Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Asigurarea calitatii in sistemele de transmisie video IP

 

Dezvoltarea continutului video livrat prin intermediul retelelor IP nu da semne de incetinire. Reorientarea industriei catre IP, combinata cu cererea consumatorilor pentru cea mai buna calitate video transmisa catre orice dispozitiv, in orice moment, oriunde, obliga furnizorii de servicii si crainicii sa se adapteze pentru a ramane competitivi in acest peisaj video in continua evolutie.

 

Streaming-ul adaptiv bazat pe HTTP a fost dezvoltat pentru a permite livrarea continutului video de inalta calitate pe internet si s-a dovedit a fi o metoda eficienta pentru livrarea de continut pe smartphone-uri, tablete si dispozitive conectate. Astazi, acesta inlocuieste din ce in ce mai mult solutiile traditionale IPTV si livreaza chiar si serviciile video principale pentru camera de zi.

 

Pentru a asigura cea mai buna experienta posibila, furnizorii de servicii video trebuie sa abordeze latimea de banda, latenta si pierderea pachetelor de pachete pentru a evita problemele de calitate precum tamponarea, capacitatea de reactie lenta, rezolutia mica si pirateria. Streaming-ul adaptiv HTTP se bazeaza pe doua tehnologii principale care au impact asupra managementului calitatii: utilizarea TCP ca protocol de transport si asigurarea accesului la continut la niveluri de calitate multiple.

 

TCP este un protocol bidirectional ce permite clientilor sa se adapteze la conditiile in schimbare ale retelei, solicitand un nivel de calitate adecvat. Protocolul TCP ofera, de asemenea, capabilitati de retransmisie inerente, care ii permit sa se ocupe in mod eficient cu pierderile de pachete de date, prevenind scaparile vizibile. Totusi, pentru a mentine o anumita capacitate de latime de band, in prezenta pierderilor de pachete de date este nevoie de retele supra-provizionate. O alta problema care afecteaza latimea de banda disponibila este latenta. Chiar daca nu este o problema majora cu interactivitatea utilizatorului, latenta crescuta va reduce latimea de banda disponibila. Acest lucru poate impiedica streaming mare de biti (UHD, HD) in retelele pe distante lungi.

 

Pentru a asigura o livrare video optima, furnizorii de servicii trebuie sa ia in considerare urmatoarele tehnici pentru a face fata acestor provocari.

 

Managementul resurselor: urmarirea si alocarea corespunzatoare a latimii de banda este necesara pentru a oferi un continut continuu si de calitate unui numar mare de telespectatori, fara a supra-proviziona reteaua. Aceasta este o provocare pentru sesiunile de streaming adaptive care sunt formate din sute sau mii de fragmente mici, si nu de un singur flux continuu. O solutie este utilizarea “sesiunilor virtuale”. Implementarea unei solutii agile de gestionare a retelei definite de software face posibila alocarea de resurse, asigura echilibrarea sarcinii si monitorizeaza functiile care sunt scalate la cerere.

 

Apropierea fata de client: Initierea de fluxuri cat mai aproape posibil de telespectatori ofera operatorilor posibilitatea de a asigura livrarea unui continut video de inalta calitate. O retea ierarhica distribuita stocheaza cel mai popular continut aproape de utilizatorul final si continutul mai putin valoros mai adanc in retea. In plus, pentru imbunatatirea calitatii, cache-ul poate fi un economizor de costuri prin reducerea cerintelor de latime de banda.

 

Multicast-ul fluxurilor HTTP live: Continut live popular cauzeaza adesea varfuri de trafic in retea. Pentru a depasi aceasta problema, serverele de cache distribuite pot dispersa fluxuri mai aproape de utilizatorul final. Totusi, acest lucru poate fi ineficient in retele mai mari. Exista mai multe moduri in care multicast pot fi folosit pentru a furniza fluxuri live, cel putin intr-un cache din apropiere. Fragmentele de fisiere pot fi livrate peste multicast, sau continutul video pot fi livrat ca mai multe fluxuri de transport sincronizate. Prima optiune necesita cache-uri mai putin inteligente, dar consuma mai multa latime de band de retea. A doua optiune necesita cache-uri inteligente, care pot segment, cripta si restructura continutul, dar cer ca doar un singur format sa fie livrat prin intermediul retelei. Pentru unele evenimente live, cum ar fi evenimentele sportive, latenta scurta este cruciala.

 

Masura si Analiza: Din moment ce deciziile privind calitate se iau in functie de cerintele clientilor, singura modalitate de a verifica calitatea experimentata de catre utilizatorii finali si de a evalua impactul oricarei optimizari introduse este de a masura si analiza traficul care a fost livrat efectiv. 

 

Streaming-ul adaptiv bazat pe HTTP permite furnizorilor de servicii sa ofere continut premium pentru un numar tot mai mare de dispozitive si peste diferite tipuri de retele. Cu toate acestea, problema calitatii este inca un subiect pe lista lucrurilor care trebuie imbunatatite.