Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

AV si Sectorul Transporturi

Cu totii ne asteptam sa vedem si sa auzim mesaje pe ruta zilnica catre locul de munca, totusi tehnologia AV de ultima generatie este destul de rar folosita pentru acest lucru.

 

 

Sectorul transporturi a avut intotdeauna o relatie destul de conservatoare cu tehnologia. A fost un partener reticent si lipsit de entuziasm pentru AV uneori. Unul dintre motive este faptul ca garile sau statiile de autobuz nu concureaza intr-adevar unele cu celelalte.

 

Cea mai noua tehnologie nu va va atrage din strada pentru a utiliza un autobuz sau un tren, daca nu doriti sa calatoriti, in primul rand. De asemenea, daca trebuie sa calatoriti din Bucuresti la Brasov, veti merge la Gara de Nord, de exemplu, pentru ca de acolo pleaca trenul. Nu veti alege Gara de Nord pentru ca are cel mai bun sistem audio sau cele mai interesante display-uri din Bucuresti, ca si cum ati alege un cinematograf, un club de noapte sau un bar in acelasi oras.

 

Acesta este unul dintre motivele pentru care rareori suntem uimiti de tehnologia intalnita in gari, aeroproturi, statii de metrou, statii de autobuz etc. Dar exista si alte motive, banii joaca inevitabil un rol important, marea majoritate a proiectelor de transport din EMEA sunt finantate de sectorul public. Obligatiile impuse de legislatie si cerintele privind durabilitatea/ durata de viata a tehnologiei contribuie, de asemenea, la reticenta sectorului transporturilor de a impinge granitele tehnologice.

 

 

Cu toate acestea, traim intr-o lume moderna si tehnologia nu poate fi ocolita. Oamenii se asteapta ca tehnologia sa existe pe ruta lor zilnica catre locul de munca, fie ca vorbim despre un autobuz, o gara sau un aeroport. Daca incepem cu inceputul unui proiect de transport, putem simti imediat de ce acest sector este unul dificil pentru integratori si consultanti. Obtinerea semnaturilor pentru aprobarea proiectului a fost intotdeauna un proces lent si greoi. Mai este valabil acest lucru? Da, este raspunsul neechivoc al industriei. Obtinerea semnaturii finale este o mare provocare. Poate dura un an, chiar si mai mult pentru a o obtine.

 

Exista diferite probleme în functie de proiect, dar, in general, acestea sunt proiecte pe termen lung cu proceduri dificile de aprobare. Daca aprobarea bugetului dureaza o vesnicie, ce faceti cu aceasta intarziere daca sunteti integrator, consultant sau producator? Stipulati mereu in contracte ca tehnologia se poate schimba, dar ca ceea ce va oferi va ramane la fel. 

 

Cei din sectorul transporturi vor intotdeauna ce e mai bun, dar bugetele sunt limitate, iar cererile de oferta includ limitari privind produselor care pot fi folosite. Dupa ce bugetele sunt aprobate, intervine problema obtinerii accesului la locatie. Disponibilitatea locatiei este o problema reala in aceste tipuri de proiecte, datorita naturii mediului in care acestea sunt desfasurate. Mai precis, exista o intrerupere limitata a serviciului si, de obicei, exista constrangeri de securitate mult mai stricte decat in alte medii.

 

 

Ceea ce solicita clientii in proiectele de transport s-a schimbat destul de mult in ultimii ani. Rolul AV, in general, a evoluat de la a fi pur functional la ceva care contribuie la identitatea esteticii spatiului; contribuie la experienta pasagerilor in moduri diferite comparativ cu aplicatiile pur informationale. Exista o trecere la solutii IP. Proiectele de transport incearca sa utilizeze infrastructura IP care a fost dezvoltata initial pentru alte utilizari. Desi EN54 nu este utilizat inca asa cum ar trebui in toate domeniile, sectorul transporturi a inceput sa il implementeze.

 

Lucrurile se schimba…driverele pentru RFP vin acum de la departamentul de inginerie si departamentul IT, si nu de la departamentul de intretinere, care doar are grija ca tehnologia sa funcioneze corespunzator. 

 

Daca lucrurile se schimba, cum se manifesta in noile tehnologii? Este inteligibilitatea cel mai important aspect in domeniul audio in locurile de transport, de exemplu? Sau acum sunt cautate tehnologiile mai noi, cum ar fi sunetul bidirectional sau bazat pe obiecte? Inteligibilitatea este un aspect important, dar, de exemplu, nu este o prioritate pentru electronisti. De asemenea, multe sisteme audio NU sunt proiectate de consultanti AV profesionisti, fiind departe de a fi perfecte.

 

 

In ceea ce priveste directionarea publicului, ar trebui ca digital signage-ul sa faca mai mult decat sa arate doar cateva anunturi (netargetate) pentru navetisti? Ar trebui sa incercam acum sa conectam signage-ul cu aplicatiile de date? In contextul digital signage-ului, continutul ar trebui sa fie mai mult bazat pe date, nu ar trebui sa fie legat doar de ‘big data’, ci si sa genereze date prin intelegerea fluxurilor de trafic, prin furnizarea de mesaje mai bune, ceea ce face ca experienta sa fie mai personalizata.