Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

5G poate reinventa comertul electronic cu VR si AR – daca factorii de decizie permit acest lucru

Este usor pentru consumatori sa cumpere on-line produse si serviciile pe care le cunosc deja, dar comertul este inca offline, deoarece oamenii doresc sa “incerce inainte de a cumpara”. Au aparut noi tehnologii pentru a reduce decalajul, dar daca consumatorii vor putea sa se bucure de ele depinde de politica publica.

 

Realitatea virtuala (VR) si realitatea augmentata (AR) sunt doua dintre tehnologiile care pot deveni conventionale, extinzandu-se dincolo de jocurile video, odata cu aparitia retelelor mobile 5G. 5G ofera viteze de 10 ori mai mari decat 4G, cu o capacitate mai mare de transfer, si practic, fara latenta sau timp de intarziere. Dat fiind faptul ca viteza 5G devine mai omniprezenta, tehnologiile precum VR si AR vor fi democratizate.

 

In timp ce multi sunt familiarizati cu VR si AR din experienta cu jocurile, aceste tehnologii pot face produsele afisate pe un ecran sa arate mai reale, cu imagini care pot fi rotite, extinse si experimentate interactiv. De exemplu, folosind camera telefonului, AR afiseaza produsul dorit in viziunea utilizatorului. VR personalizeaza experienta spectatorului, de exemplu, prin simularea unei calatorii, astfel incat o persoana sa poata cumpara o masina fara a iesi din casa. Aplicatia mobila Visualizer a ApzoNobel, descarcata de aproximativ 20 de milioane de ori, permite utilizatorilor sa vopseasca virtual spatiile de locuit in culorile alese si ofera clientilor libertatea de a testa culorile si de a face alegeri  increzatoare inainte de a cumpara vopseaua.

 

 

Comertul electronic ar putea deveni industria de varf pentru aplicatiile VR/AR. Industria de retail cheltuieste deja peste 1 miliard de dolari anual pe solutii VR/AR, in crestere cu 240%, potrivit Asociatiei VR/AR. Expertii din industrie, precum Eric Prince de la Cimmerse – un startup care utilizeaaza aceasta tehnologie pentru vanzarile online de articole vestimentare, produse de lux, decoratiuni interioare si arta plastica, sunt dornici de tehnologia 5G datorita vitezei si capacitatii mai mari de transfer de informatii. Acest lucru se traduce in scene mai mari de realitate augmentata si virtuala, ajutand comerciantii sa ofere clientilor o experienta vizuala mai convingatoare si, prin urmare, sa finalizeze vanzarea.

 

 

Prince descrie modul in care 5G va functiona pentru clientii sai, “Imaginati-va un produs – cum ar fi o canapea in marime naturala – pe care sa o puteti plasa in camera voastra. Cu 5G, vom putea oferi canapeaua, camera si tot ce e in ea, printr-un avatar uman realist cu inteligenta artificiala, care intra in scena si ajuta utilizatorul final cu toate informatii necesare pentru a finaliza achizitia.” Comitetul 5G al Asociatiei AR/VR constata ca aceasta experienta “nu se poate intampla decat daca retelele de  care vor trebui sa suporte aceste aplicatii vor putea furniza performanta necesara, de exemplu latenta de ordinul catorva milisecunde”.

 

 

SUA genereaza cele mai multe venituri VR/AR astazi, dar economia pe termen lung ar putea favoriza China. Chinezii Alibaba si Tencent au facut investitii masive in VR/AR si se afla la o distanta mare de Amazon. China este bine pozitionata pentru vecinii sai asiatici care ii pot adopta platformele, iar regiunea ar putea reprezenta jumatate din veniturile globale ale VR/AR in doar 5 ani, potrivit analistului VR/AR Tim Merel. Tara care castiga pe platforme este cea care implementeaza prima retele de ultima generatie, iar o incetinire a implementarii 5G ar putea dauna companiilor americane.

 

SUA a fost lider mondial in investitii si inovare in retelele si tehnologiile mobile 4G, insa China este acum in avantaj cu 5G. SUA a ramas in urma din cauza numeroaselor greseli din ultimul deceniu, in special in cadrul Comisiei Federale de Comunicatii (CFC) care a impus o serie de reglementari eronate privind internetul, determinand scaderea investitiilor in retea cu 1 miliard de dolari consecutiv intre 2014 si 2016.

 

Din fericire, liderii actuali ai FCC au corectat aceste erori in 2017, deschizand calea pentru SUA de a prelua conducerea in 5G cu politici care sa eficientizeze implementarea infrastructurii si sa puna la dispozitie mai mult spectru, in special in banda de 3,7 GHz, in cursul acestui an. Acestia sunt pasi esentiali pentru incurajarea implementarii 5G, care pot ajuta SUA sa prinda din urma China, insa FCC trebuie sa avanseze cu politici care sa faciliteze implementarea urmatoarei generatii de retele la nivel national prin simplificarea cadrelor de reglementare si a politicilor care impiedica dezvoltarea. 

 

Pentru UE, ar putea fi prea tarziu sa-si revina. Desi a creat odata principalele tehnologii si dispozitive wireless, UE a renuntat la stimulentele pentru investitii si inovare, determinand pierderea pozitiei de lideri in domeniul investitiilor si eliminand fundamentul cercetarii si dezvoltarii mobile din regiune. UE continua sa descurajeze inovarea cu Regulamentul General Privind Protectia Datelor cu Caracter Personal (GDPR), atat de oneroasa incat multe companii au incetat sa mai serveasca UE in totalitate, iar consumatorii cumpara mai putin online.