Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ascultarea muzicii poate afecta in mod semnificativ creativitatea

Rezultatele unui nou studiu sugereaza ca ascultarea muzicii va poate afecta in mod semnificativ capacitatea de a efectua sarcini creative. In timp ce s-a constatat ca muzica poate perturba procesele creative, s-a dovedit ca zgomotul ambiental “de biblioteca” nu are un efect semnificativ.

 

 

Intrebati un grup de prieteni daca asculta muzica in timp ce lucreaza si daca acest lucru le afecteaza creativitate. Cu siguranta, veti obtine atat raspunsuri pozitive, cat si negative. Un nou studiu a incercat sa raspunda la intrebare punand volunatrii sa treaca printr-o serie de teste.

 

Toti participantii la proiect au fost vorbitori nativi de limba engleza si nu au avut deficiente de vedere sau auz. Au fost efectuate trei experimente in care voluntarilor li s-a cerut sa indeplineasca o serie de sarcini utilizate in mod obisnuit pentru a masura performanta creativa verbala. De exemplu, unui individ i s-a dat un set de trei cuvinte, precum “stick, maker si point”, si i s-a cerut sa gaseasca cuvantul de legatura. In acest exemplu, raspunsul ar fi “match”.

 

In timpul fiecarui experiment, participantii au fost rugati sa efectueze exercitiile intr-un cadru linistit si apoi in timp ce ascultau muzica sau intr-un mediu cu zgomot ambiental “de biblioteca”.

 

Primul experiment a presupus ca voluntarii sa-si indeplineasca sarcinile in timp ce ascultau muzica cu elemente vocale, care nu insemnau nimic pentru ei – de exemplu, ascultatorii vorbitori de limba engleza au ascultat muzica cu versuri  in limba spaniola.

 

 

Cel de-al doilea experiment a presupus ca participantii sa asculte muzica instrumentala, fara voce, iar cel de-al treilea exeriment a presupus ca voluntarii sa asculte muzica cu versuri familiare pe care le-au putut intelege. In timpul celui de-al treilea experiment, participantii au fost, de asemenea, supusi unor conditii de “zgomot din biblioteca”, care au implicat zgomotul ambiental, cum ar fi conversatia neinteligibila la o oarecare distanta, zgomotul fotocopiatorului, tastarea si fosnetul de hartie.

 

Echipa a descoperit ca performanta creativa a scazut semnificativ atunci cand volunatrii au ascultat muzica pe parcursul celor trei exercitii, comparativ cu perioadele in care participantilor li s-a permis sa finalizeze exercitiile fara a li se distrage atentia. Chiar si atunci cand participantii au declarat ca muzica le-a imbunatatit starea generala de spirit, in timpul celui de-al treilea exercitiu, aceasta le-a afectat creativitatea.

 

In timp ce muzica s-a dovedit a fi daunatoare, conditiile de “zgomot de biblioteca” nu au avut un impact semnificativ asupra performantei creative. Potrivit cercetatorilor din spatele studiului, acest lucru se poate datora faptului ca “zgomotul de biblioteca” este un zgomot constant, in timp ce muzica cu sau fara versuri se caracterizeaza prin schimbari de pitch sau de ton. Se crede ca aceste caracteristici de schimbare de stare ar putea afecta performanta interferand cu memoria de lucru verbala.

 

“In concluzie, rezultatele acestui studiu provoaca opinia populara potrivit careia muzica sporeste creativitatea si, in schimb, demonstreaza ca muzica, indiferent de prezenta continutului semantic (fara versuri, cu versuri familiare sau cu versuri nefamiliare), perturba in mod constant capacitatea oamenilor de a efectua sarcini creative” afirma cercetatorii.