Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

A fost descoperita o noua tehnologie care utilizeaza unde laser pentru a transmite sunet

Cercetatorii au demonstrat ca un laser poate transmite un mesaj audibil unei persoane fara nici un fel de echipament de receptie. Abilitatea de a transmite semnale audio bine directionate prin aer ar putea fi folosita pentru a comunica in camerele zgomotoase. In revista Optics Society (OSA), Optics Letters, cercetatorii de la Lincoln Laboratory din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au spus ca folosesc doua metode diferite bazate pe laser pentru a transmite diferite tonuri, muzica si discursuri inregistrate la un volum conversational.

 

 

 

“Sistemul nostru poate fi folosit de la o anumita distanta pentru a transmite informatii direct la urechea unei persoane”, a spus liderul echipei de cercetare Charles M. Wynn. “Este primul sistem care utilizeaza lasere, care sunt pe deplin sigure pentru ochi si piele, pentru a transmite un semnal sonor unei anumite persoane.”

Noile abordari se bazeaza pe efectul fotoacustic, care apare atunci cand un material formeaza unde sonore dupa ce absoarbe lumina. In acest caz, cercetatorii au folosit vapori de apa in aer pentru a absorbi lumina si a crea sunet.

“Acest procedeu poate functiona chiar si cand aerul este uscat, deoarece aproape intotdeauna este putina apa in aer, in special in jurul oamenilor”, a spus Wynn. “Am descoperit ca nu avem nevoie de multa apa daca folosim o lungime de unda a laserului care este foarte puternic absorbita de apa. Aceasta descoperire a fost cheia deoarece absorbtia mai puternica duce la un sunet mai bun.”

Una dintre noile metode de transmitere a sunetului a pornit de la o tehnica numita spectroscopie fotoacustica dinamica (DPAS- dynamic photoacoustic spectroscopy), pe care cercetatorii au dezvoltat-o cu in trecut ​​pentru a detecta substantele chimice.  Atunci, au descoperit ca scanarea sau rotirea unui fascicul laser la viteza sunetului ar putea imbunatati detectarea substantelor chimice.

“Viteza sunetului este o viteza foarte speciala la care sa lucram”, a declarat Ryan M. Sullenberger, primul autor al lucrarii. “In aceasta lucrare noua, am aratat ca rotirea unui fascicul laser la viteza sunetului la o lungime de unda absorbita de apa poate fi folosita ca o modalitate eficienta de a crea sunet.”

Pornind DPAS, cercetatorii au schimbat lungimea de unda a razei laser pentru a codifica diferite frecvente in lumina. Un aspect unic al acestei tehnici cu laser este faptul ca semnalul poate fi auzit doar la o anumita distanta fata de transmitator. Asta inseamna ca un mesaj ar putea fi trimis unui individ, mai degraba decat tuturor celor care traverseaza fasciculul de lumina. Se deschide, de asemenea, posibilitatea directionarii unui mesaj catre mai multe persoane.

 

In laborator, cercetatorii au aratat ca echipamentele disponibile in comert ar putea transmite sunet unei persoane la o distanta mai mare de 2,5 metri, la 60 de decibeli, folosind tehnica DPAS. Ei cred ca sistemul ar putea fi scalat cu usurinta pentru a transmite sunet pe distante mai mari. Au mai testat si o metoda fotoacostica traditionala care codifica mesajul audio prin modularea puterii fasciculului laser.

“Exista compromisuri intre cele doua tehnici”, a spus Sullenberger. “Metoda fotoacostica traditionala ofera sunet cu fidelitate mai mare, in timp ce metoda care utilizeaza tehnica DPAS ofera sunet mai puternic.”
 
“Speram ca aceasta sa devina in cele din urma o tehnologie comerciala”, a spus Sullenberger. “Exista multe posibilitati interesante si dorim sa dezvoltam tehnologia de comunicare in moduri care sa fie utile.”