Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Retelele Wireless 802.11 si Sistemele Video IP

 

Clientii care implementeaza sisteme video IP adesea se gandesc la rolul pe care il poate juca tehnologia wireless. Se pare ca ofera cateva avantaje semnificative. Doua dintre cele mai promitatoare sunt mobilitatea si evitarea conexiunilor noi. Dar, poate oferi tehnologia wireless nivelul necesar de calitate si securitate video? 

 

Mai intai, o introducere despre reteaua wireless 802.11. De obicei denumita Wi-Fi sau Ethernet wireless, niciun termen nu este foarte precis. Primul este o marca a Wi-Fi Alliance si al doilea este utilizat pentru ca reteaua wireless 802.11 aproape intotdeauna extinde o retea Ethernet cu fir. Ne vom referi in mod constant la aceasta tehnologie ca fiind wireless 802.11 deoarece este specificata de IEEE ca seria de specificatii 802.11.

 

Pana acum, majoritatea dintre noi am aflat ca exista mai multe versiuni de wireless 802.11. 802.11b a fost prima si a avut o viteza nominala de 11 Mb/sec. A urmat 802.11g si a functionat la o viteza nominala de 55 Mb/sec. Acesta a fost urmata de 802.11n cu o viteza nominala de 100 Mb/sec si variatii care au anuntat 150, 300 si 600 Mb/sec. Cea mai recenta versiune care trebuie ratificata este 802.11ac. Aceasta functioneaza nominal la 1 Gb/sec. In prezent, cel mai raspandit wireless este probabil un amestec de g, n si ac. Dispozitivele utilizate de consumatori tind sa fie in mare parte n sau ac.

 

Totusi, acestea sunt viteze maxime teoretice si nu ar trebui niciodata considerate ca fiind viteze reale si practice de operare pentru aplicatia dvs. Tabelul 1 prezinta rezultatele unui mic test efectuat cu un router/ punct de acces (PA) 802.11n. Viteza nominala este de 100 Mb/sec. 

 

Exista mai multe lectii pe care le putem invata din acest tabel. Dar o explicatie a termenilor este necesara. Nivelul semnalului este masurat in raport cu 0 dB, care inseamna 1 mW. La fiecare 10 dB semnalul este redus, nivelul de putere fiind redus la 1/10 din nivelul anterior. Deci, tabelul arata ca deplasarea calculatorului cu 1.5 metri pana intr-o pozitie aflata la 3 metri distanta a redus puterea semnalului la aproape o zecime din nivelul anterior.

 

Distanta pana la PA (metri) Viteza Rezultata (Mb/s) Nivelul Semnalului Primit (dBi)
1.5 72 -­‐32
3 72 -­‐40
4.5 58 -­‐52
6 58 -­‐57
9 43 -­‐62

 

La o distanta de 9 metri fata de PA (punctul de acces), nivelul semnalului a fost de 1/1000 din nivelul la care era la 1.5 metri distanta. Deci, distanta dintre dispozitiv si punctul de acces este foarte semnificativa. De asemenea, puteti vedea ca deplasarea computerului la o distanta de 9 metri fata de PA a redus viteza de operare (latimea de banda) la mai putin de jumatate din viteza nominala a punctului de acces.

 

Nu au fost alte dispozitive wireless in functiune, nici un dispozitiv vecin concurent, si a fost aleasa cea mai buna pozitie pentru antena din computer. Acestea sunt rezultate ideale, pe care nu le putem regasi, de regula, intr-o sala de clasa, un spatiu de lucru sau un restaurant. Aerul este un mediu comun. Deci, daca exista cinci persoane care utilizeaza simultan PA wireless, reduceti ratele de viteza din tabel cu aproximativ un factor de 1/5. Daca exista trafic concurential pe web, care foloseste HTTP/TCP, acesta va rula numai in anumite momente intr-o perioada pentru a utiliza 60% sau mai mult din latimea de banda disponibila.