii doresc sa ajunga, chiar daca cultura lor de lucru nu este inca la acest nivel. Asadar, ca proiectanti ai acestor sisteme, trebuie sa tinem seama de viitoarea extindere a acestor sisteme de colaborare. Cum sistemele de colaborare se extind in aceasta categorie, securitatea retelelor si managementul central sunt foarte importante. In cazul in care o companie doreste instalarea unui asemenea sistem trebuie sa stim daca reteaua interna permite o astfel de colaborare.

 

 

Una peste alta, exista mai multe forme de colaborare. Putem fi cu totii de acord ca oferind clientilor solutia Cadillac atunci cand acestia au nevoie doar de Chevy, nu este o buna utilizare a resurselor. Cu toate acestea, oferind-le Chevy in timp ce ii pregatim pentru Cadillac-ul, este o strategie de investitii si de proiectare mult mai inteleapta. Desigur, trebuie sa tinem cont si de experienta si nevoile utilizatorului. In cazul in care clientul nu are nevoie de colaborare completa, cu partajarea de continut wireless si colaborare in cloud, atunci nu este intelept sa instalam un sistem mai performant ale carui caracteristici nu vor fi folosite decat pe jumatate. Am auzit multe povesti despre integratori care au instalat sisteme complicate, iar utilizatorii nu au stiut cum sa le utilizeze. Totusi, instalarea unui sistem de colaborare care sa raspunda in mod eficient la nevoile utilizatorilor are o sansa mare de adaptabilitate si succes. Pe termen lung, un proiect de succes folosind echipamentul sau software-ul potrivit este mai bun decat vanzarea unor echipamente mai scumpe. Nu este vorba despre ce e mai recent si mai performant, ci despre modul in care interpretam definitia clientului in ceea ce priveste colaborarea.