Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AI in Retail – Cum transforma inteligenta artificiala industria de retail

 

Transformarea digitala a industriei de retail a inceput in urma cu cativa ani. Datorita sistemelor de analiza a datelor si a vizitatorilor, companiile iau decizii de afaceri bine informate si bazate pe date care le ajuta la cresterea vanzarilor, a eficientei de marketing si a veniturilor pe fiecare ramura. Niciuna dintre aceste perspective nu ar fi fost posibila fara inteligenta artificiala. AI in retail a imputernicit firmele sa utilizeze date avansate pentru a-si imbunatati operatiunile de retail si pentru a gasi noi oportunitati de afaceri.

 

Deoarece brand-urile concureaza pentru a ramane relevante, intelegerea motivului pentru care AI a devenit o solutie directa se reduce la cativa factori cheie. In primul rand, AI ofera retailerilor traditionali o sansa de a profita la maxim de operatiunile offline. De asemenea, creste capacitatea de personalizare pentru consumatorii care necesita experiente adaptate. In plus, maturitatea pietei AI pentru industria de retail este substantiala, cu tehnologii analitice care se transforma din simple teorii in aplicatii inteligente care pot arata, dovedi si genera ROI (Return on Investment) pentru utilizatorii lor.

 

ROI with view of motion blurred traffic

 

Prognoze sustinute de cercetari

 

Juniper Research prevede ca retailerii vor cheltui 7,3 miliarde de dolari pe AI pana in 2022, comparativ cu aproximativ 2 miliarde de dolari cheltuiti in 2018.

 

Un alt studiu realizat de IBM a aratat ca adoptarea si implementarea tehnologiilor AI sunt in plina expansiune atat in ​​industria de retail, cat si in industria de consum. Studiul a aratat ca 85% dintre companiile de retail si 79% dintre companiile de produse de larg consum intentioneaza sa utilizeze automatizarea inteligenta pana in 2021, si alte 79% dintre companii se preconizeaza ca vor utiliza AI pentru a creste engagement-ul clientilor pana in 2021.

 

Experientele din magazinele fizice vor ramane fundamentale

 

Consumatorii vor continua sa faca cumparaturi in magazinele fizice acum si in viitor. Retailerii trebuie sa utilizeze in continuare locatiile lor fizice pentru a se conecta mai bine cu clientii. Asta nu inseamna ca experienta fizica este mai importanta decat cea digitala, dar este o componenta cruciala a unei strategii globale eficiente.

 

 

Consumatorii din ziua de astazi nu mai fac cumparaturi de pe un singur canal, fiind esential pentru intreprinderi sa ofere o fluiditate perfecta intre cumparaturile online si magazinele fizice cu solutii AI. Intelegand si prezicand calatoria clientului in locatii fizice, solutiile AI pot imputernici comerciantii cu decizii mai inteligente si mai profitabile.

 

Urmatoarea frontiera a inovatiei

 

Cu ajutorul aplicatiilor AI, cum ar fi numararea persoanelor (people counting), gestionarea cozilor de asteptare (queue management), heatmaps, analiza demografica si masurarea gradului de ocupare in timp real, retailerii pot capta și monitoriza datele din locatiile fizice si isi pot imbunatati direct eficienta operatiunuilor si experienta de cumparaturi.

 

 

Informatiile oferite de aceste solutii bazate pe AI ii ajuta pe retaileri sa conducă o afacere mai inteligent si le permit sa observe traficul din magazine. Pe masura ce capabilitatile AI se maturizeaza, functiile ofera modalitati complet noi de a face afaceri care pot creste agilitatea operationala si care pot imbunatati calitatea si viteza luarii deciziilor. Acest lucru deschide calea de a oferi clientilor experiente care transforma mai mult din trafic in venituri si reduc la minimum abandonul cosului de cumparaturi.