Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cablurile potrivite pentru AV Over IP

Cum industria audio-video se grabeste sa imbratiseze IP, o miscare secundara a fost dezvoltata pentru a schimba cablurile, de la cele traditionale – coaxiale, twinax si de proprietate – la cablurile de “categorie”. Cel mai important este favoritul – Categoria 5E – care a fost conceput pentru a suporta Gigabit Ethernet. Aceste cabluri de categorie au fost specificate de standardul TIA -568-B timp de aproape trei decenii. Dar, daca va uitati atent, veti descoperi ca cerintele retelelor Ethernet de mare viteza introduc schimbari semnificative – schimbari despre care ar trebui sa stiti. Din cauza limitarilor de spatiu, vom discuta numai despre cablurile de cupru. Cu toate acestea, fibra este, de asemenea, in curs de schimbare semnificativa.

 

 

O scurta recapitulare

 

Timp de decenii am folosit si am vorbit despre cablurile Cat 3, Cat 4 si Cat 5. Cat 3 a fost numit cablu vocal. Cat 5 urma sa fie utilizat pentru Ethernet de 100Mb/ sec. Cat 4 nu a avut niciodata un scop si a fost produs si vandut rar. In cele din urma, aproape toata lumea a instalat cablu Cat 5 pentru toate aplicatiile. Apoi, Gigabit Ethernet a creat o nevoie pentru un cablu mai bun decat Cat 5, iar industria a creat Cat 5E (imbunatatita). Conectorul terminal a fost familiarul RJ-45 cu 8 conductori pentru cele patru perechi care au fost colorate albastru, portocaliu, verde si maro. Am fost pregătiți să conectăm toate clădirile în viitor.

 

Ce s-a schimbat?

 

Pe masura ce industria IT s-a mutat spre Ethernet de 10 Gb/ sec, Cat 5E nu putea fi modificat pentru a sustine acea viteza. O multime de schimbări au inceput. A fost introdusa ecranarea. A fost acordata o atentie deosebita geometriei cablului. Incalzirea a devenit un factor asa cum Power over Ethernet (POE) a devenit o cerinta. Cel mai important, conectorul traditional RJ-45 a fost inlocuit cu cablurile ecranate.

 

Unde ne aflam acum?

 

Exista cateva tipuri noi de cabluri de cupru. Categoria 6, Categoria 6A si Categoria 8. In timp ce Cat 6 si 6A au fost specificate ca parte a TIA-568-C, Cat 8 face parte dintr-un standard publicat recent, TIA 568-D. Aproape totul s-a schimbat la aceste cabluri noi. Perechile individuale sunt rasucite mult mai strans. Exista componente de distantare introduse in cablu pentru a va asigura ca fiecare pereche ramane intr-o pozitie fixa ​​fata de celelalte perechi. Ecranele pot fi solide, impletite, continue sau intrerupte. Aceste variatii se refera la nevoile externe de vorbire si de disipare a caldurii. Un alt aspect important este ca veti fi incurajati sa utilizati un sistem de conectori de la un singur furnizor. Acesta este un mijloc pentru ca producatorul sa atinga performante peste standard si nu doar sa respecte standardul. Printre cei trei sau patru furnizori principali de cabluri, exista interschimbabilitate intre conectori si panourile de patch-uri pe care le veti plasa in dulapurile dvs. Cu toate acestea s-ar putea ca abia sa indepliniti standardele. 

 

 

Testarea cablurilor necesita si echipamente noi. Aceste teste vor verifica o serie extinsa de erori potentiale, prin masurarea interdependentei, a pierderii, a vitezei semnalului pe fiecare pereche si a altor factori. Cablurile vor fi evaluate cu frecvente de la 1 Mhz pana la 250 Mhz sau 500 Mhz.

 

Nota: nu confundati evaluarea Mhz a cablului cu capacitatea ratei de transfer. De exemplu, un cablu capabil sa indeplineasca specificatiile de pana la 250 Mhz poate purta 10 Gb/sec. Acesta este rezultatul magiei tehnologiilor moderne de codificare.

 

Ce inseamna toate acestea pentru un instalator AVoIP?

 

Daca sunteti pe punctul de a face un proiect important de digital signage, camere de supraveghere sau de colaborare care va implica tehnologii de baza de 1G si 10G Ethernet, trebuie sa faceti o multime de analize pe tipuri de cabluri, arhitecturi si furnizori. Nu fiti surprinsi daca arhitectul dvs. sau firma de inginerie sunt depasiti de aceste caracteristici. Este posibil sa fie nevoiti sa foloseasca un consultant cu cunostinte despre infrastructurile de cablare. Ar fi bine ca acest consultantul sa fie certificat BICSI (Building Industries Consulting Services International). Certificarea A+ nu este suficienta.