Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Alegerea DSP-ului potrivit pentru proiectul dvs.

 

Se poate argumenta ca sunetul de calitate este cea mai importanta componenta a eficacitatii unui sistem AV. Mai mult decat un video necorespunzator sau o operatiune complexa, un sunet neinteligibil face foarte dificila – sau imposibila – transmitere unui mesaj. Incapacitatea de a auzi o prezentare sau de a participa la o conferinta telefonica poate fi una dintre cele mai frustrante si jenante situatii pe care un utilizator le va intalni.

 

Sistemele audio sunt proiectate respectand principiile de baza ale AV, inclusiv selectarea tipului si cantitatii corespunzatoare de microfoane si difuzoare, intelegerea masuratorilor privind distanta de plasare si urmarirea celor mai bune practici de instalare. Si, in majoritatea cazurilor, un procesor de semnal digital programabil (cuoscut si ca DSP) este utilizat pentru a configura caile audio, mixarea, structura gain-urilor si anularea ecoului. Deoarece DSP-ul audio este componenta care necesita cea mai multa configurare in lantul audio, acesta poate cauza majoritatea problemelor audio, daca nu este programat corect.

 

DSP-urile audio sunt dispozitive bazate pe software care sunt considerate “programabile”; cu toate acestea, setul de competente necesar este mai mult de configurare si este mai bine realizat de catre proiectantul sistemului AV sau de catre inginerul audio decat de un programator traditional. Este esential ca persoana responsabila cu programarea DSP-ului audio sa aiba cunoastinte aprofundate in domeniul audio si sa fie familiarizata cu marca DSP-ului audio care este specificat intr-un proiect (sau si mai bine, certificata). Ca si programarea sistemului de control, software-ul, componentele hardware si abordarea necesara pentru a programa un DSP audio difera de la producator la producator.

 

Cele mai multe platforme audio DSP pot fi clasificate in doua categorii: arhitectura deschisa si arhitectura inchisa. Arhitectura deschisa se refera la lipsa unei structuri predefinite in proiectarea sistemului audio. Pentru sistemele cu arhitectura deschisa, programarea DSP-ului audio incepe cu o panza goala si ofera flexibilitate maxima in proiectarea fluxului audio si a procesarii, rezultand mai multe optiuni si suport pentru mai multe variatii. Totusi, este nevoie de multa indemanre, disciplina si cunostinte pentru a evita capcanele.

 

Sistemele cu arhitectura inchisa sunt mai putin flexibile, dar mai usor de proiectat datorita componentelor statice din sistemul audio care sunt intotdeauna prezente si configurate in prealabil. Desi aceste sisteme pot fi mai usor de programat si au mai putine variabile, rigiditatea structurii lor poate sa nu se potriveasca tuturor nevoilor sau aplicatiilor.

 

Similar cu sistemele de control, selectarea solutiei DSP audio corespunzatoare trebuie sa includa o serie de factori, inclusiv aplicatia sistemului, dimensiunea si aspectul spatiului, cerintele utilizatorilor si considerentele viitoare. De exemplu, DSP-ul audio potrivit pentru o sala de sedinte, o sala de conferinte sau o sala de clasa nu poate fi acelasi cu DSP-ul audio ideal pentru o camera multifunctionala, o sala de evenimente, un teatru sau un stadion.

 

Majoritatea DSP-urilor audio sunt scalabile; cu toate acestea, pot exista limitari cu privire la numarul de cai dintre unitati, puterea de procesare si disponibilitatea de anulare a ecoului. In ultimul rand, capacitatea de a sustine Dante sau alte protocoale de retea audio este o caracteristica valoroasa pentru interoperabilitate si extindere.

 

In plus fata de specificatiile hardware si parametrii de instalare, un program sau o configuratie DSP audio ia in considerare urmatorii factori care trebuie definiti in software-ul in care se aplica.

 

  • Reprezentarea rutarii audio
  • Mixarea conferintei audio si anularea ecoului
  • Mixarea videoconferintei si anularea ecoului
  • Conferinta audio combinata cu o videoconferinta
  • Intarirea vorbirii
  • Integrarea cu un sistem de control
  • Controalele si cerintele utilizatorului

 

In plus fata de programarea DSP-ului audio pentru a satisface cerintele sistemului, nivelurile audio trebuie sa fie configurate si calibrate pentru a oferi performante optime. Acest serviciu important de punere in functiune a sistemului audio este adesea trecut cu vederea din cauza lipsei de timp sau de cunostinte. Deoarece sunetul depinde foarte mult de specificul spatiului fizic si al mediului inconjurator, programarea corespunzatoare a DSP-ului audio insotita de punerea in functiune precisa este ceea ce este necesar pentru a asigura succesul.

 

Este mai mult decat se poate vedea cu ochiul liber atunci cand vine vorba de proiectarea unui sistem audio eficient. Avand in vedere cat de important este sunetul pentru succesul unei prezentari, intalniri sau eveniment, programarea adecvata si punerea in functiune a unui DSP audio trebuie gestionate in mod eficient si privite ca o prioritate.

 

Ca si in cazul programarii sistemului de control, este esential sa identificati o resursa specializata si fiabila pentru a va asigura ca sistemul dvs. audio va functiona corespunzator si eficient. Ideea ca orice tehnician sau programator din domeniu va poate ajuta cu programarea DSP-ului audio nu este una buna.

 

Nu va puneti intalnirea, prezentarea sau conferinta telefonica in pericol cu un tehnician de teren sau un programator care incearca sa-si dea seama cum sa programeze DSP-ul audio din mers. In schimb, apelati la competentele unui profesionist specializat in DSP audio si puteti fi siguri ca utilizatorii vor comunica cu confort si claritate.