Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AV over IP: cine are de castigat?

 

Se spune ca, daca ceva este inevitabil, cel mai bine este sa il accepti. Asa vede industria AV importanta AVoIP?

 

Toata lumea – bine, aproape toata lumea – stie ca Tim Bernstein-Lee a inventat World Wide Web in 1989. Mai putin cunoscuti sunt Bob Khan si Vint Cerf, fara a caror inventii, internetul pe care il stim astazi nu ar exista. TCP/IP – numit in general doar “IP” – va permite conectarea la internet a 20 pana la 75 de miliarde de dispozitive pana in 2020.

 

Fiind deja omniprezent, nu incepem sa descriem IP-ul. Prin urmare, a fost intotdeauna inevitabil ca, la un moment dat, IP-ul sa inceapa sa intervina asupra lumii AV. La urma urmei: consumam deja cantitati uriase de video utilizand IP; conform Cisco, pana in 2020, un milion de minute de video vor trece prin retea – in fiecare secunda. Succesul Spotify, Apple Music si Pandora arata cat de mult ne bazam pe IP pentru audio. La inceputul acestui an, Spotify a anuntat ca are, in prezent, peste 50 de milioane de abonati care platesc, in timp ce Pandora pretinde ca are 21,96 miliarde de ore de ascultare in 2016.

 

Toata lumea are de castigat

 

Doar pentru ca ceva este inevitabil nu inseamna ca este ideal. Industria AV ar putea castiga din marsul inexorabil al IP? Raspunsul pare sa fie un “da” rasunator: toata lumea – inclusiv utilizatorii finali, producatorii si integratorii – are de castigat.

 

“Utilizatorii finali castiga toate economiile si beneficiile care au propulsat date si voce prin IP pana acum, deschiderea de noi aplicatii, precum transmisia wireless, capacitatea de a ajunge la distante mult mai lungi, capacitatea de a hibridiza intre tipurile de date ai capacitatea de a sustine o audienta mult mai larga a consumului concomitent de AV”, considera Myles Carter, manager de relatii cu mass-media la Matrox.

 

“Stim ca piata are nevoie de solutii simple”, spune David Margolin, director de marketing la Kramer, care a prezentat platforma de management a solutiilor AV over IP – Kramer Network – la ISE anul trecut. “AVoIP va deveni noul standard AV in cele din urma. In afara de instalatiile AV mari si complexe, noii proprietari de AV cauta in continuare solutii simple pentru spatii de intalnire mai mici, care nu necesita un nivel ridicat de tehnologie, dar necesita gestionare de la distanta. Sa poti identifica, inainte de utilizatorul final, ca exista o problema cu spatiul de intalnire este o cerinta cheie. Pe langa asta, sa poti minimiza timpul de nefunctionare si sa oferi o experienta fiabila pentru utilizatori este la fel de important.”

 

“Producatorii castiga o bariera redusa la intrarea pe piata a produselor noi, avand in vedere ca acum trrbuie doar sa construiasca o pereche de dispozitive bine definite si software pentru a oferi utilizatorilor experiente extraordinare”, adauga Justin Kennington, director de marketing strategic si tehnic la AptoVision si presedinte al Aliantei SDVoE. “In general, industria castiga o mare cantitate de eficienta, pe masura ce tot mai mult timp de dezvoltare, efort si bani se concentreaza departe de” fierul” matricelor si se reorienteaza pe software-ul care poateoferi o experienta minunata utilizatorului.”

 

Beneficii semnificative

 

Si ce au de castigat integratorii? Teoria este, bineinteles, ca orice lucru bun pentru utilizatorii finali, si care extinde piata disponibila, nu poate fi decat bun pentru canal, subliniaza Shaun Robinson, director de produse si solutii la Harman Enterprise.

 

“Produsele AV over IP care ofera performante video excelente pe infrastructurile de 1Gb ofera beneficii semnificative atat integratorilor, cat si utilizatorilor finali”, spune el. “Pentru ambele parti, instalarea si punerea in functiune sunt simplificate in mod semnificativ prin faptul ca solutiile 1 Gb AV over IP permit utilizarea unor switch-uri standard de 1Gb si a infrastructurii de cablare existente, reducand astfel cheltuielile de tip capex si intreruperile operatiunilor de retehnologizare.”

 

“Utilizatorii finali obtin economii de costuri, flexibilitate si protectie in viitor”, adauga Chris Scurto, vicepresedinte de marketing si vanzari din America de Nord la ZeeVee, membru fondator al SDVoE. “Ei iau o singura platforma pentru AV si IT, care poate creste odata cu evolutia nevoilor lor. Cu piata inca relativ in faza incipienta, integratorii au posibilitatea de a se indeparta de grup, de a deveni lideri si de a oferi toate aceste beneficii clientilor lor.”

 

“Sincer,” continua el, “integratorii care nu se adapteaza la AV over IP isi vor pierde afacerea pe termen lung. Ganditi-va la compania Nortel, care a fost odata cel mai dominant producator de telefonie PBX din lume. Apoi au aparut sistemele de telefonie IP, nu a reusit sa se adapteze – si unde este astazi? A dat faliment.”