Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AI si transformarea digitala

Inteligenta artificiala provoaca o schimbare majora in modul in care continutul media este cautat, produs, distribuit si consumat.

 

La baza recentei atentii acordate inteligentei artificiale se afla ceea ce este cunoscut, la nivel mondial, ca “transformarea digitala”. Desi utilizata in special in contextul afacerilor, transformarea digitala (DX) are un impact mare asupra multor domenii, printre care se numara si industria de televiziune si divertisment. DX atinge sectoarele publice si de afaceri, numeroase activitati organizationale, managementul proceselor de afaceri (BPM), social media si institutiile publice, de la guvern pana la educatie.

 

 

Aceasta transformare digitala la nivel de industrie este alimentata, in parte, de cresterea importantei si capacitatilor inteligentei artificiale (AI) si de aplicatiile de invatare automata (ML – machine learning). DX, AI si ML sunt servicii augmentate fie in cloud, fie ocazional “on-premise”. AI atinge aplicatiile disponibile din resurse, inclusiv Apple iPhone, Google AI, IBM Watson si multe altele.

 

SERVICII INTELIGENTE

 

Mai multe servicii noi aplicabile emisiunilor, stirilor și sportului utilizeaza AI ca parte a motoarelor lor de creare, recunoastere, montare si distribuire a continutului. In industria video, potrivit unor companii precum TVU Networks si Veritone, ne confruntam in prezent cu o schimbare majora in modul in care continutul video este cautat, produs, distribuit si consumat. Tehnologiile “cognitive computing” transforma modul in care folosim și generam video. Personalizarea video, o capacitate frecventa a AI, permite persoanelor sa vada o crestere continua in modul in care este consumat continutul video si unde sau cum este distribuit.

 

Functional, fluxurile de lucru care utilizeaza AI incep in momentul in care fisierele sunt ingerate utilizand caracteristici inteligente de gestionare a continutului care extrag metadatele folosind motoarele de predictie. Motoarele bazate pe AI determina fluxul, subiectul, relevanta si alte atribute care apoi genereaza componente de cautare relevante cu o precizie ridicata. AI este in fruntea tehnologiilor inteligente de invatare (figura 1).

 

Fig. 1

 

Alte servicii aplicabile bazate pe AI includ verificarea publicitatii si eficienta sponsorizarii pentru a urmari si a verifica numele de marca, logo-urile si caracterizarile. In ceea ce priveste stirile, tehnicile AI vor clasifica povesti, interviuri, stiri si caracteristici de ultima ora – atat la nivel local, cat si la nivel national. Pentru sport, recunoasterea jucatorului si datele despre joc si scor acumulate sunt folosite pentru a genera automat formule de joc sau statistici cu o mai mare relevanta decat pot oamenii – in timp real.

 

DINCOLO DE SIMPLA RECUNOASTERE

 

AI nu se refera doar la recunoasterea faciala sau la clasificarea locului sau interpretarea textului/ discursului. AI utilizeaza invatarea automata, dar nu este un verificator de date. Pentru aplicatiile media, AI este un agent de sprijin cheie in motoarele de cautare care implica algoritmi sofisticati bazati pe limbaj mecanic, de exemplu, imagini de catalog si sunet pentru aplicatiile de extragere sau colectare de metadate. Reducerea cantitatii de interactiune manuala umana, necesara pentru sortarea sau marcarea imaginilor si a sunetului, completeaza si adauga o valoare noua arhivelor si platformelor de catalog – iar AI permite acum ca aceste aplicatii sa mearga mult mai departe.

 

Indexarea – care pana acum era o sarcina manuala – poate incepe acum in momentul in care procesul de obtinere si importare a datelor pentru utilizare imediata sau stocare intr-o baza de date si procesul de productie incep. Pe baza metadatelor derivate, indexarea permite cautarea in timp real utilizand AI. Aceste informatii pot fi partajate instantaneu (permisiuni in asteptare) cu alte persoane inclusiv utilizatori si alte baze de date si biblioteci bazate pe AI.

 

STRATEGIA CONECTATA

 

Transformarea digitala ajuta la  crearea si optimizarea noilor capabilitati prin valorificarea posibilitatilor si a oportunitatilor tehnologiilor noi si emergente. Cu toate acestea, calatoria DX necesita o abordare etapizata definita cu o harta clara. Partile interesate trebuie sa-si imagineze o lume conectata, cu o strategie care rupe constrangerile interne si. externe si evalueaza obiectivele finale care vor continua sa se miste, pe masura ce DX devine pozitia “de facto end-point”.