Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 tendinte EdTech la care trebuie sa fim atenti in 2017

 

2016 a fost un an remarcabil pentru spatiul EdTech (tehnologia educatiei) – platformele si continutul au revolutionat educatia; analiza imbunatatita a permis experiente de invatare mai personalizate; si oportunitatile de invatare axate pe elevi au luat cu asalt salile de clasa. 2017 promite sa fie si mai semnificativ, si asta pentru ca datele si platformele tehnologice ofera dezvoltatorilor modalitati suplimentare pentru personalizarea si optimizarea experientei de invatare. Aici sunt primele cinci tendinte EdTech la care trebuie sa fim atenti in 2017:

 

5. Dezvoltarea directionata a cadrelor didactice

 

Tehnologia moderna simplifica analiza datelor, solicitand feedback. In spatiul EdTech, abilitatea de a aduna rapid date din tehnologie ofera beneficii unice pentru educatori. Cadrele didactice nu sunt simpli consumatori pasivi. Pentru ca profesorii aduc continut elevilor, acestia sunt in masura sa transmita dezvoltatorilor ce functioneaza si ce nu functioneaza in clasa. Prin oferirea de feedback din experienta directa cu un produs sau cu datele colectate din analize, cadrele didactice ajuta la dezvoltarea continutului EdTech.

 

In 2017, pentru ca EdTech devine si mai integrata pentru profesori si administratori, puterea va fi in continuare in mainile profesorilor. Ei vor decide ce, cum si de ce sunt dezvoltate materialele de invatare.

 

“Dezvoltarea directionata a cadrelor didactice este o tendinta care noi credem ca se va extinde dincolo de produsele si de continutul pentru salile de clasa. Cum profesorii stiu ce functioneaza cel mai bine pentru propriile sali de clasa, ei stiu, de asemenea, ca au nevoie sa se dezvolte profesional, iar modelul de dezvoltare profesionala traditional, care se potrivește tuturor, nu mai este eficient “, spune Jason Lange, CEO & Co-fondator al BloomBoard. “In 2017, profesorii sunt gata sa conduca propria dezvoltare profesionala prin intermediul micro-acreditarii.”

 

4. Accesibilitatea

 

Accesibilitatea este o problema pentru tehnologie si EdTech, in special. Daca tehnologia nu este accesibila tuturor elevilor, atunci nu este un instrument eficient de invatare. Unele industrii, precum jocurile video, au facut progrese in acest domeniu, in timp ce alte industrii raman in urma, oferind solutii numai in situatii specifice sau personalizate.

 

Totusi, datorita faptului ca  EdTech influenteaza succesul generatiilor viitoare, problema accesibilitatii este una pe care industria o ia in serios. In 2017, dezvoltatorii de platforme si continut vor impinge acest lucru chiar mai departe, construind pentru echitate digitala si pentru elevii cu nevoi speciale. Acest lucru se va face pe doua cai. In primul rand, noi produse si continut vor fi construite tinand cont de nevoia de accesibilitate. In al doilea rand, produsele existente vor fi modernizate pentru a indeplini sau a depasi cele mai recente standarde de accesibilitate.

 

3. Invatare Mobila & Colaborarea

 

Multi ani, EdTech s-a concentrat in intregime pe un singur post de lucru – utilizatorii fie instalau software-ul, fie foloseau o platforma web. Totusi, integrarea dispozitivelor mobile in viata de zi cu zi a creat o schimbare de paradigma in sectorul EdTech. Prin Bluetooth si conectivitate Wi-Fi locala, metoda de livrare a continutului si modul in care continutul este experimentat s-au schimbat.

 

Dispozitivele mobile devin platforma centrala de invatare. Prin aducerea continutului EdTech in spatiul mobil, profesorii si administratorii vor schimba modul in care se realizeaza invatarea. Aceasta schimbare permite invatarea bazata pe proiecte, prin dispozitive individuale, toate acestea perfect integrate in sala de clasa. Conectivitatea este urmatorul pas, deoarece permite niveluri multiple de colaborare – nu doar profesor-elev ci si elev-elev (pentru cei care colaboreaza in cadrul aceluiasi proiect).

 

2. Invatarea personalizata

 

Dezvoltatorii EdTech au permis continul flexibil sau materiale care se adapteaza la nevoile elevilor, bazandu-se pe feedback-ul in timp real al utilizatorilor si datelor. In 2017, tehnologia va promova ideea ca elevii isi pot stabili propriul ritm, lucru ce le va permite sa treaca mai repede peste subiectele familiare in timp ce sapa mai adanc in zonele cu probleme.

 

Aceasta metodologie aduce beneficii atat profesorilor, cat si elevilor, punand profesorii intr-un rol asemanator celui de antrenor, creand astfel o cale personalizata pentru nevoile individuale ale studentului. Cum analiza, metadatele si feedback-ul devin mai integrate in curriculum, aceste date de invatare “invizibile” devin cel mai recent pas in tehnologie, personalizand experienta de invatare si creand trasee individuale spre succes.

 

1. Realitatea virtuala si augmentata

 

Realitatea virtuala (VR) si realitate augmentată (AR) au fost in centrul atentiei, in lumea tehnologiei, in 2016, de la aplicatia AR de mare succes Pokemon Go, la diverse dispozitive VR, precum Google Cardboard. Insa, aceste platforme nu sunt doar pentru jocuri si aplicatii militare. In 2016, sectorul EdTech a inceput sa exploreze posibilitatile interesante prezentate de VR si AR, iar acest lucru va continua in 2017. 

 

Concluzii

 

La aceste cinci tendinte EdTech trebuie sa fim atenti in 2017. Insa, uneori, cele mai mari descoperiri sunt cele neasteptate, asa ca, in timp ce vorbim despre VR sau despre integrarea mobila, cineva ar putea lansa o noua tehnologie. Stai cu ochii pe aceste tendinte, dar fii pe faza; nu poti stii niciodata cand tehnologia te va surprinde cu ceva minunat.