Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

A fost dezvoltat un display sferic care afiseaza imagini 3D

Display sferic pentru colaborare virtuala si conferinte

 

Un display sferic care afiseaza imagini 3D din doua unghiuri diferite a fost dezvoltat de catre ercetatorii de la Universitatea din British Columbia (UBC) si de la Universitatea din Saskatchewan.

 

 

 

Crystal este un display VR in forma de bila care utilizeaza tehnici de calibrare si de redare grafica pentru a crea imagini 3D fara distorsiuni care pot fi vizualizate din mai multe unghiuri, in prezent, de catre doi utilizatori. Cercetatorii se asteapta sa extinda aceasta capacitate la patru utilizatori in scurt timp.

 

Suprafata de afisare in forma de bila de 24 inci (600 mm) a fost realizata la comanda in Ottawa. Patru proiectoare de mare viteza si o camera video utilizate pentru crearea imaginilor, calibrare si detectarea atingerii au fost achizitionate direct de pe piata.

 

 

Sidney Fels, profesor de inginerie electrica si informatica la UBC, a spus: “Cand te uiti la globul nostru, iluzia 3D este bogata si corecta din orice unghi.”

 

“Acest lucru permite celor doi utilizatori sa foloseasca display-ul pentru o activitate colaborativa  sau pentru a se bucura de un joc cu mai multi participanti (multiplayer), atat timp cat se afla in acelasi spatiu. Este unul dintre primele sisteme VR sferice cu aceasta capacitate.”

Cercetatorii spera ca produsul final sa fie utilizat pentru teleconferinte si proiectare asistata de calculator. Alte aplicatii includ jocuri de realitate virtuala multiplayer, chirurgie virtuala si învatare ajutata de VR.

 

Ian Stavness, profesor de informatica la Universitatea din Saskatchewan si membru al echipei de cercetare, a declarat: “Imaginati-va ca un utilizator de la distanta se alatura unei intalniri a utilizatorilor locali. In oricare locatie puteti avea un glob Crystal, care este minunat pentru a vedea oamenii in 3D.”