Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AR, VR prin intermediul retelelor wireless iau avant in sectorul industrial

Realitatea augmentata (AR) este din ce in ce mai prezenta in aplicatiile industriale, cum ar fi fabricarea inteligenta si controlul de la distanta al masinilor industriale. Pentru lucratorii care utilizeaza dispozitive in mai mule locatii sau atunci cand sunt in miscare, conectivitatea celulara este cea mai buna optiune. Reteaua 5G, cu o viteza de transfer foarte mare, o latenta ultra-scazuta si o experienta uniforma, va fi solutia ideala pentru experientele AR/VR conectate. ABI Research, o firma de consultanta de piata care ofera orientari strategice in ceea ce priveste tehnologiile transformatoare, prognozeaza ca aproape 10% din ochelarii inteligenti industriali si dispozitivele de realitate virtuala (VR) independente vor avea o conexiune 5G pana in 2026.

 

“Purtarea ochelarilor inteligenti, mai degraba decat utilizarea AR pe ecranele portabile, le permite lucratorilor sa-si foloseasca ambele maini si sa se uite direct la ceea ce au de facut”, a declarat Marina Lu, analist principal la ABI Research. “AR le va permite lucratorilor comerciali sa vada o imagine digitala suprapusa pe un obiect fizic, cu instructiuni de asamblare sau de reparare personalizate in functie de nevoi. Aplicatiile care “leaga” inginerii aflati pe teren de un expert aflat la distanta necesita interactiune de inalta precizie si latenta scazuta in permanenta, astfel conectivitatea continua este vitala. Cand utilizatorii care lucreaza pe teren se afla in locuri izolate unde Wi-Fi este inexistent, dispozitivele pot utiliza retelele 4G si, eventual, 5G pentru a-i ajuta pe acesti lucratori sa ramana conectati si in siguranta.”

 

Furnizorii de conectivitate, cum ar fi Qualcomm, Huawei, Ericsson si Nokia, precum si cei de telecomunicatii precum Verizon, SK Telekom si Orange, sunt de parere ca AR si VR vor fi primele care vor utiliza reteaua 5G. Ericsson a folosit de curand depanarea prin intermediul realitatii augmentate (ART – augmented reality troubleshooting) in propriile fabrici din Tallinn si Estonia si intentioneaza sa extinda utilizarea si in fabricile din China. Folosind ART, inginerii pot rezolva problemele dificile, identificand erorile si defectiunile la timp si schimband informatii in timp real, ceea ce poate creste productivitatea cu 50%. 

 

Conectivitatea celulara ar putea extinde zona de lucru a AR/VR. Retelele Low-Power Wide-Area Networks (LPWAN) pot sustine in mod eficient dispozitive la distanta simple, care nu comunica frecvent in timp ce raman eficiente din punct de vedere energetic. Combinatia dintre IoT si AR/VR imbunatateste intregul lant valoric pentru a fi utilizat in procesul de fabrictie. Unii producatori au inceput deja sa adopte LPWA, dupa cum arata Huawei si solutia Toshiba NB-IoT pentru monitorizarea inteligenta a fabricii. 

“Mobilitatea este cheia pentru a spori experienta AR/VR a utilizatorilor si pentru patrunderea pe piata a industriei, ceea ce creeaza noi cerinte privind structura si serviciile retelei operatorului, dar si noi oportunitati, deoarece numai operatorii pot crea valoare in conectarea lantului de furnizare, conectand fabrica si produsul si intelegand clientii finali”, a spus Eric Abbruzzese, analist principal la ABI Research. “Conectivitatea omniprezenta este necesara pentru ca utilizatorii sa interactioneze cu mediul inconjurator si sa primeasca informatii la cerere oricand si oriunde. Este nevoie de dezvoltarea unor noi modele de afaceri care sa poata amplifica capabilitatile de conectivitate si sa aduca valoare utilizatorilor finali indiferent de locul in care isi desfasoara activitatea.”