Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 factori care trebuie luati in considerare inainte de a cumpara difuzoare stereo

 

Difuzoarele determina calitatea generala a sunetului sistemului dvs., prin urmare, merita sa va alocati timpul necesar pentru a asculta mai multe modele diferite inainte de a lua o decizie. Dar numai un set bun de difuzoare nu va garanta neaparat rezultate favorabile. Alti factori importanti in alegerea modelului potrivit includ tipul difuzorului, spatiul de ascultare, componentele stereo utilizate pentru alimentarea sistemului si, bineinteles, preferintele personale.

 

1) Calitatea sunetului este o decizie personala

 

La fel ca arta, mancarea sau vinul, calitatea sunetului este o judecata foarte personala. Toata lumea are gusturi diferite, deci ceea ce suna fantastic pentru cineva poate suna doar asa si asa pentru altcineva. Nu exista un difuzor care sa fie “cel mai bun” pentru toata lumea. Atunci cand cumparati difuzoare, ascultati mai multe modele, dar puneti muzica pe care o ascultati in mod obisnuit. Luati cu dvs. albumele preferate (de ex., CD-uri si / sau o unitate flash cu piese digitale) atunci cand faceti cumparati si folositi ceea ce auziti pentru a identifica difuzoarele care suna bine. Experienta in ascultarea muzicii live este de asemenea un bun indicator pentru evaluarea difuzoarelor. Muzica ar trebui sa sune natural, sa aiba o calitate a tonului echilibrata si sa fie usor de ascultat perioade lungi de timp fara a provoca oboseala. Nu va grabiti! Uneori este nevoie sa ascultati un difuzor de mai multe ori – adesea cu diferite tipuri de muzica – inainte de a lua o decizie finala.

 

2) Tipurile de difuzoare

 

Exista o varietate de difuzoare din care puteti alege de la un numar mare de branduri. Tipurile de difuzoare includ (dar nu se limiteaza la acestea) difuzoare de podea / raft / perete / tavan, sateliti, subwooferi, sound bar-uri si difuzoare portabile. Unele, precum difuzoarele pe perete, pot fi montate si conectate imediat, in timp ce difuzoarele incastrate in perte sau tavan pot necesita instalari si/sau accesorii speciale. Difuzoarele pot fi cu fir, wireless sau ambele, o simpla pereche stereo sau multi-channel pentru sunet surround. Din nou, alegerea ar trebui sa se bazeze pe preferintele si nevoile personale.

 

Difuzoarele de podea au, in general, cel mai bun sunet, deoarece driverele si carcasele sunt potrivite pentru performanta. Cu toate acestea, astfel de modele ocupa spatiu pe podea. Difuzoarele surround tind sa fie difuzoare oarte mici, care se combina cel mai bine cu un subwoofer, rezultand un sistem audio mult mai compact. Un soudbar este o alta optiune convenabila pentru cei care doresc sa imbunatateasca sunetul (de obicei pentru televizoare) fara prea multa agitatie sau spatiu utilizat. Difuzoarele incastrate in perete au de obicei grile care pot fi vopsite pentru a se potrivi cu peretii. Difuzoarele portabile sunt distractive si usoare, adesea cu conectivitate wireless si baterii reincarcabile, dar, de cele mai multe ori, nu au un sunet robust comparativ cu cele traditionale.

 

3) Camerele si acustica

 

Nu orice tip de difuzor va suna foarte bine in zona aleasa. Difuzoarele mai mici pot fi potrivite pentru un dormitor obisnuit, dar pot suna slab atunci cand sunt plasate intr-o camera de zi / sufragerie. Alternativ, difuzoarele mai mari pot “coplesi” cu usurinta spatiile mici. In general, difuzoarele mai mari sunt mai capabile sa furnizeze niveluri mai mari de decibeli, dar este bine sa verificati puterea de iesire pentru a fi siguri. Dimensiunile camerei, continutul si materialele afecteaza, de asemenea, sunetul. Sunetul se poate reflecta in zidurile expuse, mobilierul mare si podelele goale, in timp ce covoarele, carpetele si pernele pot ajunge sa absoarba sunetul. Este bine sa aveti un echilibru intre cele doua. Tavanele arcuite pot crea o atmosfera mai deschisa, in timp ce spatiile mai inguste pot duce la o performanta mai intima.

 

4) Potrivirea cu componentele corecte

 

Pentru rezultate optime, difuzoarele ar trebui sa fie corelate cu un amplificator sau un receptor care ofera puterea potrivita. Producatorii specifica de obicei o gama de putere de amplificare necesara pentru alimentarea corespunzatoare a fiecarei unitati. De exemplu, un difuzor poate necesita o gama de 30 – 100 W putere de iesire pentru a functiona bine, asadar aceasta specificatie poate fi folosita drept ghid general. Daca alegeti o configuratie de sunet multi-channel sau surround, este recomandat sa pastrati aceleasi marci de difuzoare din motive de performanta. 

 

5) Optimizarea sistemului

 

Dupa ce ati cumparat difuzoarele, luati-va timpul necesar pentru a le conecta, instala si amplasa corect pentru a obtine cea mai buna performanta posibila. Unele difuzoare suna cel mai bine atunci cand sunt aproape sau pe perete, in timp ce altele se comporta bine atunci cand au mai mult spatiu liber. Tweeterele si driverele pentru reproducerea frecventelor medii au tendinta sa sune mai bine atunci cand sunt pozitionate la nivelul urechii.