Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce determina trecerea la IP?

Noile cladiri si instalatii, nevoile de productie la distanta, printre principalele motive ale boom-ului IP.

 

 

Industria de difuzare (broadcast) se concentreaza, pe buna dreptate, pe infrastructura viitorului, care, fara indoiala, se va baza pe IP. IP a fost deja utilizat timp de multi ani in sensul contributiei la difuzarea pe retelele de arie larga (WANs), iar acum tehnologia incepe sa fie utilizata si in medii de retea locala (LAN) pentru transportul semnalelor difuzate in spatiile de studio si in campusuri. Cu toate acestea, deoarece radiodifuzorii au investit masiv in tehnologia baseband timp de multi ani, pur și simplu nu exista niciun argument economic pentru inlocuirea tuturor echipamentelor existente intr-o retea cu echivalentul lor IP, cu exceptia cazului in care functionalitatea acestora necesita o actualizare. Totusi, observam un numar tot mai mare de radiodifuzori care doresc sa treaca la IP sau cel putin sa introduca anumite elemente de IP in reteaua lor, dar ce anume determina acest lucru?

 

Mutarea in cladiri noi

 

Multi dintre cei care au adoptat initial IP au avut un lucru in comun – nevoia de a se muta in cladiri noi. In aceasta situatie, radiodifuzorii au descoperit ca implementarea unei infrastructuri baseband in noua locatie, care implica o cantitate mare de cabluri, nu are sens avand in vedere faptul ca viitorul consta in IP.

 

Pentru acesti adoptatori timpurii, miscarea ar fi putut fi riscanta, deoarece IP era inca neaprobat iar standardele precum SMPTE ST 2110 nu existau inca. Cu toate acestea, pentru majoritatea radiodifuzorilor, actiunea riscanta a fost rasplatita.

 

Radiodifuzorii care doresc sa se mute acum nu trebuie sa fie la fel de preocupati de trecerea la IP, deoarece in prezent este mult mai sigur. Acest lucru se datoreaza partial faptului ca acestia au posibilitatea de a invata din experienta adoptatorilor timpurii si din progresele inregistrate de industria in ansamblu. 

 

Productia la distanta

 

Un alt factor care a determinat trecerea la IP a fost necesitatea ca radiodifuzorii sa acopere evenimentele unice de mare amploare, cum ar fi Cupa Mondiala sau mai multe evenimente locale regulate, cum ar fi cursele de cai. Adesea, aceste cazuri au fost catalizatorul care a deteminat radiodifuzorii sa ia in calcul inlocuirea productiei in direct cu o abordare centralizata, de la distanta, bazata pe IP.

 

Desi aceste situatii nu tind sa declanseze o mutare la IP in instalatiile centrale, ele introduc unele elemente ale productiei pe baza de IP, atat la fata locului, cat si la marginea instalatiilor principale. Cu aceasta abordare, radiodifuzorii pot evalua posibilitatea unei eventuale treceri la IP in instalatiile lor centrale, dar in ceea ce este in esenta un mediu experimental izolat.

 

Care sunt beneficiile?

 

In primul rand, dupa cum putem vedea, trecerea la IP nu trebuie sa fie o decizie de tipul “totul sau nimic”. De fapt, cu echipamentele si software-ul de control potrivite, radiodifuzorii pot face trecerea treptat, ceea ce le va permite sa esaloneze costurile si sa continue sa utilizeze parti din infrastructura lor existenta pana cand devine redundanta. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca radiodifuzorii pot alege echipamente pe baza functionalitatii si costurilor, in loc de conectivitate SDI sau IP.

 

In timp ce pretul tehnologiei IP este in prezent acelasi cu pretul tehnologiei de difuzare baseband, costurile vor scadea in timp. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca IP poate gestiona cu usurinta orice tehnologie video si audio existenta si noua – ganditi-va la HD, 4K/UHD, HDR si 8K, de exemplu – din moment ce totul este transportat ca date (pachete IP). IP ofera, de asemenea, perspective asupra mass-media, controlului si datelor, toate fiind purtate de aceeasi retea, oferind economii prin multiplele utilizari (economii de gama) care nu exista in baseband.

 

In plus, IP ofera oportunitatea de a armoniza retelele media locale si pe distanțe lungi in jurul unei singure tehnologii – asa-numita convergenta IP LAN/WAN (retea locala si de arie larga). Acest lucru inseamna ca devine mult mai usor sa partajati echipamentele, studiourile si camerele de control, chiar si personalul de productie, in locatii – realizand economii suplimentare si o flexibilitate de productie mult mai mare decat este posibil cu tehnologia existenta. 

 

Totusi, in prezent, niciun radiodifuzor nu opereaza intr-un mediu de tip “all-IP”. Cel mult, au un amestec de echipamente SDI si IP conectate la o retea IP. De fapt, retelele de productie de difuzare vor ramane medii mixte SDI/IP multi ani de aici inainte. Din fericire, in timp,  se asteapta ca tehnologia IP sa devina mai ieftina. Pana atunci, radiodifuzorii trebuie sa se concentreze pe construirea treptata a unei retele media IP care sa ofere cele mai mari beneficii in ceea ce priveste reducerea costurilor si transformarea fluxului de lucru, protejandu-si in acelasi timp reteaua.