Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 moduri de a utiliza AV in invatatmantul superior

5 moduri de a utiliza AV in invatatmantul superior pentru a pregati studentii pentru locurile de munca din secolul 21!

 

 

Gandirea critica, comunicarea, colaborarea si creativitatea – acestea sunt cele patru abilitati critice pe care P21 le considera esentiale pentru invatarea din secolul XXI. Pe masura ce profesorii isi regandesc planificarea lectiilor pentru a raspunde acestor abilitati, un domeniu de interes care ar putea ajuta este reprezentat de abilitatile AV si media.

 

Pe langa faptul ca usureaza invatarea la mai multe discipline, proiectele, prezentarile si comunicarile online ajuta la asimilarea tuturor celor patru abilitati critice ale invatarii din secolul 21. Fara un glob de cristal care sa ne spuna exact care sunt competentele de care vor avea nevoie studentii nostri pe piata de munca viitoare, proiectele AV sunt un loc minunat pentru a incepe pregatirea studentilor.

 

Profesorii pot folosi tehnologia dedicata institutiilor de invatamant – proiectoare, casti, sisteme audio si multe altele – pentru a pregati studentii. Iata cateva modalitati prin care profesorii pot profita la maximum de instrumentele AV pentru invatarea din secolul XXI.

 

1. Prezentari de grup

 

Munca in echipa nu este un concept nou pentru salile de clasa. Cu toate acestea, cu avantajele tehnologiei actuale, studentii pot extinde proiectele de colaborare in afara zidurilor scolii. Cu ajutorul platformelor de editare live, precum Google Slides, studentii pot colabora atat fata in fata, cat si virtual. Studentii pot chiar sa lucreze impreuna online pentru a transmite diferite parti ale unei prezentari.

 

Prezentarile de grup incurajeaza in mod inerent abilitatile de colaborare, insa luarea in considerare a dezvoltarii prezentarilor de grup intr-un spatiu online creeaza un potential mai mare pentru invatarea din secolul XXI. Intrucat organizatiile, asociatiile si companiile continua sa lucreze la scara globala, o colaborare tot mai mare are loc online. Cu cat au mai multa experienta in dezvoltarea prezentarilor de grup, studentii vor fi pregatiti sa lucreze cu oameni care nu se afla in apropierea.

 

2. Crearea rapoartelor

 

Exista nenumarate moduri de a include gandirea critica in activitatile din clasa. De exemplu, elevii pot practica gandirea critica prin elaborarea unui raport al procesului lor de gandire intr-o activitate de rezolvare a problemelor.

 

PowerPoints, Prezi, videoclipurile, infograficele si multe altele pot fi folosite pentru a demonstra procesul de gandire critica. Aceste proiecte media permit studentilor sa prezinte rationamentul si analiza care au dus la rezolvarea unei probleme. Proiectele care se bazeaza pe media pentru a demonstra gandirea critica faciliteaza abilitatile tehnologice ale studentilor si ii pregatesc sa comunice in mod clar valoarea unui program sau a unei solutii utilizate la locul de munca.

 

3. Proiecte inter-curriculare

 

Proiectele de cooperare inter-curriculare sunt destinate sa sprijine procesul de inovatie si imbunatatire a predarii in invatamantul superior, sa contribuie la modernizarea universitatilor si sa asigure o legatura mai stransa intre oferta academica si piata muncii. Ele pot fi propuse pentru orice disciplina universitara.

 

Proiectele care au ca scop intarirea legaturii dintre oferta educationala si piata muncii pot aduce impreuna institutii de invatamant superior, intreprinderi, organizatii profesionale, parteneri sociali sau organizatii locale/regionale.

 

Parteneriatele structurate cu comunitatea de afaceri (inclusiv IMM-urile) pot creste relevanta, calitatea si atractivitatea educatiei si a programelor de educatie si formare: transferul accelerat de cunostinte intre institutiile de invatamant superior si intreprinderi si vice versa, plasamentele de studenti, personal si cercetatori in intreprinderi si integrarea personalului întreprinderilor în instituţii de învăţământ superior pot aduce avantaje reciproce şi pot mări sansele absolventilor si cercetatorilor, dat fiind ca expertizei lor stiintifice i se adauga in acest fel cunostinte antreprenoriale. 

 

4. Reuniuni virtuale

 

Teleconferintele si videoconferintele pot parea usor de stapanit, dar, in realitate, intalnirile virtuale necesita un set de competente tehnologice si de comunicare puternice. Pe masura ce se desfasoara mai multe interviuri si intalniri profesionale pe platforme video, profesorii pot pregati studentii pentru o piata a muncii din secolul 21 prin practicarea comunicarii video.

 

Profesorii ar putea avea o videoconferinta cu studentii pentru a lucra la un proiect sau i-ar  putea conecta pe acestia cu un mentor prin video chat pentru a afla mai multe despre un subiect. Cu aceste practici, studentii vor invata cum sa rezolve problemele tehnice si cum sa utilizeze in mod corespunzator un microfon.

 

5. Dezvoltarea continutului video

 

Crearea videoclipurilor necesita mai multe abilitati care ar putea fi de ajutor intr-o piata a muncii din secolul 21. Coroborat cu hardware-ul si software-ul de baza folosite pentru a crea videoclipuri, studentii acumuleaza experienta in povestiri, design, comunicare si mixare audio.

 

In functie de proiectul video, profesorii au capacitatea de a preda continut curricular, concentrandu-se totodata asupra celor patru abilitati critice esentiale pentru invatarea din secolul XXI – gandirea critica a continutului inclus in videoclip, comunicarea cu un public tinta pentru un anumit scop, colaborarea cu cei care contribuie la videoclip si creativitatea in productia video.

 

Cu o planificare atenta si cu instrumentele potrivite, utilizarea AV in sala de clasa promoveaza aptitudinile din secolul 21, inclusiv modul in care elevii gandesc, lucreaza si inteleg tehnologia. Aceste abilitati fundamentale vor aduce beneficii studentilor in cariera lor, fie ca vor construi roboti, vor vindeca boli sau chiar vor preda unei clase un subiect pe care inca nu l-am explorat.