Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 pasi cheie pentru initiativele privind transformarea digitala

Transformarea digitala are potentialul de a revolutiona serviciile cetatenilor, dar eforturile pentru a aduce aceasta schimbare sunt “adesea impiedicate de ierarhiile descendente, mostenirile culturale si lipsa unei viziuni convingatoare”, potrivit informatiilor furnizate de Gartner, o companie de cercetare a tehnologiei informatiei si de consultanta.

 

 

Gartner a vorbit cu numerosi CIO din sectorul public care au condus initiative de transformare digitala de succes. Bazat pe aceste conversatii, Gartner a identificat trei etape cheie pentru schimbarea organizationala eficienta.

Primul pas este promovarea unei noi viziuni convingatoare pentru organizatie in ansamblu, inclusiv rolul IT-ului in aceasta transformare. CIO ar trebui sa evidentieze aceasta viziune intr-un scurt document scris in “termeni clari, non-tehnici”, a declarat Elise Olding, vicepresedinte de cercetare la Gartner. Declaratia privind viziunea ar trebui sa mentioneze problema cu directia de organizare curenta si sa contureze etapele organizationale spre imbunatatire. CIO poate prezenta apoi aceasta declaratie de viziune liderilor executivi pentru ca acestia “sa o aprobe, sa  o revizuiasca sau sa o respinga si sa o inlocuiasca.”

Odata ce conducerea executiva are noul plan, urmatorul pas este obtinerea “buy-in-ului” de la managerii de nivel mediu si de la prima linie de personal. Cheia pentru a convinge acesti oameni este sa li se explice foare clar modul in care noua viziune va imbunatati rolul lor, potrivit lui Gartner. Din moment ce multi membri ai personalului au investit un efort considerabil in viziunile anterioare, este important sa se precizeze clar modul in care noua viziune se bazeaza pe munca lor anterioara.

 

 

 

Oamenii care se simt confortabil in cultura organizationala actuala pot rezista schimbarii si, in consecinta, pot suprima inovarea, in special daca persoanele care detin aceste atitudini sunt in pozitii de conducere.

“CIO care reusesc sa transforme afacerile se confrunta in mod activ cu comportamente inradacinate, traditii si procese de mostenire”, a spus Olding. “Ei reusesc sa-si impuna punctul de vedere si  viziunea lor castiga increderea si sprijinul intregii organizatii, de la conducere la lucratorii din prima linie.”