Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Care este diferenta dintre sirene si sistemele de alarmare in caz de urgenta?

Sirenele de alarmare a populatiei si instalatiile de sunet pentru avertizare vocala in caz de urgenta (catastrofe naturale, cutremure, incendii, inundatii, atac aerian etc.) sunt sisteme ce trebuie implementate in fiecare locatie, avand rolul de a minimiza efectele negative in situatii de criza si de a salva vieti omenesti.

Calitatea echipamentelor, standardele pe care trebuie sa le atinga si performatele tehnice sunt reglementate prin lege.

 


 

Sirena reprezinta un singur echipament capabil sa produca sunete de mare intensitate, exemplu: 110 dB/ 1 metru, 114 dB/ 1m.

Sirenele acustice se gasesc intr-o gama foarte variata: sirene electronice sau electromecanice, in functie de unghiul de difuzare pot fi sirene unidirectionale (o singura directie a sunetului), sirene omnidirectionale (acopera 360 grade); exista sirene ANTIEX montate in zone cu potential de incediu/ explozii, sirene cu diferite tonuri de alarmare si multe altele.

 

Sistemele reprezinta un ansamblu de echipamente prin intermediul carora se transmit, atat avertizari acustice (sunete), cat si mesaje vocale.

Avantajul unui astfel de sistem: in situatii de criza, oamenii intrati in panica nu fac legatura intre semnalul sonor auzit si semnificatia lui, cu ajutorul mesajelor vocale stiu exact care este motivul declansarii alarmei.

 

Sistemulele de alarmare vocala sunt instalatii de sunet compuse de regula din: difuzoare tip horn (hupe audio), amplificator, un generator de mesaje si o baza microfonica pentru anunturi. Spre deosebire de sirene, aceste sisteme ofera posibilitatea difuzarii unor mesaje de avertizare, mesajele pot fi preinregistrate sau transmise in timp real (live).

Aceasta este o configuratie standard, caracteristicile echipamentelor pot fi si trebuie sa fie diferite in functie de raza pe care trebuie sa o acopere sistemul.