Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 moduri in care universitatile modernizeaza acustica din salile de curs

Studentii si profesorii trebuie sa auda si sa comunice clar in salile de cursuri si in aule

 

 

Initiativele pentru imbunatatirea acusticii si reducerea zgomotului de fundal in spatiile de instruire pot costa pana la sute de mii de lei. Cu toate acestea, decanii universitatilor sunt din ce in ce mai constienti de rolul critic al proiectarii acustice in crearea unui mediu in care vorbirea este inteligibila. Multe sali de curs au un grad de inteligibilitate a vorbirii de 75% sau mai mic.

 

Iata cinci reguli pe care expertii acustici spera ca administratorii universitatilor le vor auzi.

 

1. Rezolvarea problemelor acustice din salile mai vechi de cursuri 

 

Salile de cursuri construite in urma cu zeci de ani au adesea tavane si podele din beton, pereti din caramida si scaune din plastic dur – toti factorii care impiedica studentii care participa la curs sa auda pe profesorul.

 

Consultantii acustici pot ajuta la reducerea reverberatiei prin instalarea panourilor acustice, a mochetei si a scaunelor cu suprafata moale. Alte renovari ar putea include modernizarea sistemului de microfoane si adaugarea mai multor difuzoare, in functie de tipul salii.

 

2. Salile de cursuri inteligente au nevoi acustice diferite.

 

Avand in vedere faptul ca tot mai multi profesori renunta la metodele traditionale de predare si incurajeaza colaborarea in clasa, toti studentii care vorbesc trebuie sa fie auziti clar. Solutia pentru o universitate care a dorit sa creeze o sala de clasa interactiva a fost instalarea unor scaune care se pot roti 180 de grade, permitand studentilor sa se invarta si sa lucreze la o masa comuna cu randul de langa ei. Alte caracteristici pot include mochetarea podelei, panouri acustice pe toti peretii si regulatoare acustice pe tavan. Difuzoarele instalate in salile de curs pot fi, de asemenea, de ajutor.

 

3. Luati in considerare acustica din momentul in care incepeti un proiect.

 

Deoarece acustica dicteaza multe elemente cheie ale unei cladiri academice – cum ar fi forma sau materialele folosite – tipul sistemului de sunet care va fi utilizat trebuie sa fie o consideratie cheie timpurie.

 

Sistemele acustice proiectate corect pastreaza sunetul acolo unde trebuie. De exemplu, o universitate a instalat un lift langa o cafenea pentru a filtra zgomotul departe de o sala de curs invecinata. 

 

4. Fiti proactivi evaluand spatiul existent.

 

Verificarile anuale ale salilor de curs pot determina daca exista probleme acustice. O institutie a utilizat finantarea din bugetul sau de functionare pentru a instala mocheta si panouri fonice absorbante pe pereti si tavane in salile de cursuri cu probleme acustice.

 

Verificarile sistemelor de sunet arata adesea ca panourile acustice de tavan, care au fost un standard timp de cel putin 40 de ani, trebuie inlocuite.

 

5. Nu uitati de nevoile studentilor cu deficiente de auz.

 

Studentii cu probleme de auz pot avea dificultati chiar si in salile cu cea mai buna acustica. Institutiile care beneficiaza de finantare de la stat, incluzand toate colegiile si universitatle publice, sunt obligate prin lege sa le ofere studentilor cu deficiențe de auz acces egal la toate activitatile din campus.