Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5 tendinte in tehnologie pentru 2017

 

Digitalizarea, inteligenta artificiala, realitatea augmentata si realitatea virtuala sunt cateva dintre lucrurile care vor marca tehnologia in 2017. Tehnologia nu se va schimba radical, dar vor fi aprofundate sau vor fi puse bazele unor concepte de care vom depinde foarte mult in viitorii ani. Iata cateva dintre ele.

 

1. Tot mai multi utilizatori pe Internet si trafic de ordinul zettabytes-ilor

 

In urmatorii trei-patru ani, traficul pe internet va creste foarte mult. Estimarile sunt ca pana in 2020, la nivel global, traficul va fi de 95 de ori mai mare decat in 2005. Cresterea este determinata de un numar tot mai mare de utilizatori (4,1 miliarde pana in 2020), tot mai multe dispozitive conectate, viteze broadband mai mari si mai mult continut video.

 

Pana in 2020, 71% din traficul IP total va proveni de la dispozitive non-PC, respectiv smartphone-uri, tablete si televizoare. In plus, digitalizarea si Internet of Things (IoT) vor genera si ele trafic IP. Aplicatii precum supravegherea video, monitorizare inteligenta in utilitati si sectorul medical  si serviciile M2M genereaza trafic suplimentar si noi cerinte la nivelul retelei.

 

2. Inteligenta artificiala 

 

Inteligenta artificiala va fi foarte utila in securitatea cibernetica. Amploarea amenintarilor informatice a crescut dincolo de punctul in care acestea mai pot fi gestionate de oameni. Acum este esential sa automatizam detectarea si gestionarea amenintarilor. Inteligenta artificiala ajuta la analizarea si investigarea automata a traficului web suspect. Cu ajutorul inteligentei artificiale, putem descoperi atacuri inainte ca infractorii cibernetici sa acceseze informatiile sensibile.

 

De asemenea, motorul de inteligenta artificiala invata continuu din cantitatile masive de date pe care le analizeaza. Inteligenta artificiala invata singura care sunt parametrii normali de activitate ai unei organizatii, poate identifica atacurile malitioase si invata cum sa reactioneze la comportamentul malitios, intr-un mod nou si mai eficient. Acest tip de invatare continua face posibila automatizarea sistemului de aparare a organizatiei, care lupta singur impotriva potentialelor amenintari. Automatizarea este esentiala si in gestionarea valului de amenintari generate de Internet of Things (IoT). 

 

3. Realitatile alternative

 

Aproape 4 din 5 utilizatori de realitate virtuala considera ca, in doar trei ani, VR-ul nu va mai putea fi diferentiat de realitate. 

 

Mixul dintre dimensiunea fizica si cea virtuala va fi tot mai vizibil in 2017, pe masura ce retailerii online vor deschide magazine offline, iar realitatea augumentata a ajuns in atentia maselor, multumita Pokemon Go. Realitatea virtuala a ajuns in punctul in care este disponibila consumatorului obisnuit, iar cu ajutorul unor dispozitive precum smartphone-uri si tablete, noi platforme bazate pe software deschis permit companiilor sa inoveze in privinta modului in care este utilizata tehnologia – fie in mediul fizic, online sau in spatiile virtuale.

 

4. Digitalizarea

 

Digitalizarea se afla pe agenda unor categorii diverse, de la producatori hardware, la companii de soft, firme de consultanta, politicieni, evanghelisti ai tehnologiei. Pe masura ce oamenii sunt tot mai conectati si digitalizarea se face simtita tot mai mult, datele se transforma in cel mai strategic activ al oricarei companii sau tari. Capacitatea de a securiza datele, de a actiona asupra datelor si de a oferi servicii bazate pe date va reprezenta factorul determinant pentru succesul organizatiilor.

 

5. Fog computing-ul

 

In 2017, fog computing va profita de avantajele pe care le ofera cloud computing, extinzand capabilitatile de analiza si control la periferia retelei. Conceptul de fog computing va fi utilizat in implementarile de solutii pentru orase inteligente.

 

Intr-un oras inteligent, fog computing asigura capabilitati de calcul, de stocare si networking catre cele mai indepartate dispozitive, pentru a imbunatati servicii urbane precum managementul traficului, iluminatul inteligent, siguranta publica si parcarea. De exemplu, o camera video detecteaza luminile intermitente ale unei ambulante si schimba automat luminile semaforului, astfel incat sa aiba prioritate in trafic. Tot prin intermediul fog computing, senzorii montati in trenurile cu sistem inteligent de mentenanta, pot monitoriza componentele. In cazul in care detecteaza probleme, trimit automat o alerta catre conductorul trenului, care opreste in urmatoarea statie pentru realizarea de urgenta a operatiunilor de intretinere.

 

Fog computing permite, de asemenea, distributia inteligenta a energiei, in cazul in care aplicatiile de compensare a sarcinilor energetice ruleaza pe dispozitive aflate la extremitatea retelei si care selecteaza automat energiile alternative, cum ar fi energia solara si eoliana, pe baza cererii de energie, disponibilitate si cel mai mic pret.