Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 Moduri in care studentii la medicina pot utiliza Realitatea Virtuala

Cand vine vorba de formarea viitorilor medici, instructorii ar putea dori ca pe langa bisturiu, studentii sa aiba si un headset.

 

Studiile au demonstrat ca utilizarea simularii pentru predarea procedurilor chirurgicale poate “creste baza de cunostinte a elevilor, imbunatatind procesul de luare a deciziilor, lucrul in echipa, si dezvoltarea abilitatilor psihomotorii”, potrivit unui articol intitulat “Teaching Surgery to Medical Students” in jurnalul emedical “Clinics in Colon and Rectal Surgery”.

 

 

Cum poate ajuta Realitatea Virtuala viitorii medici?

 

Dr. Robert Glatter, medic la un spital de urgente in New York City, a scris un articol pentru Forbes despre impactul VR asupra educatiei medicale.

“VR-ul poate deschide o lume cu totul noua de posibilitati, pentru a experimenta situatiile clinice tensionate din lumea reala care necesita gandire si analiza rapida, pentru managementul pacientilor in stare critica”, a scris Glatter.

Pe langa faptul ca le permite elevilor sa se scufunde in simulare, VR-ul poate oferi si alte beneficii educationale care pot ajuta studentii la medicina in cariera lor.

 

1. Realitatrea Virtuala creaza un mediu de practica mai bun

 

Simularea s-a dovedit a fi deosebit de folositoare atunci cand vine vorba de predarea procedurilor extrem de tehnice pe care medicii rareori le efectueaza, dar pe care trebuie sa stie cum sa le faca bine.

“O astfel de procedura, cunoscut ca cricothyrotomy – care presupune efectuarea unei incizii intr-o anumita zona a gatului pacientului si introducerea unui tub de plastic printr-o membrana subtire in trahee – necesita precizie si rapiditate, si poate fi salvatoare de viata daca este efectuata corect, dar mortala daca nu “, spune Glatter.

Ca si simularea, Glatter spune ca VR-ul ar putea fi de ajutor studentilor care trebuie sa practice proceduri ce necesita repetare pentru a perfecta. In domeniul cardiologie, Glatter crede ca VR-ul va fi deosebit de util pentru predarea resuscitarii cardiopulmonare (CPR), intr-un mediu mai realist.

 

Next Galaxy, un dezvoltator de tehnologie VR, lucreaza cu Spitalul de Copii din Miami pentru a dezvolta module pe CPR si alte proceduri de salvare a vietii.

 

 

2. Tehnologia permite studentilor sa isi dezvolte modul de a vorbi cu pacientul

 

VR-ul are, de asemenea, potentialul de a permite viitorilor medici sa experimenteze realmente simptomele pacientilor lor.

 

In luna iunie, The Huffington Post a facut un raport pe baza proiectului “We Are Alfred” la Embodied Labs, o Universitatea din Illinois, Chicago. Scopul proiectului a fost de a avea studenti la medicina care sa experimenteze cum este ca sa fii in varsta si sa ai dificultati cu vazul si cu auzul. De exemplu, elevii obtin anumite trairi legate limitarile de degenerare maculara vazand o pata mare, intunecata peste ochii celor dragi.

“Proiectul se concentreaza pe alinare,” Eric Swirsky, un consilier de proiect al facultatii, a declarat pentru Huffington Post. “Nu vindeca, nu este curativ, nici macar nu este orientat spre tratament. Este vorba despre alinarea si intelegerea pacientului.”

3. Utilizarea VR  pentru o formare mai captivanta 

 

VR-ul ar putea, de asemenea, se schimbe procedura standard prin care studentii la chirurgie stau inghesuiti in jurul unei mese din sala de operatie pentru a viziona o procedura.

 

 

In 2014, Polygon a publicat o poveste despre modul in care s-a utilizat casca VR Oculus Rift pentru a realiza prima operatie 3D. Cu finantare de la Fundatia MOVEO, un institut de cercetare francez care lucreaza pentru a digitaliza medicina, un medic care purta o camera video GoPro a inregistrat o interventie chirurgicala, iar filmarea a fost apoi transformata intr-o experienta VR de Oculus Rift.

“Posibilitatea de a asista la o interventie chirurgicala in direct datorita Rift va fi foarte utila pentru medici, acestia putand sa impartaseasca si sa invete noi tehnici,” Remi Rousseau, un inginer pe proiect, a declarat pentru Polygon.

Unimersiv, o companie care produce continut educational VR pentru Samsung Gear VR si Oculus Rift, a lansat o experienta de anatomie VR, care ofera studentilor posibilitatea de a privi mai indeaproape sistemul nervos al organismului, sistemul cardiovascular, muschii si oasele.