Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 Motive pentru care Integratorii Experimentati Adopta AV over IP

 

Miscarea AV-over-IP a inceput in urma cu 10 ani, cand Google a achizitionat YouTube, iar lumea a devenit obsedata de informatii. Cererea de video este insatiabila si tot continua sa creasca.

 

“YouTube este initiatorul evolutiei AV-over-IP. Este in fluxul nostru de lucru zilnic si este locul in care multi dintre noi mergem pentru cunoastere, atunci cand dorim sa invatam ceva pe cont propriu.”, a declarat Tom Nyhus, VP al tehnologiilor emergente din cadrul IVCi. “Pe masura ce retelele au devenit mai accesibile, a existat o schimbare dramaticaa streaming-ului video prin retelele IP. O vedem peste tot acum: in întreprinderi, precum si in domeniul asistentei medicale si educatiei.”

 

De la digital signage la wayfinding, videoconferinte, radiodifuzare si numeroase alte aplicatii, implementarile bazate pe IP pot oferi beneficii semnificative. Dar, pentru a aprecia impactul acestor avantaje, este necesar sa revizuim mai intai metodele AV traditionale.

 

AV Traditional: Protocoale de Control

 

In trecut, fiecare piesa de echipament care necesita management de la un procesor de control se baza pe protocoalele RS-232, RS-485, RS-422 sau pe infrarosu. De exemplu, pentru a controla o unitate de videoconferinta sau orice alt tip de dispozitiv (luminile, nuantele, afisajele, comutatoarele etc.), un integrator AV ar trbui sa traga un cablu dedicat de la procesorul de comanda la acea piesa specifica de echipament pentru a o putea gestiona de la un controler extern (procesor de control). Atunci cand utilizeaza un cablu dedicat de control, un integrator nu are nevoie doar de acest cablu suplimentar, ci trebuie sa lipseasca conectori pe fiecare parte a acestuia sau sa faca un alt tip de terminare pe cablu pentru a lega cele doua piese de echipament.

 

AV Traditional: Semnale audio si video

 

Transmiterea semnalelor audio si video necesita acelasi proces ca cel descris mai sus. Inainte de aparitia tehnologiei IP, fiecare sursa sau dispozitiv de destinatie se baza pe cabluri dedicate pentru transmiterea semnalelor audio si/sau video intre dispozitive. Conexiunile dispozitivelor au variat si, din nou, tehnicienii au fost nevoiti fie sa lipeasca conectorii la fiecare capat, fie sa utilizeze accesorii de compresie costisitoare, care uneori necesita unelte speciale.

 

Atunci cand se utilizeaza metoda AV traditionala descrisa mai sus, sunt necesare cel putin trei cabluri pentru a controla un afisaj. Tehnicianul trebuie sa traga trei tipuri de cabluri independente, sa lipeasca trei tipuri diferite de conectori si apoi sa le testeze pe fiecare in parte. Aceasta metoda este mai costisitoare, necesita mai mult timp si limiteaza infrastructura. De asemenea, face mai dificila mentinerea sistemului deoarece exista mai multe puncte de esec.

 

Avantajele AV ove IP

 

Pe masura ce tehnologia bazata pe IP a avansat, capacitatea de a controla dispozitivele, de a trimite audio si video si chiar de a alimentare dispozitivele utilizand un singur cablu Ethernet au devenit posibila. Iata trei beneficii specifice pe care AV over IP le ofera:

 

1. Eficienta costurilor

 

Acum, un singur cablu Ethernet poate fi folosit pentru a alimenta dispozitivele, pentru a trimite audio si video si pentru a controla un dispozitiv. Utilizarea unui singur cablu in locul mai multor cabluri genereaza economii semnificative cu materialele si cu forta de munca. De asemenea, conectorii IP utilizati pentru a termina aceste cabluri costa mai putin si sunt mult mai usor de intrerupt decat tipurile anterioare care necesita accesorii de lipit sau de sudat.

 

Costurile de intretinere scad dramatic atunci cand se utilizeaza tehnologia IP, deoarece aceasta metoda de implementare reduce punctele de esec. Prin urmare, depanarea este simplificata si productivitatea creste.

 

Utilizand Power over Ethernet, energia electrica poate fi furnizata dispozitivelor din locatii indepartate unde nu este disponibila o priza. In trecut, ar fi fost nevoie de un electrician (costisitor). Acum, este posibil sa rulati un cablu Ethernet, care elimina complicatiile si costurile suplimentare asociate cu angajarea unui profesionist calificat.

 

2. Functionalitate sporita

 

Cablurile Ethernet sunt capabile sa gestioneze o cantitate mult mai mare de date decat cablurile seriale. Acest lucru duce la viteze de comunicare mult mai rapide. Prin utilizarea Ethernet, toate dispozitivele dintr-o singura retea pot fi integrate cu functionalitate avansata. (Totusi, aceasta lucru depinde de capacitatile fiecarui dispozitiv.) Criptarea sofisticata este inca un alt avantaj major al utilizarii Ethernet. De asemenea, prin utilizarea controlului IP, dispozitivele pot fi gestionate dintr-o locatie centralizata. De exemplu, dacă exista un procesor de control în Bucuresti si un birou din Cluj, dispozitivele pot fi manipulate prin reteaua partajata.

 

3. Calitate imbunatatita

 

Deoarece IP permite transmiterea mai multor date pe un singur cablu, a crescut si calitatea semnalelor audio si video. Asadar, acum este posibil sa transmiteti semnale HD si Ultra HD prin intermediul produselor IP-based, precum si Voice over IP.

 

Acestea sunt doar cateva dintre avantajele implementarii unei solutii bazate pe IP.