Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Care este rolul tehnologiei in VR?

Realitatea virtuala reprezinta o simulare generata de calculator a unui mediu tridimensional in care utilizatorul este capabil sa vizualizeze si sa manipuleze continutul acestui mediu.

 

 

Daca multimedia se refera la date preasamblate si preprogramate, incluzand o suita de informatii din anumite medii, realitatea virtuala este dinamica si in interactiune permanenta cu receptorul ei. Multimedia este la baza bidimensionala, o serie de imagini prezentindu-se, conform unui scenariu predefinit, pe ecran, pe cand realitatea virtuala este tridimensionala, mult mai maleabila si intens interactiva, combinatie avansata de hardware si software multimedia. Utilizatorul unui sistem virtual are libertatea de a explora lumea creata de calculator si de a interactiona direct cu ea.

 

Dezvoltarea unui mediu virtual realistic necesita o putere de calcul impresionanta pentru a genera o lume cu cei mai buni parametri de performanta posibili. Totusi, tehnologiile folosite trebuie sa creeze si sa mentina mediul care sa permita prezenta virtuala, tehnologii care sa se faca neobervate pentru a nu perturba experienta utilizatorului.

“Tehnologia VR necesita simultan o procesare grafica ultra-rapida, rezolutii mari, niveluri de latenta mici si calitate vizuala ridicata, in timp ce aspectele neplacute precum viteze mici de procesare, timpi de raspuns mari se doresc a fi eliminate. Scopul suprem al tehnologiei VR este de a mentine magia universului creat si, pentru aceasta, utilizatorul are nevoie de un contact aproape inexistent cu procesele din fundal. Astazi, filmele fac din spectatori simpli obervatori ai povestilor, pe cand tehnologiile implementate in jocuri ofera acestora posibilitatea de a se implica activ. Tehnologia VR duce totul cu un pas inainte, creand impresia unei lumi extrem de apropiate senzorial de realitate. Insa, pentru a ajunge in acest punct, tehnologia trebuie sa se integreze perfect, devenind invizibila, nedetectabila. In momentul in care tehnologia afiseaza o interfata cu zgomot sau reda un aspect nerealist, magia se pierde si astfel “prezenta” in lumea virtuala dispare”, sustine Ramona Prodea, manager regional in cadrul AMD, pentru Europa de Sud Est.

 

Potrivit managerului AMD, prima regula a realitatii virtuale este “sa nu distrugem prezenta”. ““Prezenta” in realitatea virtuala este de multe ori asemanata cu imersiunea, perceptia unei lumi fizice intr-o lume imaginara sau o stare constienta in care utilizatorul experimenteaza un mediu simulat ce pare real si se simte real. “Prezenta” poate fi astfel masurata, fiind gradul pana la care mediul simulat evoca un simt al realitatii ce permite utilizatorului sa renunte la o mare parte din dubii privind autenticitatea acesteia. Cercetatorii impart “prezenta” in trei categorii: personala, sociala si de mediu. Prezenta personala se refera la perceptia de catre utilizator a aspectelor fizice dintr-o lume virtuala. Prezenta sociala se refera la interactiunea cu alte entitati simulate sau reale din mediul virtual iar prezenta de mediu apare atunci cand lumea virtuala este constienta de existanta utilizatorului si se comporta in consecinta”, a mai precizat Ramona Prodea.

Dezvoltatorii tehnologiei VR aspira la o prezenta categorica prin implementarea unor multitudini de progrese tehnologice si inovatii, incluzand o varietate de senzori si elemente controlate de utilizatori in cadrul realitatii virtuale. De asemenea, se doreste o amplificare a vitezei si fluiditatii cu care mediul virtual raspunde utilizatorului.

 

 

 

 

Sursa