Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 tehnologii care au “reinviat” in timpul pandemiei de Covid-19

Codurile QR, realitatea augmentata (AR)  și platile contactless ofera toate conditiile pentru experiente de cumparaturi sigure

 

 

In decembrie 2011, CNN a prezentat date referitoare la un studiu privind codurile QR, mentionand ca potentialii utilizatori erau fie indiferenti, fie se luptau cu procesul. Aproape 8 din 10 respondenti la studiu, in varsta de aproximativ 20 de ani – cei aparent „scufundati in tehnologie si bombardati de marketing” – nu intelegeau ce sunt codurile QR sau ce sa faca cu ele.

 

„Mai mult decat atat”, se mentiona in articol ca „aproximativ 75% spuneau ca este putin probabil sa scaneze un cod QR in viitor”.

 

Imaginati-va surpriza lor daca au fost intr-un restaurant in timpul pandemiei recente. Si acesta este doar un exemplu de tehnologie care a primit un interes reinnoit datorita COVID-19. In plus fata de software-ul bazat pe QR, exista realitate augmentata, opțiuni pentru plata contactless – chiar si o revenire la divertismentul drive-in. Fiecare dintre aceste tehnologii se dezvolta pe o oportunitate, dar, in acelasi timp, pot face cumparaturile, mesele la restaurant si alte experiente din ce in ce mai individuale, mai degraba decat sociale.

 

Coduri QR

 

Software-ul bazat pe QR a activat semnalizarea restaurantelor, permitandu-le mesenilor sa isi foloseasca propriile dispozitive mobile pentru a vizualiza meniurile, a trimite o comanda in bucatarie si a plati. Scopul este o experienta culinara fara contact. Și nu este vorba doar de restaurante: la sfarsitul verii, CVS a anuntat ca va introduce tehnologia PayPal QR code in cele 8.200 de magazine din SUA in al patrulea trimestru al anului 2020. In hoteluri, codurile QR sunt utilizate pentru a comunica cu receptia, pentru a comanda room service, pentru check-in si multe altele.

 

„Nimeni nu vrea sa atinga nimic”, spune Mara Devitt, partener senior la firma de consultanta in retail McMillanDoolittle. „Toata lumea este foarte preocupata de sanatate, iar retailerii nostri au raspuns admirabil, foarte repede, pentru a se adapta.”

 

Dar codurile QR ofera ceva mai mult: capacitatea de a furniza informatii suplimentare si imbogatite. Aici, Devitt da ca exemplu un retailer farmaceutic, unde consumatorii ar putea scana un cod QR pentru a accesa un sondaj care ii ajuta sa exploreze vitaminele si suplimentele. De asemenea, tehnologia instruieste consumatorii sa se opreasca, sa ia o pauza si sa recunoasca cat de utile pot fi informatiile extinse. 

 

BOPIS si curbside pick-up (actiunea de a ridica achizitiile facute online fara a iesi din masina)

 

Tehnologie care face cumparaturile mai convenabile? Da, te rog. Fa-o rapid. Odata ce consumatorii experimenteaza optiuni precum curbside pickup si cumpara online, ridica comenzile din magazin, spune Devitt, va fi greu sa ii faci sa se intoarca la vechile obiceiuri.

 

Devitt a vizitat recent un mare lant de magazine care eliminase optiunile de curbside pickup pe care le pusese la dispozitie pentru COVID-19 dupa redeschidere. Reactia negativa imediata, spune ea, a facut ca magazinul sa restabilească rapid varianta de curbside pickup.

 

„Clientii considera ca este extrem de util pentru ridicarea comenzilor si retururi”, spune ea. „Le spun comerciantilor cu amanuntul sa inteleaga cu adevarat costul fiecari variante. Intelegeti cu adevarat costul transportului direct catre consumator versus ridicarea din magazin? Si cum ii stimulam pe consumatorii nostri sa se alinieze nu numai la ceea ce este mai bun pentru ei, ci si la ceea ce are sens pentru noi?”

 

In plus, subliniaza ea, cum fac comerciantii cu amanuntul din curbside un punct de contact pozitiv pentru experienta clientilor, aratand totusi noutatile, sugerand articole suplimentare si incurajandu-i sa revina?

 

Scan-and-go si self-checkout

 

In ultimele luni, tehnologia scan-and-go a starnit un interes reinnoit; se adreseaza nu numai celor care vor sa evite sa atinga ceva, ci si celor care nu vor sa se adune intr-o linie.

 

Walmart incearca sa intalneasca clientii la nivelul de confort ales de ei cu noua sa experienta de open checkout. Clientii sunt intampinati de o gazda, dar apoi decid daca doresc sa faca check-out-ul singuri sau cu un asociat.

 

Realitate augmentata

 

In aceste vremuri, cine nu ar fi dorit sa evadeze un pic – sau sa aiba sansa de a testa produse fara a vizita un magazin? Experientele cu realitate augmentata permit din ce in ce mai mult cumparatorilor sa „incerce”, sa zicem, bijuteriile de la Kendra Scott prin intermediul dispozitivelor lor mobile. Exista AR Virtual Closet de la Kohl’s, o colaborare recenta cu Snapchat, precum si o imbunatatire a utilizarii instrumentului de infrumusetare GLAMlab de la Ulta.

 

De asemenea, AR poate fi folosita pur si simplu pentru distractie. Luati in considerare aplicatia Augmented Reality de la Amazon, care a inclus dovleci imprimati pe exteriorul cutiilor livrate de Halloween. Utilizatorii  puteau scana un cod QR pentru a aduce dovleacul la „viata”.

 

Devitt observa ca AR depinde in continuare de consumatorii care au dispozitivul potrivit pentru a experimenta. „Si multi dintre noi inca nu il avem.”

 

Drive-in-uri

 

Tehnologie noua? Poate. Renastere? Cu siguranta. Drive-in-urile au permis experiente precum concerte, premiere de filme si slujbe bisericesti. In unele cazuri, au incorporat dispozitive mobile pentru bilete si check-in-uri. In altele, aceste evenimente au avut loc chiar si in parcarile comerciantilor cu amanuntul. Inca o data, suntem impreuna, in timp ce suntem inca separati din punct de vedere tehnic.

 

Paula Rosenblum, cofondator si partener administrativ al RSR Research, spune ca s-a concentrat pe cumparaturi cu adevarat contactless in timpul pandemiei si ca nu s-a intors in suficiente restaurante sau locatii fizice ale magazinelor pentru a vedea schimbari in actiune. Gandirea ei? „Ceea ce ii scoate pe oameni din magazin cel mai repede este ceea ce va fi in crestere.”

 

Mai degraba decat sa se concentreze pe reinnoirea tehnologiei, cum ar fi QR sau AR, ea ii sfatuieste pe comerciantii cu amanuntul sa se concentreze pe – si poate sa investeasca in – probleme legate de agilitatea lantului de aprovizionare, AI/ invatarea automata, gestionarea comenzilor, gestionarea fortei de munca si conformitatea.