Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 moduri in care realitatea virtuala este folosita in educatie

Noi sondaje si studii cerceteaza modul in care educatorii si cercetatorii folosesc realitatea virtuala astazi.

 

Un nou sondaj a fost realizat de Extreme Networks pentru a raspunde la aceasta intrebare – aproape 350 de scoli din cadrul invatamantului superior si liceal au fost chestionate. Potrivit rezultatelor, 23 la suta dintre respondenti au testat VR, in timp ce 77 la suta nu (40 la suta din scolile chestionate inca nu sunt sigure daca vor folosi aceasta tehnologie in viitor). Ceea ce inseamna ca, desi realitatea virtuala are un rol important in educatie, ar putea dura multi ani pana cand institutiile de invatamant sa o foloseasca.

 

Studiul a constat ca o provocare pentru punerea in aplicare este faptul ca aproape doua treimi din scolile chestionate “nu sunt sigure” daca infrastructura IT poate sprijini in prezent tehnologia VR.

 

Respondentii au avut, de asemenea, ingrijorari legate de lipsa de continut VR disponibil, precum si de lipsa de resurse pentru studenti, cu 43 la suta dintre respondenti spunand ca realitatea virtuala este prea scumpa sau dificil de implementat. Cu toate acestea, un respondent ia in calcul aceasta abordare pentru a oferi VR studentilor la un cost redus: “Noi facem un apel pentru donatii de smartphone-uri vechi in [comunitatea pentru cei] care nu mai au nevoie de ele. Cu aceste donatii, vom face seturi de Google Cardboard si telefoane pentru a crea statii de calatorie VR pentru clase in toate cladirile noastre.”

 

Este interesant de observat ca realitatea virtuala nu este utilizata doar in stiinta si ca 29 la suta dintre respondenti au incercat VR in istorie.

 

Conform rapoartelor de stiri si sondajului Extreme Networks, iata cum realitatea virtuala este utilizata in prezent in scoli, colegii si universitati:

 

1. Pentru cercetari noi: Potrivit Wall Street Journal, profesorul Jeremy Bailenson, director fondator al Virtual Reality Human Interaction Lab la Universitatea Stanford, utilizeaza o podea “tactila” de ultima generatie realizata din metal aeronatutic, care vibreaza si se misca pentru a stimula lumea fizica, pentru a cerceta modul in care VR are potentialul de a schimba modul in care utilizatorii se simt si se comporta. De exemplu, s-a dovedit ca petrecerea timpului pentru a zbura in jurul lumii ca Superman in realitate virtuala sporeste actiunile altruiste ale participantilor in afara laboratorului. 

 

2. Pentru codificare si proiectare 3D: Sondajul Extreme Networks a remarcat ca este surprinzator sa vedem ca unii respondenti (4 la suta) au ajuns sa predea concepte VR, inclusiv software-ul si codificarea implicate, si sa creeze continut VR. Un respondent la sondaj a spus, “Am folosit VR intr-un cadru CAD si studentii au reconstituit procesul tehnologic al Google headset pentru a desena propriile lor casti in Autodesk inventator si apoi le-au imprimat pe o imprimanta 3D.” Potrivit lui Bob Nilsson, director de Vertical Solutions Marketing la Extreme Networking, Universitatea din Maryland, College Park, ofera acum o clasa de realitate virtuala care ofera studentilor posibilitatea de a proiecta propria lor lume interactiva, de a lucra cu 3D audio si de a experimenta tehnologia imersiva, printr-o combinatie de invatare practica si studii de caz. De asemenea, Universitatea din Georgia ofera clase similare unde elevii proiecteaza si exploreaza aplicatii pentru VR. Conrad Tucker, un profesor de inginerie de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a primit fonduri pentru a construi un laborator de inginerie virtuala in care elevii tin, rotesc si potrivesc impreuna piese virtuale, asa cum ar face cu propriile maini.

 

3. Pentru anatomie si disectie: A declarat un respondent al sondajului Extreme Networks, “Studentii nostri au dezvoltat un model VR al anatomiei unei vaci pentru disectie si studiu. Avem posibilitatea de a detalia sistemul circulator, creierul, muschii, scheletul etc. Programul nostru aplicat de tehnologie foloseste VR in combinatie cu Autocad pentru modele proiectelor pe care le construiesc.”

 

4. Pentru angajament: 68 la suta din respondentii la sondaj au spus ca beneficiul major al utilizarii VR in educatie este starnirea curiozitatii elevilor. 39 la suta au spus ca VR incurajeaza creativitatea.

 

5. Pentru deplasari in teren: Google a eliminat restrictiile privind Expeditions, programul lor VR de calatorii. Google Expeditions a fost mentionat in sondaj ca fiind una dintre cele mai populare surse de continut VR, dar cu plangerea ca a fost un program restrictionat. La sfarsitul lunii iunie, restrictiile au fost ridicate. De asemenea, 23 la suta dintre respondenti au declarat ca beneficiul major al VR este scaderea semnificativa a costurilor cu calatoriile. Totodata, respondentii au spus realitatea virtuala este buna pentru intelegerea ecosistemelor, un respondent spunand “Ne-am uitat recent la diferite ecosisteme din intreaga lume, asa ca am cercetat aceste ecosisteme in VR, permitand studentilor sa se uite in jurul lor si sa vada toate elementele care formeaza ecosistemul.”