Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Biblioteca viitorului? Este digitala

Universitatile care doresc sa ofere cele mai bune servicii de biblioteca studentilor ar trebui sa acorde prioritate inovarii digitale

 

 

National Student Survey si cadrul de excelenta in invatamant pun accent pe mediul de invatare si pe experienta studentilor. Dar discutiile au avansat de la gandirea spatiilor fizice. In prezent, bibliotecile pun inovarea digitala in topul listelor.

 

Orice abordare digitala revizuita a bibliotecilor trebuie sa inceapa prin a analiza modul in care variaza asteptarile srudentilor. In timp ce cartile pe suport de hartie vor avea probabil un loc pe rafturile bibliotecii in anii care vor urma, modul in care elevii consuma si digera informatii se schimba.

 

Multi cursanti sunt grupati in controversata categorie a “nativilor digitali”. Ei pot parea in largul lor in lume digitala, dar bibliotecile trebuie sa raspunda cu servicii care completeaza aceste abilitati, precum si sa-i ajute sa-si dezvolte altele noi, necesare intr-un mediu educational in continua schimbare.

 

Exista o multime de inovatii pentru biblioteci, insa implementarea acestora este posibila numai daca se acorda finantarea necesara. Bibliotecile nu mai sunt camere arhaice pline de carti prafuite, ci o parte a unei retele globale care promoveaza accesul liber la invatare. Un exemplu excelent este colectia Independent Voices de la Reveal Digital, care le ofera studentilor si cercetatorilor o platforma pentru a explora textele care nu erau pana acum digitale.

 

Exista, de asemenea, multe dezbateri in comunitatea bibliotecilor despre cum sa se integreze in campusul digital al viitorului si o dorinta de a face acest lucru. Extinderea participarii pentru cei care nu pot studia intotdeauna in orele de lucru este un element-cheie, intrucat permite studentilor sa acceseze texte in toate formatele.

 

La Universitatea Cambridge, multe biblioteci ofera acces 24/7 si facilitati de imprumut cu autoservire. Utilizatorii pot accesa informatii oricand au nevoie. Aceste tipuri de optiuni sunt sustinute cu suport live chat si cu alte servicii la distanta pentru cei din campus sau pentru cei care studiaza la distanta.

 

Bibliotecile universitare actuale nu includ inca existenta unor roboti. Dar, cu ajutorul mijloacelor didactice precum Pepper, ar putea deveni o posibilitate.

 

Accesul digital neintrerupt la continut este, de asemenea, o parte esentiala a bibliotecii digitale. Dar, uneori, sunt constranse de sistemele in care actioneaza. Accesul facil poate fi complicat si de multitudinea de experiente ale utilizatorilor in cadrul platformelor educationale online.

 

Din fericire, apar din ce in ce mai multe resurse digitale, ceea ce inseamna ca elevii pot accesa informatiile de care au nevoie ori de cate ori doresc. 

 

Tehnologia poate depasi multe bariere, daca institutiile sunt dispuse sa investeasca intr-o infrastructura mai putin vizibila. Biblioteca este parte integranta a furnizarii unei experiente de studiu de prima clasa. Prin adoptarea solutiilor digitale, bibliotecile pot inzestra studentii cu aptitudini pentru viitoarele job-uri si nu numai.