Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

7 moduri in care AI va modela viitorul educatiei si al muncii

 

Inteligenta artificiala, sau AI, va avea un impact semnificativ asupra locurilor de munca viitoare, iar efectele vor ajunge pana la nivelul invatamantului superior.

 

Desi inteligenta artificiala (AI) nu a avut inca un impact seminificativ asupra fortei de munca, se preconizeaza ca abilitatile AI vor fi din ce in ce mai cautate.

 

Cu atat de multe industrii care au vazut potentialul aplicatiilor AI, economia va avea nevoie de oameni bine pregatiti pentru a completa cererea tot mai mare pentru astfel de abilitati.

 

Cum va afecta AI viitorul locurilor de munca si al educatiei?

 

1. Forumul Economic Mondial Viitorul Locurilor de Munca 2018 estimeaza ca AI va avea aplicatii in aproape toate sectoarele. Serviciile software si IT au cunoscut o crestere incredibila in ultimii doi ani, dar si educatia, sectoarele hardware si retelistica, finate si productie au cunoscut o crestere.

 

2. Cercetarea LinkedIn arata ca abilitatile AI se numara printre abilitatile cu cea mai rapida crestere ale platformei profesionale de networking. De fapt, numarul membrilor LinkedIn care adauga aceste abilitati la profilul lor a inregistrat o crestere de 190% din 2015 pana in 2017.

 

3. Raportul “Viitorul locurilor de munca 2018” arata ca specialistii AI si “machine learning” vor ocupa locul 2 in topul joburilor emergente pana in 2022. De fapt, tehnologia AI este una dintre primele patru progrese tehnologice specifice (impreuna cu internetul mobil de mare viteza omniprezent, adoptarea pe scara larga a analizelor big data si tehnologia cloud), care vor afecta in mod pozitiv afacerile in perioada 2018-2022.

 

4. Adoptarea tehnologiei accelerate: Potrivit WEF, pana in 2022, este probabil sau foarte probabil ca o mare parte din companii sa adopte tot mai multe tehnologii precum Internetul Obiectelor (Internet of Things) si aplicatii web-basedsi sa utilizeze pe scara larga cloud computing-ul. Invatarea automata (machine learning) si realitatea augmentata si  cea virtuala sunt pe cale sa primeasca, de asemenea, investitii de afaceri considerabile.

 

5. Companiile vor fi nevoite sa investeasca in instruirea si recalificarea angajatilor pentru a tine pasul cu aceste schimbari. Colegiile si universitatile au sansa de a produce absolventi foarte pregatiti cu aceste seturi de aptitudini. Raportul WEF arata ca 54% dintre angajatii companiilor mari vor avea nevoie de recalificare si perfectionare pentru a valorifica pe deplin oportunitatile de dezvoltare oferite de a patra revolutie industriala.

 

6. Adevarata provocare pentru invatamantul superior este aceea de a privi dincolo de predarea traditionala la felul in care AI, big data, statistica, robotica si colaborarea la scara larga ar putea influenta continutul educatiei. Ceea ce invata studentii, acreditarile colegielor si modul in care tinem pasul cu schimbarile se pot schimba.

 

7. AI poate avea un impact si asupra streaming-ului video si playlisturilor de invatare personalizate, potrivit rezultatelor sondajelor de la Sonic Foundry si University Business. Sondajul dezvaluie potentialul masiv al AI in invatamantul superior de a oferi Generatiei Z modelul Netflix pentru invatare – sa il foloseasca pentru a recomanda videoclipuri relevante si pentru a construi playlisturi personalizate. In prezent, 66% dintre liderii din invatamantul superior se gandesc sa utilizeze AI pentru a crea programe si aplicatii prin care sa atraga studentii. Patruzeci si patru la sută se gandesc sa utilizeze tehnologia pentru a recomanda videoclipuri/ informatii in functie de interesele studentilor.