Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Audio de inalta rezolutie – viitorul sunetului

Importanta tehnologiei audio de inalta rezolutie si modul in care aceasta poate fi o oportunitate de afaceri pentru integratori

 

 

Performanta este regele in industria tehnologiei pentru acasa.

 

Cu totii intelegem cat de importanta este rezolutia atunci cand vine vorba de televizoare si proiectoare; niciun client nu vrea sa-si urmareasca filmul preferat pe un dispozitiv care nu ii ofera o claritate perfecta. Intr-adevar, integratorii au recomandat televizoarele 4K inainte sa existe continut pentru acestea, deoarece stiau, ca 4K va fi solutia de calitate premium pe care clientii lor o asteptau.

 

In opinia noastra, tocmai acest principiu ar trebui sa se aplice si in cazul muzicii de inalta rezolutie din casa.

 

Audio de inalta rezolutie este o reproducere pura si precisa a sunetului pe care artistul l-a inregistrat in studio. Ofera muzicii o claritate, o subtilitate si o profunzime, mult peste tot ceea ce ascultam in prezent.

 

 

In ultimul deceniu, fisierele audio comprimate au devenit “regele”. Dimensiunea redusa a fisierului a contribuit la transformarea tuturor bibliotecilor muzicale, acestea devenind complet portabile pe un singur dispozitiv, asa ca este normal ca utilizatorii sa treaca la acest standard. Dar am sacrificat si calitatea muzicii pe care o ascultam, pentru comoditatea de a avea mai mult continut.

 

Sa luam ca exemplu formatul MP3. Datorita dimensiunii comprimate a fisierelor, acestea pierd pana la 90% din sunetul inregistrat in studio. Acest lucru elimina multe dintre nuantele care pot adauga atat de mult caracter muzicii. Mai mult decat atat, aceasta versiune comprimata a originalului, cu siguranta, nu este modul in care artistii isi doresc sa le ascultam muzica. Numai cu ajutorul sunetului de inalta rezolutie putem aprecia cu adevarat muzica lor.

 

Diferite rapoarte au aratat ca majoritatea consumatorilor utilizeaza acum servicii de streaming in casele lor – pentru multi clienti, confortul este o prioritate. Ei isi doresc sa aiba acces usor la muzica si la playlisturile lor.

 

Totusi, comoditatea nu mai este o bariera care sa ii impiedice pe integratori sa recomande sistemele audio de inalta rezolutie. Din ce in ce mai populare, serviciile de streaming de inalta fidelitate, cum ar fi TIDAL si Qobuz, ofera acum interfete usor de utilizat, asemanatoare aplicatiilor de streaming precum Spotify, dar cu muzica de o calitate mult mai inalta. Odata cu dezvoltarea acestor servicii, sistemele audio de inalta rezolutie sunt mult mai atractive pentru consumatorii care isi doresc acces rapid si usor la muzica lor.

 

Unii integratori s-ar putea intreba daca are rost sa instaleze sisteme audio de inalta rezolutie si daca clientii pot face diferenta intre sunetul de inalta rezolutie si cel de rezolutie joasa. Cercetarile extinse indică faptul ca majoritatea oamenilor pot face diferenta. Cu o gama dinamica si un interval de frecventa mult mai mari, exista o diferenta clara si audibila intre audio de inalta rezolutie si audio de joasa rezolutie.

 

Dar, intrebarea daca clientului ii pasa sau stie, nu ar trebui sa fie punctul central al dezbaterii  cu privire la audio de inalta rezolutie. Chiar daca oamenii nu sunt intotdeauna capabili sa faca diferenta intre cele doua formate, este datoria industriei tehnologiei pentru acasa sa-si educe clientii, sa le furnizeze informatii despre cele mai recente tehnologii si sa le ofere un serviciu premium.

 

Industria audio are ca scop asigurarea unei calitati premium. Prin oferirea unei solutii audio de calitate, integratorii isi repozitioneaza sfaturile, afacerea si reputatia exact la locul potrivit pentru a se ocupa de clientii lor. Audio de inalta rezolutie, si renuntarea la formatele de joasa rezolutie, poate ajuta industria sa se intoarca la bazele sale si sa puna calitatea tehnologiei si a serviciilor mai presus de orice.

 

Aceasta pozitionare are sens si din perspectiva financiara. Audio de inalta rezolutie este un produs cu o valoare mai mare, deci poate oferi marje mai mari si profit integratorilor care profita de aceasta oportunitate de afaceri.

 

Performanta, confortul si usurinta de utilizare sunt factori cheie pentru a convinge consumatorii sa aleaga un sistem audio de inalta rezolutie. Un alt aspect foarte important care trebuie luat in considerare este asigurarea viitorului acestui format audio. Odata cu dezvltarea unor tehnologii inovatoare, cum ar fi MQA – o tehnologie care reproduce sunetul exact asa cum a fost inregistrat in studio – audio de inalta rezolutie este, fara indoiala, viitorul muzicii pentru acasa. Integratorii care ofera clientilor sisteme audio de inalta rezolutie ii pot asigura ca sunt pregatiti pentru urmatoarea generatie de muzica si ca sistemul lor va fi mai mult decat capabil sa faca fata dezvoltarilor tehnologice ale sunetului de inalta rezolutie.

 

Sistemele audio prin care sunetul este difuzat sunt esentiale pentru mentinerea resurselor de inalta rezolutie. Fiecare componenta trebuie sa fie optimizata pentru un sunet de inalta rezolutie, inclusiv sursa, difuzoarele incastrate in perete perete, dfuzoarele de podea etc. Un sistem audio distribuit este esential pentru mentinerea rezolutiei audio pe intregul sistem si asigura o coloana vertebrala eficiena pentru un sistem audio de inalta rezolutie.

 

 

Audio de inalta rezolutie este viitorul. Este modul in care muzica trebuie redata, auzita si savurata de toti. Integratorii care imbratiseaza aceasta tehnologie si incep sa-si educe clientii cu privire la beneficiile pe care le poate oferi un sistem audio de inalta rezolutie, se pot astepta sa genereze un profit mai mare pentru afacerea lor, sa se deosebeasca de “ceilalti” oferind un serviciu premium, si sa aiba clienti mai fericiti cu sisteme audio de inalta performanta.