Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AV-as-a-Service va ajuta industria sa ofere solutii mai ecologice

 

Ideea ca putem elimina deseurile asigurandu-ne ca materialele sunt reutilizate atunci cand utilizarea lor curenta expira, incepe sa fie acceptata ca circularitate. Furnizarea de AV-as-a-Service va contribui la acel ideal, spune Jean Pierre Overbeek, CEO, BIS | Econocom.

 

Circularitatea este buna. Si pe buna dreptate. In ultimii 100 de ani, numarul de oameni de pe planeta s-a marit de patru ori. Si cu populatia globala care se asteapta sa creasca la 9 miliarde pana in 2050, avem nevoie de mai multe resurse decat ne poate oferi pamantul pe termen lung. Pentru a proteja un viitor bun, sanatos si prosper, trebuie (rapid) sa trecem la un nou sistem economic in care lucram mai inteligent cu resursele noastre. Este timpul pentru circularitate. Iar AV-as-a-Service face parte din asta.

 

Constientizarea circularitatii a patruns acum adanc in inima societatii europene. Multe organizatii sociale si comerciale lucreaza din greu pentru a face sistemul nostru economic mult mai sustenabil. Multi cetateni investesc in izolare termica mai buna, energie solara, pompe de caldura, produse durabile, etc. Din fericire, multe guverne nationale se implica in problema sustenabilitatii.

 

In economia circulara, nu exista risipa. In acest moment, din pacate, inca facem produse, le folosim si apoi le aruncam. In economia circulara, facem lucrurile diferit. Facem linia fabricare-folosire-aruncare circulara. Deseurile nu mai sunt deseuri, ci mai degraba materie prima pentru produse noi. Si rezolvam mai multe probleme: in afara de materia prima, protejam mediul, reducem amprenta de CO2 si stimulam inovatia, activitatea economica si oportunitatile de angajare.

 

Cei 9 R ai unei economii circulare

 

Mai multe modele descriu principiile de baza ale unei economii circulare in termeni de cei 9 R: Regandire si Reducere, Reutilizare, Reparare si Remodelare, Reciclare si Recuperare. Acesti R inseamna ca trebuie sa luam in considerare produsele si procesele de productie inainte de fabricatie si sa concentram toate etapele ciclului de viata al produsului pe reutilizarea produsului, reutilizarea componentelor si reutilizarea materiilor prime.

 

De la proprietate la utilizare

 

O tendinta care stimuleaza economia circulara este cea a trecerii de la proprietate la utilizare. Peste tot in jurul nostru, putem vedea ca economia trece de la o economie de proprietate la o economie de utilizare. Accesul la produse si utilizarea acestora devin mai importante decat proprietatea; o tendinta care incurajeaza circularitatea. In primul rand, pentru ca produsele – care pe de o parte sunt invechite – pe de alta parte sunt inca perfect utilizabile; ganditi-va la telefoanele mobile. Un al doilea motiv este acela ca producatorii si/ sau furnizorii inteligenti isi vor livra produsele ca serviciu (modelul de afaceri “as-a-service”), ceea ce inseamna ca isi vor pastra proprietatea, iar utilizatorul va plati pentru utilizare, service si intretinerea. In acest model, producatorii au avantajul produselor foarte bune, care au nevoie de intretinere minima, functioneaza mult timp fara probleme si au o valoare reziduala maxima la sfarsitul perioadei contractuale.