Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 Moduri de a Introduce Realitatea Virtuala in Cursurile E-Learning

Realitatea virtuala (VR) si-a gasit drumul in spatiul educational si, prin toate indicatiile, este aici pentru a ramane. De cand ochelarii VR pot fi cumparati cu mai putin de 50 lei bucata, costul nu mai este o problema, desi headset-urile scumpe sunt inca inaccesibile multora. Cu toate acestea, aplicatiile actuale dincolo de factorul “wow, cool” sunt inca in curs de explorare.

 

 

Iata trei moduri de a introduce VR in cursurile e-learning, conform site-ului E-Learning Industry:

 

1. Continutul ar trebui sa fie dezvoltat intr-un mediu VR. Primele experiente ale VR aplicate proceselor de e-learning s-au axat pe dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor foarte specifice, conform E-Learning Industry, precum siguranta muncii si simulatoarele specifice in domeniul formarii profesionale. In contextul educational, exista o serie de exemple de aplicare a VR pentru recreere si imersiune in medii foarte concrete, cum ar fi natura, planetele, animalele, anatomia umana etc.

 

In ultimii doi ani, putem gasi exemple de proliferare a experientelor de invatare extrem de imersive legate de dezvoltarea abilitatilor: vorbitul in public, lucrul in echipa, medierea conflictelor, tratamente si terapii cu pacientii. Pe scurt, realitatea virtuala ofera o gama larga de posibilitati, indiferent daca cineva decide sa urmareasca dezvoltarea unui concurs sau a unei abilitati.

 

2. Ghidarea corecta a design-ului instructional al experientei VR. Adoptarea unui video de 360 de grade in aplicatiile VR – si in special in dezvoltarea continutului e-learning – conduce la o utilizare mai larga a VR, deoarece costurile scad, iar versatilitatea si realismul se imbunatatesc. Capabilitatea se a surprina orice mediu, moment sau interactiune cu o camera video simpla de 360 de grade sau chiar cu un smartphone, faciliteaza dezvoltarea unor experiente imersive care sunt interesante si captivante pentru studenti.

 

E-Learning Industry spune ca este important sa se realizeze un design instructional detaliat, cu prezenta maxima a pieselor audiovizuale, cum ar fi clipurile video sau animatiile, care inlocuiesc textul, deoarece textul reduce puterea imersiva si interactiunea cu spatiile virtuale. 

 

3. Alegerea corecta a platformei de distributie a continutului VR. Conform articolului publicat de E-Learning Industry, ochelarii pentru realitatea virtuala sau headset-urile care se conecteaza la un calculator sunt cea mai buna optiune. Cu toate acestea, un buget bazat pe acest tip de proiect va fi in mod inevitabil mare, deoarece acest tip de hardware VR este mai scump decat optiunea de a folosi ochelarii VR conceputi pentru a fi utilizati cu un smartphone. Acestia din urma necesita dezvoltarea de aplicatii mobile compatibile cu dispozitive Android, iOS si/ sau Windows mobile. Impactul economic pentru aceste tipuri de proiecte va avea tendinta de a costa mai putin.

 

Alegerea de a utiliza VR in e-learning ar trebui sa se bazeze pe toti acesti parametri, mentioneaza articolul. Un pedagog ar trebui sa negocieze un echilibru optim intre imersiunea ridicata, mobilitate si capacitatea de investitie.