Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este atat de special la cablarea pentru AV over IP?

 

Putini dintre noi ar sustine ca IP-ul este relativ nou pentru industria AV. Exista multe lectii pe care le putem invata din experientele pe care le-a intampinat industria telecomunicatiilor atunci cand IP-ul a fost folosit pentru prima oara in telefonie. Una dintre lectiile notabile a implicat o curba enorma de invatare cu care se confruntau directorii de telecomunicatii atunci cand utilizau cabluri de cupru. Inainte de VoIP, cablurile purtau de obicei o banda de frecvente de 3 kz, suficient pentru a transporta voce. Totusi, atunci cand a fost introdus IP-ul, LAN-urile au fost instalate in primul rand pentru a suporta 100 Mbps Ethernet. Dintr-o data, cablurile telefonice vechi erau rareori capabile sa sustina vocea in noul format de transport. S-ar putea sa ne confruntam cu acelasi tip de provocari pe masura ce trecem de la video si audio analog la gigabit Ethernet.

 

Asadar, sa trecem in revista cateva lucruri importante despre categoriile de cabluri. Conexiunea importanta nu este cablul patch pe care il folosim pentru a conecta dispozitivul la panoul de perete,  cu exceptia cazului in care suntem suficient de buni pentru a nu construi cablul singuri. Un cablu disponibil in comert nu este, de obicei, sursa problemei. Dar, cablul de distributie, cel care face legatura intre panoul de perete si dulapul de cablare, este foarte diferit. Modul in care este fabricat, instalat si testat acest cablul produce o diferenta semnificativa. Sa vedem de ce.

 

Cablurile de cupru poarta modele electrice care functioneaza la frecvente variabile. Daca semnalul transmis este digital, acesta va fi compus dintr-o frecventa fundamentala si cateva frecvente mai mari. De exemplu, 10 Mbps Ethernet are de fapt o frecventa fundamentala de 5 MHz si mai contine frecvente armonice impare, care includ 15, 25 si 35 MHz. Combinatia formelor de unda este cea care permit reprezentarea valului in forma de patrat care este transmis. Acum, ganditi-va la audio de buna calitate care ar putea fi utilizat intr-o sesiune de colaborare. Daca functioneaza cu sunet de 22 kHz, cablul trebuie sa suporte intervalul de frecvente pana la valoarea respectiva. Aceasta cerinta este cu mult sub cerintele de frecventa de 10 Mbps Ethernet. Acum, luati in considerare faptul ca 100 Mbps Ethernet necesita o frecventa fundamentala de 62,5 MHz cu armonici impare mult peste acest nivel, veti vedea rapid ca purtarea sunetului in forma de IP necesita cabluri de cupru foarte bune.

 

Sa presupunem ca avem un cablul de distributie Cat. 6, ce caracteristici sunt importante? Conform standardelor actuale TIA sau ISO, exista peste o duzina de parametri care ar trebui masurati. Wikipedia are o descriere buna la

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Copper_cable_certification#Power_Sum_ACR_.28PSACR.29

 

Cablul trebuie testat pentru pierderi de semnal. Pierderea de semnal este o scadere a nivelului semnalului de la punctul de transmisie la punctul de receptie. Exista, de asemenea, mai multe forme de crosstalk. Acestea pot sa apara intre fiecare dintre cele patru perechi si pot fi masurate fie la capatul apropiat, fie la capatul indepartat al cablului. Datorita rasucirii, lungimea fiecarei perechi poate fi diferita de lungimea celorlalte perechi. Asta inseamna ca semnalul electric ajunge mai greu la celalalt capat al cablului in unele perechi. Retineti ca, aceasta este doar o scurta introducere a masuratorilor care ar trebui facute.

 

Cum testati sau verificati cablul pentru utilizare? Contactati un furnizor calificat care utilizeaza un dispozitiv de testare cu reputatie. Solicitati un raport tiparit pentru fiecare portiune de cablu, chiar daca rapoartele par descurajante. Un dispozitiv care va face acest lucru va costa probabil instalatorul cateva zeci de mii de lei.