Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

3 sfaturi pentru a maximiza impactul tehnologiei imersive in mediul educational

Inainte ca institutiile de invatamant sa se arunce cu capul inainte spre instrumentele de invatare inovatoare, administratorii ar trebui sa investeasca iin stimularea eficacitatii lor.

 

 

Tehnologiile imersive, cum ar fi realitatea virtuala si scanarea 3D, devin atat de importante incat profesrii de pretutindeni incepe sa le folosesca pentru studentii de toate varstele.

 

Problema este ca, in timp ce tehnologiile care combina atat elemente din lumea fizica, cat si din cea digitala in medii simulate ofera o valoare academica enorma, prea multe institutii cad prada abordari “cumparati-o si uitati-o”.

 

Acesta este un sindrom prin care administratorii si ceilalti cu putere de cumparare din institutiile de invatamant devin atat de entuziasmati de noile tehnologii incat decid ca trebuie neaparat sa le aiba – chiar daca nu inteleg complet de ce.

 

Scolile si universitatile au prostul obicei de a cheltui miliarde de euro pe tehnologii de ultima ora care nu ajung niciodata la maturitate si, ca rezultat, nu pot fi folosite pentru scopuri academice cu adevarat semnificative.

 

Profesionistii din domeniul educatiei nu pot permite aceste tipuri de greseli risipitoare, cu tehnologia imersiva, pentru ca sunt prea multe in joc – prea multe oportunitati de a imbunatati, imbogati si accelera procesul de invatare in moduri fara precedent. Pentru ca tehnologia imersiva sa ajunga acolo, este vital sa aveti un plan strategic care sa identifice motivele pentru care este luata in considerare, cine va beneficia de ea si ce metrici vor fi aplicate pentru a demonstra succesul.

 

Odata ce o organizatie are un plan, stie cu aproximatie de ce tehnologii are nevoie si modul in care vor fi aplicate, atunci este timpul sa va ganditi cum sa le implementati cel mai eficient. Iata trei sfaturi pentru a va ajuta:

 

1. Prioritizati continutul digital excelent pentru a spori impactul

 

Ca si in cazul televizoarelor 3D, o solutie pentru utilizarea eficienta a tehnologiei imersive este continutul. Pentru a putea folosi tehnoloia imersiva la capacitate maxima trebuie sa aveti o multime de continut pentru aceasta. Dar editorii sunt, de obicei, cu cativa ani in spatele curbei de adoptare si majoritatea s-au concentrat pe crearea de experiente imersive care reflecta ce experimenteaza generatiile mai tinere in viata lor personala, ceea ce inseamna ca acestea sunt mai mult pentru divertisment si jocuri decat pentru adevarata educatie. Editorii isi vor imbunatati in cele din urma oferta, dar universitatile nu trebuie sa astepte.

 

Frumusetea tehnologiei imersive este ca permite profesorilor si studentilor sa creeze in colaborare propriile scenarii digitale de invatare. De exemplu, sa presupunem ca un profesor de biologie are un model fizic al unei inimi umane pe care el sau ea o poate separa in bucati. Cu ajutorul tehnologiei existente, acest profesor poate scana fiecare dintre aceste piese intr-un computer si poate partaja obiectele digitale cu studentii care le pot analiza apoi si chiar le pot tipari in 3D.

 

Deodata, nu numai ca ii invatati pe studenti despre organe; creati un exercitiu de invatare digital, durabil, care poate fi impartasit in proiectele viitoare. Studentii vor avea acces permanent la proiectele proaspat create, complet interactive si remarcabil de captivante care pot fi impartasite, discutate si lucrate cu sute de alti studenti prin intermediul comunitatilor digitale globale.

 

2. Spuneti povesti mai simplu prin experiente interactive

 

Povestirea este una dintre cele mai vechi si mai eficiente instrumente de invatare pe care le-am cunoscut vreodata. Daca o faceti parte a tehnologiei imersive, puteti amplifica oportunitatile educationale in moduri incredibile.

 

Nu cu mult timp in urma,tinerii studenti incepusera sa faca prezentari utilizand Microsoft PowerPoint. In timp ce multi dintre noi ne-am saturat de astfel de prezentari in prezent, la momentul ei, tehnologia a fost destul de utila.

 

Astazi, avem o mare oportunitate de a pune tehnologia imersiva in practica ca un instrument pentru a spune povestiri convingatoare si memorabile bazate pe invatare in sala de clasa. Imaginati-va, de exemplu, un profesor de istorie care incearca sa descrie cum era viata in Roma antica.

 

In loc sa proiecteze pur si simplu cateva imagini vechi cu ruinele antice din Pompei, ar putea sa ilustreze modul in care traiau familiile cu un tur virtual.

 

3. Nu uitati sa investiti în dezvoltarea profesionala

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care vi le putem spune despre implementarea tehnologiei imersive in institutii este ca nu ar trebui sa o faceti singuri. Exista prea mult spatiu pentru eroare. Ca regula generala, planificati sa cheltuiti 1 euro pentru dezvoltare profesionala pentru fiecare 1 euro planificat pentru tehnologie. Acesta este un domeniu foarte nou si nu trebuie sa lasati adoptarea la intamplare. Aduceti experti.

 

Maximizati sansele ca implemetarea dvs. sa fie un succes urmarind experientele altora. Pe termen lung, toate aceste sfaturi ar trebui sa ajute profesorii sa aplice tehnologii imersive in moduri care sa stimuleze elevii sa fie mai implicati si sa “straluceasca” cu adevarat. Totul incepe cu un plan strategic. Daca este facut bine, singura limita a succesului va fi imaginatia fiecaruia.