Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Care este diferenta dintre protocolul de transport SRT si protocolul QUIC?

In acest articol vom investiga care este diferenta dintre SRT (Secure Reliable Transport) si QUIC (Quick UDP Internet Connections). Stim ca SRT este un protocol dezvoltat pentru a furniza video in retele nesigure, cum ar fi Internetul. Utilizeaza UDP, care este considerat nesigur, ca protocol de transport. Cu toate acestea, acesta imita TCP, care este o metoda mai sigura de difuzare a continutului video, prin includerea mai multor caracteristici TCP. 


 

QUIC, un nou protocol de la Google, utilizeaza, de asemenea, UDP si include caracteristici care asigura o livrare mai fiabila. Google sustine ca QUIC este mai eficient decat TCP in multe privinte. De asemenea, QUIC este metoda implicita de descarcare a videoclipurilor de pe YouTube, un serviciu detinut de Google, atunci cand se utilizeaza browserul Google Chrome. Cu toate acestea, un test rapid de accesare a YouTube cu Microsoft Edge arata ca este utilizat HTTP/ TCP standard. Un studiu recent a aratat ca, pana acum, QUIC reprezinta mai mult de 5% din traficul pe Internet.

 

Obiectivele QUIC includ:

 

  • garantii echivalente cu TLS/ SSL
  • reducerea latentei
  • estimarea latimii de banda
  • stabilirea rapida a sesiunilor
  • dezvoltarea rapida a asocierii de securitate

 

Aceste caracteristici sunt foarte similare cu SRT. SRT detecteaza latimea de banda disponibila si utilizeaza cantitatea necesara pentru difuzarea videoclipului la rata necesara selectata pentru a rula. De exemplu, daca videoclipul va fi redat la 4 Mb/ sec, SRT va difuza videoclipul la aproximativ 5 Mb/ sec. Rata livrarii in retea este relativ uniforma.

 

 

Asa cum arata clar figura, QUIC trimite pachete la distante de aproximativ 8 secunde pentru aproximativ un minut. Apoi, trimite pachete similare la intervale de aproximativ 20 de secunde. Deoarece traficul este criptat, este imposibil sa se determine structura exacta a pachetelor. Cu toate acestea, probabil ca este utilizat transportul mpeg, deoarece pachetele au in mod constant o lungime de 1392 octeti.

 

QUIC poate fi destul de neprietenos atunci cand este amestecat cu alt trafic, mai ales daca acel trafic este bazat pe TCP. De exemplu, atunci cand calea fluxului QUIC este partajata cu un transfer FTP standard, QUIC va ingreuna algoritmul TCP, utilizat de transferul de fisiere, pentru a se adapta la latimea de banda disponibila. 

 

QUIC poate fi un protocol eficient pentru browserul Google pentru a prelua videoclipuri de pe YouTube. In ciuda acestui fapt, exista in continuare o cantitate semnificativa de cercetari si teste care trebuie finalizate inainte de a putea fi aprobat ca metoda de transport video utilizata pe scara larga.