Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Audio cu fir vs. audio fara fir (wireless)

Simplitatea a ajuns din urma calitatea?

 

 

Am urmarit evolutia sistemelor de sunet de-a lungul anilor, de la radacinile lor – sisteme mari cu 2 sau 4 canale in anii ’60 si ’70 – pana la inceputul sunetului surround 5.1 in anii ’90, urmate de solutiile soundbar de astazi. Am evoluat sau ne-am multumit cu „suficient de bun”? Este posibil sa aveti o experienta sonora captivanta, fara a sparge banca sau a distruge camera de familie? Sa exploram optiunile – cu fir sau fara fir – si puteti decide singuri.

 

Cu fir

 

Exista o veche zicala in industria instalarilor personalizate: „Cableaza daca poti”. Cablarea nu necesita baterii si elimina punctele de defectiune, oferind in acelasi timp o putere stabila si fidelitate difuzoarelor pasive. Cablarea este realizata cel mai bine in timpul constructiei sau in medii in care mansardele si subsolurile sunt usor accesibile. 

 

Cablarea sistemului audio ofera, de asemenea, beneficii estetice extraordinare. Optiuni precum difuzoare invizibile, cu diafragma mica sau difuzoare arhitecturale traditionale instalate in perete/ tavan sunt disponibile atunci cand este posibil sa treceti firul prin spatele peretilor.

 

In ultimii 10 ani s-a inregistrat o migrare de la sistemele traditionale de sunet surround cablate cu receivere audio-video la solutii soundbar. De ce? Aceste solutii suna mai bine? Nu intotdeauna. Nu cautati mai departe de fenomenul „suficient de bun”. De cele mai multe ori, clientii vor alege o solutie mai simpla, cu sunet de calitate inferioara decat o solutie complexa. Vor exista intotdeauna cei 5 la suta pe care nu ii deranjeaza complexitatea, dar pentru restul clientilor, simplitatea depaseste calitatea audio. Din fericire, am ajuns intr-un punct in care tehnologia este suficient de stabila pentru a oferi sunet de inalta calitate intr-un pachet simplu. Serviciile de streaming, cum ar fi TIDAL, au adus calitatea inapoi in ecuatie si au facut ca sistemele de sunet cablate sa devina mai atractive pentru o noua generatie de clienti interesati de o experienta de ascultare de inalta calitate.

 

Fara fir (wireless)

 

Pana de curand, sunetul wireless a fost domeniul difuzoarelor Bluetooth, al difuzoarelor Sonos multiroom si al catorva sisteme surround. Ca orice altceva din spectrul wireless, aceste solutii au fost afectate de probleme de fiabilitate, facand cablarea calea preferabila. Din fericire, organizatii precum Wireless Speaker & Audio Association (WiSA) au aparut pentru a aduce pacea in galaxia sunetului wireless. Companii precum Klipsch si Savant folosesc sisteme de sunet compatibile WiSA pentru a atrage din nou clientii in lumea sunetului surround complet. Tot ce va trebuie este o priza electrica pentru a adauga Dolby Atmos sau subwoofere suplimentare. Fiabilitatea sistemului WiSA s-a dovedit a fi este extrem de ridicata, permitand industriei instalarilor personalizate sa adopte aceste solutii ca mijloc de a atasa mai mult sunet la un proiect.

 

Companii precum Bowers & Wilkins, Arcam si NAD utilizeaza Bluetooth 5.0 pentru a permite streaming usor de pe orice dispozitiv mobil catre difuzoare sau sisteme audio high-end. Prin utilizarea acestor tehnologii simple incorporate in fiecare smartphone, clientii sunt atrasi din nou de un sunet de inalta calitate, deoarece simplitatea a ajuns din urma calitatea.

 

Verdictul final

 

Care este mai bun – cu fir sau fara fir? Industria noastra are un raspuns enervant pentru majoritatea intrebarilor, iar acesta nu difera: depinde. Daca puteti cabla difuzoarele cu usurinta, faceti acest lucru. Daca aveti o baza de clienti care prefera soundbar-urile, sunetul wireless este o modalitate excelenta de a creste veniturile si fericirea clientilor. Concluzia este ca nu a mai existat niciodata un moment in care sa fi avut la dispozitie atat de multe optiuni pentru a oferi o experienata uimitoare clientilor.

 

Ce mai asteptati? Iesiti afara si raspanditi vestea. Industria noastra si clienții dvs. va vor multumi.