Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Care este diferenta dintre un circuit echilibrat si unul neechilibrat?

Un circuit echilibrat (sau o “linie echilibrata”) este un circuit purtator de semnal cu doi conductori electrici activi cu impedanta egala, fiecare conductor transportand o polaritate diferita. Acesti conductori sunt, in general, rasuciti in interiorul izolatorului, si, prin urmare, sunt numiti “perechi de fire rasucite”. De obicei, ambii conductori sunt protejati de un scut metalic de ansamblu care nu transporta semnalul. Circuitele echilibrate sunt folosite in general pentru a reduce zgomotul de preluare/interferenta in cablarea sistemelor audio. De obicei, circuitele echilibrate pot fi gasite pe microfoanele profesionale, intrarile XLR ale unui mixer, si conexiunile de linie echilibrate dintre un amplificator si boxe.

 

Un circuit neechilibrat (sau “linie neechilibrata”) este un circuit purtator de semnal cu un singur conductor electric si un scut metalic de ansamblu. Conexiunile neechilibrate se gasesc in mod obisnuit la intrarile si iesirile instrumentelor profesionale, si la conexiunile RCA ale platanelor de patefon, la iesirile pentru casti, si la conectorii de 3,5 mm (⅛ “), utilizati pentru iesirile de microfon, intrarile microfon pentru PC, intrarile la nivel de linie Mac si unele intrari ale camerelor video.

 

 

Circuitele echilibrate necesita materiale si inginerie suplimentare, in scopul de a elimina sau a reduce zgomotul/ interferentele intr-un semnal audio. Circuitele neechilibrate, cu designul lor simplu, sunt mai sensibile la zgomot/ interferente, mai ales pe cabluri mai lungi. Cu toate acestea, cele mai multe produse care utilizeaza circuite neechilibrate nu necesita materiale izolante suplimentare pentru a functiona in mod corespunzator. 

 

Circuite echilibrate exceleaza, in general, in aplicatii profesionale, mai ales in sunet “live” si aplicatii profesionale de studio care necesita cabluri mai lungi. In plus, din moment ce echipamentele profesionale dispun de circuite echilibrate, conexiunile echilibrate sunt necesare pentru a mentine compatibilitatea.

 

In scopul de a converti in mod corespunzator un semnal neechilibrate la un semnal echilibrat (si invers), trebuie sa fie utilizat un transformator de potrivire a impedantei.