Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ce este frecventa de raspuns a unui microfon?

Frecventa de raspuns este adesea prezentata ca fiind gama de frecvente pe care microfonul o poate “auzi” si o poate reproduce.

 

 

Dupa cum probabil stiti, urechea umana, la nastere, poate auzi sunete care variaza de la 20 la 20.000 Hz, desi aceasta capacitate poate scadea din diferite motive la persoanele in varsta. Multe dintre microfoane au un raspuns in frecventa, care se incadreaza in acelasi interval de 20-20.000 Hz. Desi este posibil, se intampla rar ca frecventa de raspuns a unui microfon sa depaseasca gama auzului uman. Cu toate acestea, unele microfoane pot atenua in mod intentionat frecventele pe gama de jos in scopul de a reduce huruitul. Microfoanele vocale, de exemplu, de multe ori elimina – sau includ un comutator pentru alegerea de a elimina – frecventele de 80 Hz si mai joase. Alte microfoane pot atenua in mod intentionat frecventele mai mari pentru a reduce zgomotul nedorit de inalta frecventa. Gamele joase si inalte ale raspunsului in frecventa sunt factori importanti ce tebuie luati in considerare atunci cand se selecteaza microfoane pentru aplicatii particulare, sau atunci cand stiti ce frecvente doriti sa accentuati sau sa evitati.

 

Frecventa de raspuns este reprezentata de obicei de un grafic care este similar cu o curba de egalizare. Acest grafic arata relatia axei X (orizontal) – frecventa pe axa Y (vertical) – fluctuatia de tensiune (volumul). Puteti urmari raspunsul masurat de-a lungul întregului interval de frecvente. Acest lucru va va permite sa identificati care frecvente sunt accentuate sau diminuate. In imaginea de mai jos puteti vedea ca exista o usoara crestere a volumului de aproximativ 5 kHz, o caracteristica care este adesea folosita pentru a sublinia prezenta. Din nou, astfel de informatii pot fi importante atunci cand se aleg microfoane pentru aplicatii particulare, sau atunci cand stiti care sunt frecventele pe care doriti sa le accentuati sau sa le evitati.