Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AV over IP in lumea Intercom

 

Toata lumea vorbeste despre utilizarea AoIP (Audio over IP), dar ce inseamna asta pentru utilizatorii de sisteme intercom?

 

Pana de curand au existat mai multe standarde pentru transportul audio digital intre hardware; unele comune pentru toti producatorii, unele standard pentru anumiti producatori diferiti si unele personalizate in totalitate. Standardizarea de astazi pe Dante si AES67 simplifica lucrurile, dar cum?

 

Interoperabilitatea a fost intotdeauna o parte a lumii intercom; beltpack-urile analogice cu 2 fire au permis ca diferite zone sa lucreze impreuna prin cabluri de microfon sau linii de legatura, ca prim exemplu. Apoi, lumea intercom a explorat beneficiile telefoniei pentru a interconecta operatorii de pe site-uri si chiar tari utilizand POTS (telefonia analogica). Aceasta etapa a fost de fapt extinderea cablurilor cu 4 fire pe cablurile telefonice din cupru – a fost costisitoare si  a avut probleme de echilibru care au avut ca rezultat feedbackul propriei voci, dar a functionat destul de bine. Interfonul digital a trebuit sa utilizeze mai multe linii pentru a transporta atat datele de rutare a vocii, cat si datele de semnalizare – oricine isi aminteste de voce peste modemurile de date?

 

Cand ISDN a aparut, interconectarea digitala a devenit mai usor de gestionat. Era inca costisitor si liniile ISDN trebuiau adesea rezervate in avans, dar a functionat in mod similar cu POTS, doar cu date incorporate si ID-ul apelantului.

 

In studio, MADI a devenit interfata audio digitala preferata, permitand mai multe fluxuri de audio AES3 pe un singur cablu, in loc de 64 de perechi pe cabluri analogice cu 4 fire 4. MADI (AES10) a functionat bine intre dispozitive si a fost efectiv predecesorul comunicatiilor AoIP de astazi.

 

Printre primii utilizatori ai conectivitatii IP se numara Trilogy Communications, care a lansat primul interfon conectat la IP din lume in 2002. Sistemul a utilizat retele IP bazate pe standarde pentru a permite intercomunicarea intre matricile intercom, ceea ce a permis companiei Trilogy sa instaleze mai multe sute de sisteme in intreaga lume, toate interconectate. In acest stadiu timpuriu, latimea de banda intercom a fost controlata de utilizarea codecurilor de compresie; in acest caz G.722 a fost cel mai bun, cu o latime de banda audio de aproximativ 7,5kHz, care s-a dovedit a fi adecvata pentru nevoile de talkback.

 

Progresele tehnologice au dus la introducerea conectivitatii IP a panoului intercom, utilizand din nou retele IP bazate pe standarde. Acest lucru insemna ca panourile puteau fi amplasate oriunde in cadrul retelei. Majoritatea conexiunilor IP ale panoului evitau compresia pentru a obtine o latenta mai mica. Panourile IP se luptau, de asemenea, pentru latimea de banda cu alte utilizari ale retelei IP, asa ca am fost introdusi in lumea VPN-urilor.

 

“Standardele” Audio over IP au inceput sa apara, iarmai multi producatori si-au alaturat hardware-ul pentru a testa interoperabilitatea. EBU a lucrat mai intâi la interoperabilitatea video, apoi la interoperabilitatea audio intre producatorii de sisteme intercom. Diferitele standarde includ Ravenna, AVB si Dante. Era evident ca era nevoie de un singur standard si diferite grupuri au lucrat impreuna pentru a realiza “plug and play”.

 

Tehnologia comuna a acestor standarde este AES67, mai sofistica datorita faptului ca utilizeaza Dante (Digital Audio Network Through Ethernet). 

 

 

Avantajele utilizarii IP pentru a interconecta diferite dispozitive audio includ posibilitatea de a utiliza echipamentele IT existente cu capacitatile lor de diagnosticare si de a folosi legiunile de ingineri IT instruiti – desi acest lucru a dat nastere unor probleme in ceea ce priveste instruirea acestora pentru a respecta continutul media (audio si video). (Este poate mai important ca materialele audio sau video, continute intr-un pachet IP, sa soseasca fara intarziere fata de un mesaj trimis la o imprimanta intr-un birou!)

 

Asadar, lucrurile precum QoS (calitatea serviciului) si rezistenta retelei cu mai multe rute alternative au devenit importante, iar industria a creat astfel de lucruri precum layout-urile de retea “spine and leaf” pentru ca totul sa functioneze fara probleme.

 

AES67, cu imbunatatiri suplimentare privind optiunile tehnice, monitorizarea si descoperirea, este standardul comun pentru audio si intercom over IP. Pentru clientii nostri, posibilitatea de a interconecta echipamentele mai multor producatori, de a monitoriza rutarea si diagnosticarea prin intermediul unor instrumente IT usor accesibile ii elibereaza de complexitatea convertirii standardelor si de patch-urile si de monitorizarea hardware-ului. Din aceste motive, marsul spre adoptarea AES67 este in plina desfasurare.