Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Aeroporturi si gari: cerinte tehnologice si probleme de siguranta

 

Daca exista o combinatie care este atragatoare pentru agentii de publicitate high-end, atunci aceasta este reprezentata de locatiile foarte aglomerate, timpul indelungat de stationare – si oameni cu bani de cheltuit. Hub-urile de transport se potrivesc descrierii – dar, pentru producatorii AV si pentru integratori, exista provocari.

 

Daca ati zburat vreodata in ultimii cativa ani, sigur ati observat o transformare. A fost o vreme cand aeroporturile erau locuri in care mergeam pentru a prinde un avion; acum, sunt vaste complexe comercial. In Marea Britanie, de exemplu, Heathrow are 39,000 mp de spatii comerciale, in timp ce Gatwick are doar 23.000 mp. Da: daca va puteti ‘lupta’cu femeile care se ofera sa va prezite un parfum, sau cu oamenii care incearca sa va ispiteasca sa gustati o bautura, s-ar putea sa va gasiti doar drumul spre avion. 

 

In afara de magazinele “convenience” (chioscuri de ziare, farmacii, restaurante si asa mai departe), majoritatea brandurilor din aceste locatii tind sa fie “high end”, cunoscand, probabil, ca, daca mergem in vacanta, suntem mai inclinati sa cumparam produse scumpe. Acelasi lucru este valabil si pentru publicitate, intrucat aceleasi marci valorifica ceea ce este, de fapt, un public captiv.

 

In timp ce aeroporturile sunt un exemplu extrem, hub-urile de transport in general, au cunoscut o crestere substantiala atat in domeniul de retail cat si in cel al publicitatii. Desi aplicatiile de digital signage sunt diferite, hub-urile sunt zone extrem de aglomerate, timpul de stationare este extins, lumina ambientala este adesea intensa, operarea este 24/7 – si brandurile sunt extrem de sensibile la imaginea lor. Aceast lucru le transforma in medii neobisnuit de exigente – care au implicatii, printre altele, pentru caracteristicile ecranelor care sunt implementate.

 

Mediu dificil

 

“Este un mediu foarte dificil pentru tehnologia de afisare”, spune Richard Wilks, manager de dezvoltare a afacerilor in aviatie, NEC Display Solutions Europe. “Exista doua provocari majore – fiabilitatea si impactul. Fiabilitatea nu este doar despre timpul de functionare de aproximativ 99,9%, desi aceasta este cheia – este, de asemenea, despre acuratetea culorilor de brand, care este critica. Si: aceste ecrane se lupta pentru a capta atentia cu o multitudine de alte semne – deci impactul este foarte important. Pentru a le distinge de alte display-uri sunt recomandate ecranele mai luminoase sau utilizarea creativa a chioscurilor, miscarii si interactivitatii “

 

Nacho Perez, director de publicitate la Absen Europa, este de acord cu faptul ca fiabilitatea este o cerinta cheie – si  mai adauga doua cerinte: “Usurinta de instalare este, de asemenea, de o importanta critica, deoarece timpul de instalare este limitat la cateva ore pe zi – de obicei noaptea. Si monitorizarea este o cerinta importanta: orice intrerupere trebuie sa fie detectata imediat si rezolvata cat mai repede cu putinta.”

 

Fiind de acord cu Wilks privind importanta necesitatii de a capta atentia si de a fi fidel cerintelor riguroase privind precizia culorilor unui brand, David Wu, CTO la Aoto, mentioneaza si alte cerinte.

 

“Intr-o zona publicaprecum un hub de transport, siguranta este, desigur, importanta, si asta are un impact asupra structurii si stabilitatii ecranului”, spune el, subliniind faptulca hub-ul ar putea sa fie in aer liber, caz in care ecranul va trebui sa fie protejat in mod corespunzator. “Display-ul trebuie sa fie in conformitate cu CEM pentru a evita interferenta cu alte echipamente.”

 

Pete Egart, vicepresedinte Europa, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina la Daktronics, preia povestea difuzarilor. “EMI a devenit o chestiune de intarziere”, crede el. “Este foarte bine ca display-urile si componentele sunt testate atat individual, cat si ca display-uri/sectiuni complete pentru a garanta faptul ca acestea indeplinesc standardele care au devenit din ce in ce mai stricte in ultimii 5-10 ani, iar frecventele airwave au devenit mai congestionate de cand retelele WiFi celulare au proliferat . Un ecran care este neconform standardelor EMI actuale are posibilitateal de a interfera atat cu semnalele celulare cat si cu comunicatiile in banda de urgenta. Interferenta cu oricare sistem ar putea provoca probleme in cazul in care este nevoie sa se comunice un anunt de urgenta.”

 

Consideratii privind securitatea

 

Brett Farley, director de dezvoltare a afacerilor strategice la NanoLumens, dezvolta tema sigurantei. “Display-urile publicitare de interior pot fi instalate in medii care au considerente de siguranta care depasesc cu mult display-urile de exterior – cum ar fi rezistenta la foc si controlul”, explica el. “Display-urile subterane, de multe ori, trebuie sa demonstreze ca au propagarea flacarii, volumul de fum si toxicitatea fumului reduse.”

 

Farley este un sustinator al tehnologiei LED pentru aceste aplicatii pretentioase, invocand stralucirea lor ridicata si unghiul larg de vizualizare ca avantaje importante. Odata cu reducerea substantiala a distantei dintre pixeli, LED-ul poate fi folosit in mediile in care nu ar fi fost luate in considerare in trecut.

 

Exista, crede el, un alt avantaj important pe care tehnologia LED il are. “Cel mai adesea, companiile DOOH favorizeaza display-urile cu rata de aspect 16:9 sau 9:16 pentru usurinta de creare a continutului de catre agentii de publicitate”, spune el. “Exista, totusi, situatii cand un format central spectaculos sau one-off este adecvat ca element central intr-un terminal. Acest poate atrage atentia calatorilor si poate schimba strategia de vanzare, creand un mediu concurential in care agentii de publicitate lupta pentru posesia display-ului unic pentru o perioada de timp.”

 

Un alt sustinator al tehnologiei LED este Egart. LED-ul se preteaza cu usurinta crearii de display-uri mari in format videowall – dar pentru agentii de publicitate high-end, este foarte important faptul ca imaginea este continua.

 

“Este nevoie de blocuri de aliniere, care permit o aliniere precisa si detaliata intre module/sectiuni pentru a elimina golurile si muchiile care perturba imaginea neteda de pe placa video”, observa el. “Ajustare cu precizie a alinierii se adauga la timpul initial de configurare, dar are ca rezultat o placa video mai atractiva, atunci cand este facuta corect.”